Пендаровски: Радев се меси във вътрешните работи на РС Македония

Президентът на РСМ определя действията на Радев като крайно необичайни
Обновена: 2 мар 2021 15:13 | 2 мар 2021 15:11, Елка Василева
76
Пендаровски: Радев се меси във вътрешните работи на РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че реакцията на президента Румен Радев, който на среща с ръководителите на българските спецслужби поиска да бъдат предприети навременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани извън България, изложени на нападения само заради своето националното самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. Това съобщи скопското електронно издание МКД.

Още по темата

„Крайно необичайно и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса е президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО", се казва в отговора на Пендаровски на въпрос на МКД.

От кабинета на македонския президент казаха, че Пендаровски не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонски граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

„Като държава-кандидат за членство в ЕС ние от години сме под редовен мониторинг от Брюксел, но и в последния годишен доклад на ЕС за напредъка такива случаи не са регистрирани ", се казва в реакцията на Пендаровски.

В понеделник държавният глава на България Румен Радев проведе среща с ръководителите на българските специални служби, като повод за нея стана писмото, получено от кабинета на президента от Културен център „Иван Михайлов“ - Битоля и други граждани на Македония, които се идентифицират като местни българи и поради, както се посочва в съобщението, зачестилите прояви на нарушаване на техните права само поради факта, че се определят като етнически българи, припомня македонското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Пендераски,какво се напъваш и ти си фигурант като нашият.А щом има оплакване редно е да се вземат мерки,
63
0
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Само в едно е прав - че това е нещо необичайно за Радев ! Но, наближи му края на мандата на нашия, и рече да се размърда малко !
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оцапали са гащите макетата... само ни дайте повод и за 3 дена няма да ви има... еб*ли сме ти че сте в Нато. Има на лице нарушаване на човешките права на български граждани
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите в РСМ са наплашени, бити и малтретирани.Защо правителството не се застъпва за българите в РСМ???
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бандата управляващи сръбски фашисти в Скопие бият и притесняват нашите хора в РСМ.Трябва да се прави нещо.Каракачанов мълчи правителството и то мълчи.
59
2
 
8
 
! Отговори
Столтенберг преди 3 години
Я трай бе путьоПЕНДАРОВСКИ, не си ти човека който ще кара влака на НАТО в Еуропската уния!!!Айде ЪРььь У ЛЕВО!Налегай си парцалките и си плакниМЪДУРИТЕ на Охридския гьол!!!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СтевоПендарата мЪкедонска, гордоизтъпани се насред мегдано,и ду пето му пак нас рано,цъка-цъка луди коментари,много труд за малко пари.Нейде там в Скопский ДИСНИЛЕНД,антични историчари каканижат псалми жални,че албанец пак ги гази изодзади.Пискат, врякат, и реват,за Еуропска уния пищят.Гърците им смениха античното име и байряко,Българите ги отсвириха за интензитето и язъйко,сърбите нагло се подхихилкват от страни и им викат,че са будали!Сал албанци им се радват и точат дълги лиги..
57
2
 
5
 
! Отговори
Morski преди 3 години
Я го виж колко си прилича с Путин... И онзи така рече за Навални... Немцов... Ясно е като бял ден, че коминтерновската срамотия трябва да се разформирова! И ако при това положение САЩ вземат тяхна страна, значи са без принципни, щото така ще защитават руско-сръбските интереси!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...каза управителят на психиатрията....главният санитар и чистачите и те се обадиха,цялата управа на клиниката запяха в един хорт
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се ,че правата са нарушени!Първо не са записани в Конституцията като етнос,това са близо 10% направено изцяло умишлено,дори е грозно.Причината е да се чувстват потиснати,а сърби които са много малко те са вписани,албанци много по късно заселени те са с права.Ако впишат българите,те ще започнат да си търсят правата заложени в Конституцията.А така са само македонци или някакви други неизвестни.,малобройни и т.н. Лъжи!Заев като казва мултиетническа нека го докаже спрямо българите.
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че ще се меси, когато човешките права се нарушават в БЮРМ.
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснахме ги в НАТО под американски жесток натиск.Вчера влязоха в НАТО и вече ни се качват на главите.Какво ли ще стане, ако влязат в ЕС?Ще настъпи ад за България.Никога, преди да признаят всички исторически истини и после 10 години да спазват точно историческата истина от документите.
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в повордарската държава има официално 100 000 българи с БГ паспорти.Ако на преброяването им излязат по малко значи фашистките управници там са подправили данните или бият и измъчват българите да не се заявяват като такива.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да поставим въпроса пред повордарието за връщането на Струмица и всичко около нея на България.Те са български.До като не го върнат въобще да не се отваря въпроса за Европейски съюз
50
3
 
3
 
! Отговори
вардир преди 3 години
Педеровски неиска Фигурантски да му бърка във вътрешностите през северозадните части.
49
1
 
5
 
! Отговори
манолов преди 3 години
Трагикомедия - северномакедонски и български К.О.М.У.Н.Я.Г.И се надлъгват "в името на народа", в същност ги тегли само "вимето на народа", захранвано от ЕС. Жалка история...
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефчо Стотинков да не се пени толкова.Да се цуне със сърби и албанци и да си гледа работата.
47
7
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така...Ся за последно от мен по темата:---Забелезахте ли,че госин Пендаревски НЕ определя реакцията като реакция НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,а като....ЕДВА ЛИ НЕ "СВОЕВОЛИЕ"...ЛИЧНО на президента Радев?..Ако все пак некои от вас са чудат,да знаят..или просто да проверят:-Как Тиквун КУПУВА и без това ПРОДАЖНИТЕ макета,които ...Просто си припомнете!..Оставете танковете и гаубиците в миналото,просто обърнете внимание на това,което СЕГА "подаряваме" на тия!..Колко ваксини отидоха "бадева" в Скоп
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Люпко Георгиевски е насилван а има и пребити българи.
45
13
 
5
 
! Отговори
Спирос Кентаврос преди 3 години
Браво на СТЕВОС (Стефанос)....ГЪРЦИЯ ЩЕ ПРАТИ ТРИМА СЪВЕТНИЦИ НА НАШИЯ БРАТСКИ ПРЕЗИДЕНТ на Северна Гърция (Македониас).Да посъветват брата президент -- как да действа със българските натрапници и навлеци във нашата област .Румен Радефф няма оперативни правомощия за нищо--по сегашнтата билгарска констатуция -- приета на 12 юли 1991 година .