БПЦ не стана Църква-майка на Македонската, а това е грешка, заяви проф. Топалов

Скопие променя учебниците за Албания и Гърция, но не и за България
6 мар 2021 14:47, Петя Славова
78


Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка". Това каза в предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква", добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях", категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България", казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини".

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR на 6 март от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 3 години
До Анонимен Боко=Топалов ! Реставрация на болшевизЪма! Напред към ЛибералиСТИЧния Интернационализъм! Чети, но не само във Фейса!!
69
0
 
0
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 3 години
Топалов да си гледа историята, може и да поумнее.., ако мисли.. "Огледал се Илия, пак в тия.." Решенията на Синода не са лъжица за неговата уста! От политически решения в историята на тоя хал сме! А той вчера ли се пръкна?? По кое време получи докторат и степен??
68
0
 
0
 
! Отговори
4 до 123 преди 3 години
Отдавна съм забелязал колко си заблуден и глпав !
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички вие историци глупави обслужихте френския интерес,който не иска Македония в нашата орбита и натикахте Македония отново в сръбски ръце.Хем ви сърби хем ви блли.Не ставате до един,бивши соц лицемери и шизофреници!Колкото по склро Бойко ви закрие толкова по- добре за всички!
66
1
 
7
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Този Кирил ТЪпалов не знае ли че БПЦ прекъсна разговорите със самообявилата се МПЦ от момента когато нейните удбаши в расо поискаха да ги признаем за преки наследници на Охридската архиепископия!? С такива необмислени изказвания като неговото само се налива вода в мелницата на българските врагове.
65
3
 
7
 
! Отговори
Сатанистите в расо! преди 3 години
"БПЦ слуша други духовници" Е, как Светия синод няма да слуша кгб-ейските попове като целия ни синод гъмжи от дс-агенти. Успокоителното е това, че ще дойде ден, когато Военния трибунал ще се занимае и със сатанистите в расо...
64
7
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
21-ви век никой не го боли за църкви
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимендокато се запишеш доброволец гърция вече ще е станала турски вилает - при евентуална война между тях на гърците има давам максимум 6 часа свобода и след това са част от турция
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Nikos Petrosза тия твои думи ако Турция ви обяви война аз пръв ще се пиша доброволец в турската армия.гърчулята 100 пъти повече са ни навредили от турците по време на османското робство
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са извършвали сто пъти по големи зверства от българите, но това македонците го премълчават умишлено и не го споменават никъде.------И какво искаш да кажеш с това?
60
5
 
8
 
! Отговори
Зло преди 3 години
Зло това сме ние.
59
4
 
15
 
! Отговори
Скопски историчар преди 3 години
И Шо ке праим сеги?Свърши гипса за Скопския ДИСНИЛЕНД...Гърците ни смениха името на държавата и байряко...Бугарите ни отсвириха за ИНТЕНЗИТЕТОи язъйко...а сърбите ни се подхихилкват от страни и ни викат че сме будали...Само албанците ни се радват и точат лиги заЗАДНИЦИТЕ ни...Ехь,Луно, Луно, земьо македонска! Пак ли ке се тепаме за тебе!.Кен лииии, тулибулибу дауч ююююю...
58
2
 
16
 
! Отговори
Майтап Уили преди 3 години
Мъкедонец бие сина си с камшика и му натяква : "- 2-ка по математика, че е голема наука - разбирам , ама 2-ка по история на Мъкедония дето нема и една страница не разбирам."
57
3
 
16
 
! Отговори
ФригиднаКУЧКА преди 3 години
Такива са те макетата - двуличници.Псуват ни,а през това време напират за българско граждансво и пращат децата си да учат тук и си търсят българки.Изобщо не трябва да ги взимаме на сериозно каквото и да кажат. Пълен игнор.ВЕТО до ДУПКА!!!
56
3
 
9
 
! Отговори
Езоп ги възпя преди 3 години
Кацнало северно маке на трънка,па започнало на българо-сръбски да дрънка.В студио гледа го нежно сръбска мушица,с примряла коминтерновска душица.Дрън,дрън,дрън...Бръм,бръм,бръм...античен паметник той сътвори нерукотворньй.Ах,велик,велик е античния северномакедонски плазмодий....!!!!!!
55
3
 
12
 
! Отговори
АБЕ преди 3 години
КЪДЕ Е МОЯТ ПРИЯТЕЛ БОЙКО ДНЕС? ДА НЕ Е УМРЯЛ. АКО Е ТАКА ЗНАЙТЕ, ЧЕ ПАК ЛЪЖЕ. ТОЙ Е БЕЗСМЪРТЕН.
54
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са извършвали сто пъти по големи зверства от българите, но това македонците го премълчават умишлено и не го споменават никъде.
53
7
 
8
 
! Отговори
Заю Юнак цака преди 3 години
Разбира се, сушата, кишата и Българската православна църква са виновни, а не умението на Зоран Заев да води двустранни преговори и да използва в интерес на управляваната от него страна дипломатическата, нека да кажем, неопитност, на Слънцето от Банкя и на външната му министърка, обременена от некадърните импровизации на русенския македонец Каракачанов.
52
5
 
6
 
! Отговори
Е преди 3 години
Някой да му обясни, че македонската е просто част от българската, а не нейна щерка ! Най-добре всяка жаба да си знае гьола, а не някакъв професор да се бърка в църковни дела !
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор Кирил Топалов да стане майка на някой македонец като иска.