Пендаровски: Македонската нация и език не са етническо инженерство

Северна Македония не вярва, че България ще спре членството ѝ в ЕС
Обновена: 5 сеп 2020 18:04 | 5 сеп 2020 18:02, Анисия Иванова
121
Пендаровски: Македонската нация и език не са етническо инженерство
Снимка: БГНЕС

Всички сигнали, идващи от Германия, която в момента председателства ЕС, сочат, че междуправителствената конференция ще се състои до края на годината, което бележи началото на преговорите за присъединяване към ЕС, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

Държавният глава посочи в интервю за Канал 5 вчера, че не очаква България да блокира започването на преговорите.
Какво ще съдържа преговорната рамка е много по-важно от това кога ще се състои междуправителствената конференция, добави той. Очаква се преговорната рамка да бъде обявена следващия месец.

"Всяка страна прави предложения, но ние трябва да чакаме и да видим какво ще влезе в преговорната рамка по отношение на позицията на България. Нашите аргументи за тези ключови национални позиции са ясни. Надявам се, че никой в Европа няма да приеме формулировка за македонския език и никой няма да приеме, че македонската нация е резултат от етническо инженерство. Мисля, че това не може да мине в Европа", посочи Пендаровски.

Попитан дали има контакти с българския си колега Румен Радев и дали планира посещение в София, президентът на Северна Македония заяви, че би се срещнал с българския си колега, след като бъде постигнат напредък в съвместната комисия, съобщи БТА.

Той каза, че комисията е имала онлайн заседание преди месец, което е завършило без какъвто и да е успех.
"Македонската страна има своите аргументи и няма причини за отлагане. Очаквам комисията да възобнови работата си много скоро и да постигне резултати", посочи Пендаровски.

Той добави, че би искал да види сбъдването на правителствените прогнози, че преговорите с ЕС може да завършат в рамките на шест години. "Бих искал да видя 80 процента от главите отворени през следващите четири години, но ще бъдем изправени пред проблеми в този процес", предупреди държавният глава.

"За съжаление, ЕС все повече се затваря. Сега дори има нова, ревизирана методология", отбеляза Пендаровски и призова за национален консенсус по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
инженер Мак преди 3 години
Не, македонската "нация" не е резултат от етническо инженерство. Тя е резултат от комунистическо слабоумие.
112
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 3 години
Разбрахте ли сега защо е тоя жесток зор Бойко да си подаде оставка? Дойдат ли служебни мутри на власт те веднага ще подпишат, че нямат претенции към крадеца-мафиот, с който орташки са пребърквали джоба на Българина и ще му дадат достъп до безплатните евросредства, за да фалира Евросъюза!
111
0
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 3 години
Има и друга логика - автоджамбазинът не вярва че колата, която ми открадна и пребоядиса преди време е плод на цветово инженерство - затова се надява че няма да я спра от движение, а ще й платя годишния преглед заедно с данъка и ще му подаря винетка, за да продължи да нахлува с нея в двора ми и да пълни багажника й с кокошки!
110
0
 
1
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 3 години
Казано по-просто крадецът,който е отнел къщите на милиони хора не вярва,че ошушканите му жертви ще си потърсят правата върху откраднатите имоти и се надява,че няма да бъде предаден на правосъдието а ще бъде аплодиран от тях!
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката виждам една жалка заблудена миджитурка
108
1
 
11
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 3 години
А като видиш документални доказателства, че фалшивата ти "нация" е измислена в Русия, ще си отвориш ли очите за истината друже Пъндаровски, или първо ще звъниш за инструкции на Битолския консул ???
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този плюе по паметта на дедите ни,които си дадоха живота за свободата на Македония!
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв гнусен наглец!!!
105
0
 
6
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
Aе стига с тези измисленяци.......за кво са ни в ЕС..... Д.Г.Д....сичките!
104
4
 
