Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?

Предложи ли премиерът на РСМ компромиси на визитата си у нас
19 юни 2021 14:00, Петя Славова
164
Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София, коментират македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на "Дойче Веле" Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Още по темата

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория". Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

"Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече", се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. "Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси", казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

"На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка", коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
настоявам заека лицемер и фалшив актьор да бъде обявен от Външно за"персона нон грата",манипулации...лъжи...измами...плащане на мъртви "лобисти" за натиск...или сте съучастници в предателстгво
140
0
 
4
 
! Отговори
цензура преди 2 години
До Анонименвашето е...глупост...България предложи членството на Западно-Балканските...и за Нато и за ЕС,проблема е че,зависимите от сърби и руснаци т.н. македонски политици,обслужват руски...опитват да запалят балканите...те не им дреме за Народа им...за власт и пари...зависимости,ги гонят...нямаме Парламент...той артистично идва на "преговори"...лицемер,България е Парламентарна Република...лайн. сръбско-руско!!!
139
2
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До До 140: Л'ъжец е бат'ти Бойко. Чети какво е казал на Заев: "Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса". Бойко без политически спекулации просто не може да живее. От една страна той с ГЕРБ разправят, че служебното правителство трябвало само да организира избори. Но когато му изнася, пред Заев разправя че служебното правителство можело дори да сключи нов договор с РСМ без Народното събрание. Патологичен л'ъжец.
138
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До До 140: Не можеш да разделяш фактите от спекулациите, това ти е проблемът. Факт е, че Заев отиде при бат'ти Бойко. Оттам нататък са тълкуванията. Чети какво е казал Бойко при срещата със Заев. От това, което публикуваха - нито една дума в защита на националните интереси, нито една дума за това какво очакваме от РСМ за да дадем подкрепа. Да, при управлението на ГЕРБ се подписа договор с тях, и какво последва? Пълно мълчание от бат'ти Бойко че те не го спазват. А ти си тръгнал с опорните точки
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Мавзолея на Георги Димитров беше взривен от СДС и сега ГЕРБ искат паметника на СССР, а искаме от МК че ще пази бг паметници.
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вардете надгробните плочи,че оскверняването им е национален спорт във Фиромистан!
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев на колене,след като изяде тоягата се моли за морковчето!
134
2
 
1
 
! Отговори
До 140 преди 2 години
Защо лъжеш?Заев отиде при Борисов,защото ГЕРБ е все още най голямата полит.партия,а временното служебно е временно и няма правомощия,е има някакви и се изсилва,но е за политпиар на божковите партии.При управлението на ГЕРБ се подписа д-ра със СМ,по време на бълг.председателство темата беше Зап.Балкани,подаде им ръка да се чуе за тях,за НАТО,но в крайна сметка само се възползваха.Ветото беше при управлението на ГЕРБ и ОП и декларцията на НС,така че да ползваш дискриминац.политика на Фигуранта е н
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сидентитетот под ръчичка и в Албания.
132
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
131
4
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Чипът: Чипът ти е на гербаджийски ***, отдалеч се вижда. А Зоран Заев добре знаеше кой е готов да предаде българските интереси и затова отиде да се срещне с бат'ти Бойко. И той не пропусна да изръси малко предизборни г'лупости по тоя повод. Да, срещна се и с Корнелия Нинова, но тя веднага след това на специална пресконференция потвърди, че БСП се придържа към позицията на правителството за изпълнение на договора за добросъседство като условие за влизане на РСМ в ЕС.
130
1
 
10
 
! Отговори
Ке преди 2 години
Ние северомакетата ке направим и железница и магистрала до границата с БГ.Ке!?!А пък ние Българите ще ви повярваме като си смените измислената История по учебниците ,по които учат северомакедончетата и спрете да изчегъртвате паметните плочи с Български имена .
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.133 "Предателят" не е този със зелените чорапи, а един дебеланко, оял се от сума ти комисиони, издействани къде чрез аванти от бизнесмени, в повечето случаи (виж комисионите от В.Божков) - насила, роден и живеещ в по-голяма част от времето в Банкя. Той се прегръщаше и целуваше със Зоран Заев, искаше да бъде "цар" на Западните Балкани, а стигна до под кривата круша, оплют от омерзения от неговата наглост и безочие български народ.
128
1
 
8
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
Сега сме ги фанали сърбоманите за кумбoлите, и трябва да ги държим здраво и да стискаме, дордето им дойде акъла в празните глави!!!
127
0
 
9
 
! Отговори
бай Лазо преди 2 години
Заев, Заев...Га ви подпрат шиптepите, ке гледате къмЕС, ама от некое по-високо минаре оттатък Вардаро!
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонският премиер, както и този на Португалия, трябва да знае, че преговори за влизане в ЕС се водят с НАСТОЯЩИЯ премиер, а не с Боце и селянката от Крушовица. Това е основно изискване дори на елементарната учтивост, а не македонската представа, че с мазнене и хиперактивност може да се пробие навсякъде, Е, не успя да "пробие". Дано друг път се досети как се води политика.
125
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония ще влезе в ЕС въпреки България.
124
6
 
11
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Странно. Селяните от югозападна България искат да имат държава. С милиони години история. Въпреки всичко те добре знаят, че в момента ако някой тук ги подкрепи още същия ден ще бъде почетен. Важи най-вече за предателя със зелените чорапи.
123
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПреди години преподавах дисциплините "Аналогова схемотехника" и "Цифрови ИС" във ВУЗ. Един ден в началото на юни дойдоха двама младежи от градче близо до Скопие да се явят на изпит. Питам единия защо не се явят на изпитита в Македония, а в България. Той, малко простичко момче, отговаря "Защото у нас преподавателите са завършили в Англия и късат, а вие сте "дашни". Идваше ми да му залепя два шамара и да си ходи. И двамата не показаха знания и си отидоха недоволни с по една двойка.
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво сега,диалога с делегации ли ще продължи ли,вратите отворени обаче йок.Втора делегация ще има ли?Май не!Сръбкия тоталитаризъм свърши работата в СМ,насилие,убийства,опорочаване на истината,зомбиране и не мърдат 30 г.от уж независимостта,защото сърбетата не пускат.И при нас след 30 г.окопаване на мутри и олигарси ,милиардерстване,аха да им потърсят сметка кво стана,я как се надигнаха как ще им взимат държавата,я обратно в комунизма с " демократични" средства и нови куфарчета за изпълнители