Пендаровски призова Вселенския патриарх да признае Македонската църква

Това става в официално писмо, изпратено от македонския президент
20 сеп 2020 19:03, Красимир Ангелов
51
Пендаровски призова Вселенския патриарх да признае Македонската църква
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова вселенския патриарх Вартоломей да използва "апелационното си право" за признаване на Македонската православна църква, предаде агенция "Бета".

"Бих искал да отправя искане към Ваше светейшество да уважи искането на нашата църква и да употреби своето апелационно право, за да могат нашите граждани с православно вероизповедание да се изравнят с всички останали православни християни в света", се казва в писмо на Пендаровски до вселенския патриарх, изпратено по повод началото на новата църковна година на 1 септември, съобщава БНР.

Наред с поздравите към Вселенския патриарх за новата църковна година Пендаровски изтъква, че Вселенската патриаршия е пример как могат да се опазват ценностите и същевременно да се решават текущите предизвикателства.

"Обръщам се към вас в името на голяма част от моите съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и потребност е да бъдат със своите ближни и да тръгнат към общо бъдеще, съвместно съществуване и истинска свобода", заяви президентът на Северна Македония в писмото до патриарх Вартоломей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варталомей няма право да го прави без съгласието на останалите църкви. На Пендаровски би трябвало а му кажат това. С Украинската беше възстановяване, а не признаване на нова църква. Македонската църква е под юрисдикция на сръбската, което право е купено с доста злато.
44
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представи исканията си пред католикос Карекин II Нерсисян - Македония е извън юрисдикцията на Цариградския патриарх архиепископ Сахак Машалян.
43
1
 
4
 
! Отговори
митя преди 3 години
ама Пендаровски, господине - като взимаш, трябва и да даваш.не мой само взимай взимай, и после паляци сме били...всичко с границите си, г-н Пендарски
42
0
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
излъгаха България и Гърция и сега се правят на много много макетата
41
2
 
13
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 3 години
Недей да кривоглавстваш а е крайно време да проумееш,че за това признание трябва да й се върне истинското име- Охридска Българска Архиепископия!
40
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Ей това е да си не само глупав, но и нагъл !
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От македонците, само гърците са по- долни.
38
3
 
13
 
! Отговори
Дядо Вангел преди 3 години
Ще стане като с църквата на Украйна! Зор да са независими от Москва, а накрая под юрисдикцията на Фенер. Впрочем какво друго може да се очаква от скопските еничари и родоотстъпници, освен да плюят на делото на предците си?! Навремето те се вдигнаха и изгониха фанариотите, днес малоумния им президент ги кани обратно с писмо.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни интересува!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анинимен (до 33) преди 3 години
За българите мохамедани в Гърция и отношението на бъгарската държава към тях:https://offnews.bg/obshtestvo/zashto-ridvan-ot-ksantijsko-mechtae-da-stane-balgarski-grazhdanin-a-b-736172.html
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонска църква, такова животно нема и не ке се роди.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТо в Албания има и християни,даже изобщо не са малко.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите мохамедани,които не са знаели друг език,освен техния си стар български диалект, гърците ги отделят и правят отделна нация от тях,като им създават помашки речник и ги наричат помаци,за да не ги нарекат с истинското им име - българи и ги отделят от българите като нация,през 2-3 години ,гърците създават такива помашко-гръцки речници,но де факто това е български стар диалект,преведен на гръцки.
32
2
 
10
 
! Отговори
продължение преди 3 години
Когато гърците от Азия се заселват в северните и централни райони на днешна Гърция,българите ги приемат и им помагат,но след това гърците започват да избиват българите,други българи бягат от Гърция в България или други държави,а останалите в Гърция,гърците им създават учебници и ги наричат славянофонни гърци,за да избегнат думата българи,а българите мохамедани,които не са знаели друг език,освен техния си стар български диалект,гърците ги отделят и правят отделна нация,като им създавт помашки реч
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже може да видите на старите снимки,че дори под турско, в Солун училищата,църквите - православни и католическа,пансионите,културните центрове и чаршията от производители,школите,класовете от младежи и деца са все българи,а гърци там никога не е имало! Имало е фанариотски училища из Балканите и гърцизация на българите и затова Паисий написва "История славянобългарска" против фанариотизма.И досега там,където е имало фанариотски училища,се говори гръцки от погърчени българи.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГърция е създадена от руснаци и хора с рускоанглийски корени.Руснаците подкрепят и създават и фанариотството!Гърция е била разположена на Пелопонес,гърци в северна и централна Гърция никога не е имало до 1915 и 1922г.,когато гърците са преселени от Мала Азия в териториите на днешна Гърция и в северните и централни се смесват с българите,живялки са дори малко албанци,но гърци в тези територии не е имало никога!Даже може да видите на старите снимки,че дори под турско в Солун училища
29
1
 
19
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
тоя защо дири под вола теле в архивите си пише Охридската патриаршия част от коя църква е била ...
28
10
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Каракачанов да вземе отношение.Лично мен това не ме интересува!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нашите светейшества защо не се обадят
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандо трябва да избира - Българската или Сръбската. Македонска църква няма, защото няма такава нация