Български и македонски историци се договориха за протоколите

Разговорите - онлайн, предстоят спорни моменти, заяви проф. Димитров
23 яну 2021 08:37, Петя Славова
100
Български и македонски историци се договориха за протоколите
Снимка: БГНЕС

Представители на Смесената българо-македонска историческа комисия се договориха за текстовете на протоколите от предишни заседания на Комисията, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Постигнахме съгласие за подписването на протоколите от 9-та среща. Започнахме работа и по протокола от 10-та среща, там има доста спорни моменти. Някои неща изчистихме, но все още има работа по този протокол", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Комисията от българска страна.

Разговорите се проведоха онлайн, носеха технически характер и не се обсъждаха исторически въпроси по същество. В тях взеха участие по трима представители от българска и македонска страна.

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари. Тя е насрочена за последния четвъртък и петък на месеца.

"Ако позволяват условията от здравна гледна точка, срещата може да се проведе в София. Ако не позволяват условията, ще бъде онлайн", добави проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
9
 
! Отговори
До Бунгар преди 3 години
Нашите историци говорят неща, за които имат доказателства, значи не са нито лъжци, нито манипулатори, а просто ти си решил да ги наричаш така, което пък е чиста клевета ! Ето това е истината - не нечия, а просто такава , каквато е !
86
3
 
6
 
! Отговори
До Бунгар преди 3 години
Те упълномощиха ли те да говориш от тяхно име ? И колко голяма е тази ''част'' ?
85
8
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Говоря от името на една част от македонците в България,а не от името на каракачаните и джамбазите.Всеки има право да изказва мнението си,а дали някой лъже себе си,разбира се,че си е негов проблем.Платени лъжци и манипулатори като нашите историци могат да виреят само в подходяща среда и публика.Не всеки приема тяхната истина за чиста монета.
84
2
 
5
 
! Отговори
До Бунгар преди 3 години
Това, че ти лъжеш себе си, е твой проблем ! Недей да говориш от името на другите, без да са те упълномощили ! А относно Манасиевите хроники и други подобни документи - не, не са настолни четива за всички, а предимно за историците.
83
0
 
4
 
! Отговори
Кметот преди 3 години
Български и македонски историци се съгласиха, че ВМРО не продава пиратки!
82
8
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Браво! Договориха се за протоколите. Най после за 5 пари работа. Сега ги публикувайте.Пълен *** сме.Важното е да сме ***.После искаме да ни обичат... Сега сме най щастливите на света.Имаме си протоколи и то подписани.Ала..бала.Велики сме...
81
9
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Манасиевата хроника ни е настолната книга.Четем е в оригинал,няма значение,че не сме е виждали даже на картинка.Историци...бол, истини ..хитч.Ако си дадем отговор истински какви сме били,ще ни стане ясно защо сме такива сега и какви бихме могли да бъдем ако не се лъжем толкова много.
80
0
 
4
 
! Отговори
Тоя чвор не става! преди 3 години
Пуснете го младото, най-ученото, Джамбаза!Десет години, се е шлайфал в Университета!
79
3
 
1
 
! Отговори
Авджията Гоце преди 3 години
И БГ- историк 1 беше,но евридей се бръснеше.
78
1
 
2
 
! Отговори
Очила мустак и брада преди 3 години
Ето го ! Това е, БГ- историка !А Каракачанов, само сланина !
77
2
 
7
 
! Отговори
До булгур преди 3 години
Самият договор доколкото знам не е намерен, но има свидетелства от старинни летописи за него. Ще ти подшушна на ухото да потърсиш например Манасиевите хроники (но естествено не само там) - който търси, намира ! Ааайде...
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте че РСМ дава милиони евро за реклама на македонизма и в опита си да направи изро ди от българското население по тези земи!Българско защото 80% от населението на Охрид,Битоля,Скопие и всички градове и села на територията на РСМ са заявили писменно пред султана ,че са българи и искат да са под диоцеза на БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ.За това има списъци в които няма нито един определил се за македонец".Какво повече да говорим, няма смисъл. Има само бо лни мозъци в РСМ.
75
12
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
До 78Ще се радвам ако си го виждал този Договор с Византия.Ти ще бъдеш първия и единствен който го е виждал в оригинал/съпроводен с превод/.Хубаво е,че си вярваш като гледам.
74
4
 
11
 
! Отговори
До Булгур 77 преди 3 години
Първият договор между българите и Византия, с който им се позволява да се заселят в Мизия (която включва днешна северна България, Сърбия и Северна Македония) е два века преди това. Впоследствие се заселват и в Тракия. Живеещите по тия места не-гръцки племена не са воювали срещу българите, а точно обратното - присъединили са се към тях. По-късно, с идването на Аспарух основават държавата България, призната от Византия дори за империя. Има много запазени свидетелства за това.
73
11
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
Договора ,на базата на който сме приели 681 година ,за година на основаването на България е изчезнал??? Как така? Поне да бяхме го видяли преди това.Да го пишем като осмото чудо на света. То без това ,освен пирамидите,всичко друго е по описание.
72
1
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
За какви лъжи говориш, дай пример !
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на село нужника е по стар от тая ,,държава,,
70
0
 
9
 
! Отговори
То преди 3 години
Ако гледаме по географска принадлежност, албанците и сърбите и те би трябвало да се наричат ''македонци'', хаха ! Ех, Луно Луноо, земльо македонска !
69
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България колкото повече лъжи знаеш и вярваш в тях се приема,че си по осведомен и просветен.Важното е да звучат гордо и велико. Самочувствие изградено върху лъжи не е най доброто за един народ.Освен,само дето ставаме смешни в очите на другите.Тълкуването на исторически факти не ни се отдава много,особено когато сме губещи.
68
2
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Чакай чакай, ти пък какъв си - говориш български, а злословиш срещу българите ! Това, че Македония никога не е принадлежала на България, е или голяма твоя неосведоменост, или голяма лъжа ! Значи за ''македонския'' етнос ще се връщаме хиляди години назад, а за българската история - не повече от 100 !?! Така ли бе, наглецо, хайде кажи да те чуем ! Ти знаеш ли изобщо как и кога е възникнала България като държава по тия места ?!! Ако не знаеш, върви чети, има много достоверна информация !