9
 
! Отговори
Любен Пандев преди 3 години
Както у нас рублоядни мафиоти за взели властта и ни правят на татари, памирци, иранци, пущуни, афганци и прочие *** за да не пречим на мужиците да ни довършат, така к тях ги е яхнала русо-сръбската ламя и ги яде со кокалите.Когато ние сринем монументите на окупатора *** и Альоша, тогава и те ще сринат митичните лъжи и ще поискат сметка за хилядите жертви на сърбошовинизма и коминтерна.Първо ние трябва да вденем, че от русията са ни и сиромашията, и тъпотията, и простотията.
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонската нация от един милион е майтап и нищо повече ...
102
4
 
16
 
! Отговори
йсоа преди 3 години
Вече започвам да мисля, че истинските македонци са избити от сърбите или са избягали навремето в България. Така че, как ще се наричат тези там - да се оправят. Не считам, че трябва да се съобразяваме с тях. По-скоро - трябва да сътрудничим с албанците, които много ни уважават, наистина много още от времето на дерибеите какъвто е Али паша Янински.
101
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не ми е ясно какъв е този шум за тях, нито нещо зависи от тях, нито са някаква сила, само обикновени предатели. Нищо хубаво няма да видят, ще бъдат претопени, защото са милион. То и друго не ги очаква с това поведение.
100
2
 
17
 
! Отговори
един кучкар преди 3 години
Не ревете за тези, не не трябват. Само ще са като трън в петата и ще врещят постоянно за привилегии, не знам какви си права и т.н., то и без тях тук няма кой да работи от подобни тарикати, че някои от тях основната им задача е да се размножат, но друг да ги храни, то е ясно от по-ясно.
99
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тези се смятат за наследници на А. Македонски, и това е. Никога няма да признаят, особено по-младите, че са българи. Аз също мисля, че не ни трябват подобни, все ще са против нас и само ще се натъпчем с още от тези с враждебна религия. Последната има решаващо значение при примитивните народи.
98
4
 
17
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 3 години
Макединска нация и език НЯМА. Има само второ качество българи и предатели.
97
6
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 45Хахаха!Богомилите били секта?!А православните какво са?Има 3500 християнски секти и всяка отрича другите?!Даже Йоаникий Сливенски забрани бракове с арменци и грузинци.И кой им е дал лиценз за "православие"?Просто борба за власт, в симбиоза с държавата. А вярата е за стадото. Да слуша!Богомилите са по-близо до първохристиянството с сравнение с "православните".Те са наследници на човеколюбивия тракиец Орфей, предтеча на Христос.Затова Христос е бил наричан "Вторият Орфей". Четете!
96
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Националните държави ще съществуват още столетия, точно не знам колко. В далечно бъдеще, в свят на супертехнологии, когато животът ще бъде съвсем различен, може би няма нужда от национални държави. Сега, при тази върла конкуренция и наличие на доста фанатизирани елементи, те са необходимост. Съвсем не сме дорасли нито за тази емиграция, нито за обща световна държава. Всичко по реда си, както една бременност е девет месеца.
95
1
 
15
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 40Поляците са венети, както и малка част от руснаците, живеещи в тясна ивица покрай границата с Беларус и Украйна.Тези руснаци са разбирали български, за разлика от огромното болшинство руснаци, които са угрофини, с 20% тюркски гени/при българите под 2%/.Затова Иван Сусанин е говорил с царицата чрез преводач.Осем века българският е книжовен в Русия и преди 200г.на българска основа възниква книжовният руски. Фактът, че днес руснаците говорят с българска лексика не ги прави славяни.
94
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А някой задава ли си въпроса защо са ни притрябвали албанци и от другите, дето си ги имаме толкова много? Да не говорим, че освен камънаци и тук там лозя нямат нищо друго, да, това е грубо, но е истина. Като искат да се определят, тяхна работа. И без това след 20 г. няма да са мнозинство, и не бързайте да ми казвате, че и тук ще е така, защото българите бягат, но и другите бягат, все пак ние сме доста повече.......