Политолог: Ердоган е в слаба позиция, опитва се да е лидер

Макрон се опитва да получи втори мандат, смята проф. Антоний Тодоров
30 окт 2020 22:00, Анисия Иванова
84
Политолог: Ердоган е в слаба позиция, опитва се да е лидер
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган все повече се опитва да говори като лидер на ислямския свят. Тази му позиция обаче е слаба, въпреки че има и много, които го чуват. Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог, Нов български университет, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Тодоров коментира темата в рамките на последното напрежение между турския и френския лидер, след като Турция обвини френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Още по темата

"Има уши, които чуват това, което Ердоган казва - насърчение да убиват в името на религията, което е абсурдно”, допълни политологът

Тодоров отбеляза, че Ердоган сякаш подрепя ислямистките акции, въпреки че турското правителство ги осъди.

“Това, което направи президентът на Турция, е, че нанесе лична обида на френския президент. Това е рядкост за две страни, още повече членки на НАТО, т.е. съюзнички”, коментира гостът пред Bloombergtv.bg.

Според политолога действията и изказванията на Еманюел Макрон от последните седмици спрямо ислямизма имат и вътрешнополитически мотив с оглед на желанието на френския президент да получи втори мандат.

“Вече знаем, че много от ислямистите са много далеч от представата за дълбоко вярващи хора. Става дума за политически фанатизъм, които издига знамето на религията като свое. Това е желание да се упражнява власт чрез насилие, нищо повече”.

“Позиция на Макрон е, че няма официална религия, че държавата не стои зад никоя религия, която се налага със силата на политическата власт. Макрон не е казал, че ще затвори джамиите. Той каза просто, че имамите във Франция е добре да се подготвят в рамките на френските институции”, отбеляза Тодоров.

Експертът изрази мнение, че подобни мерки биха били положителни и за други страни от западния свят, включително България.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
*** да си, не е лесно, но той го постига от алчност за власт!
49
17
 
3
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 3 години
Този политолог защо не вземе да се гръмне. Едно че е бай *** и второ не разбира от политология и политика. Защо не гледа в собствената *** ами тръгнал да коментира еди световен лидер.!!!
48
13
 
2
 
! Отговори
ангели-спасители преди 3 години
Ердоган и Бойко заедно в борбата с московските поробители и техните мекерета БКП
47
5
 
5
 
! Отговори
майка Турция преди 3 години
До АнонименНе е имало само тирания както при БКП - имало е и мирно съжителство и обичаи...
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКолко си липсваме взаимно с нашата поразителна прилика при 500 години съжителство.
45
4
 
16
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Скоро ще видим велик и свободен Кюрдистан.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до "72 реалното" Е пич, сега след земетресението още ли мислиш по същия начин? Земетресението и мини цунамито са изкуствено предизвикано, като е било обявено на Ердоганьо къде и с каква мощ ще бъдат. Също както и какво още ще им се случи ако продължават да се вземат на сериозно пред световните играчи. Следете как ще успокои амбициите си. От друга страна може и да не разбере от първия път. Тогава пъг ще има втора серия на филма "Природни катаклизми". Жалко, че сме им съседи и има риск и за нас...
43
6
 
6
 
! Отговори
реал преди 3 години
някои мишки правят пропаганда уж лирата била срината техния вътрешен стандарт за тях сие много даже е добре спрямо заплатите те които получават там една пенсия е 3000 лири и с тези пари спокойно можеш да си изкараш месеца без да мизерстваш а нашия *** едвам ги връзва двата края ама коментира знае не знае
42
8
 
9
 
! Отговори
а реалното преди 3 години
ердо е силна фигура аз не виждам никой лидер на някоя страна открито де се противопостави и критикува страни като сащ франция русия ердо си прави каквото смята за добре за неговата държава а не да клякя като някои лидери въпреки натиска на сащ и нато той купи ракетите С400 и ги активира какво можаха да му направят нищо и ако на това му кажете слаб лидер
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
грузинеца не е лидер дори в Константинопол....
40
6
 
6
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
Джолана съсипа турция.
39
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешниците, дето ни били вардили и поили. Вторият език в еничарския корпус е бил сръбският, третият вероятно българският. Добре, че бяха децата на българите да ви печелят войните, че и това не сте можели. Допреди 1 век ви е било забранено да четете друго освен корана, пък сега като прочетохте някой и друг учебник и много ви пораснаха акциите.
38
7
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
Пак ли се срина турската лира? Да! Такова унижение не съм виждал.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ви теглим сатърра и ви набучим на колове, ние ви хранихме и поихме, вардихме и множихме в продължение на 500 години!Его на, погледнал турчин в огледало и видял българин! После обратното! :)))))))))Ей, този манталитет е много общ и познат! :))))))))БРАТСКИ!!!!
36
4
 
6
 
! Отговори
Стомин преди 3 години
До Ястребителмайму н ска пан да не стане друго да направим като гърците и сърбите и ви прочистим от земите си а не да ви котка държавата ни
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ястребителчо, вие това го правите и сте го правили винаги и то без успех.ТОВАУ, което правите е геноцид към всеки народ, с който имате допир.Затова всички пищят от вас и не ви искат.И си продължавате по старому и не ви идва акъла в главата.
34
17
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Анонимен 53Не се вини, вината е наша. Вместо да ви теглим сатърра и ви набучим на колове, ние ви хранихме и поихме, вардихме и множихме в продължение на 500 години! Човек се учи от своите грешки, и ние си взехме поуката за следващи път!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мислещите хора алах не им е нужен нито "ореола" на бай Тошко! :))))))))))
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за независим кюрдистан.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ястребител. Не кълна ,но в този момент желая на всички мюсюлмани да бъдат заличени от майката Земя и никога тази религия да няма достъп в реалността.