Доц. Наум Кайчев: Видяхме от страна на колегите от Скопие регрес

Цар Самуил бил един за политицит, но друг за учениците
20 юни 2021 17:27, Нели Христова
16

"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 година и от тогава общо взето няма никакъв прогрес," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.

"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.

На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
10
2
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Гърците протестират, защото на Евро 2020 РСМ се е писала с акронима MKD, вместо примерно с NMR или NMK. Какво да очакваме от хора, за които договорите нямат никаква стойност. Подписват ги и после пак правят каквото си поискат. Вето на РСМ за ЕС.
9
4
 
19
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Няма нужда от лигавщини, достатъчно ги глезехме, обявява се една единствена среща след 5 години, на точно фиксирана дата и не се занимаваме с тях. Да решат искат или не в ЕС. Немогат да идат в Евразия, защото са в НАТО, тя Турция не може да се отърве от НАТО, та една плюнка ли. Хайде да го ... южните сърби.
8
1
 
18
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Крайно време е да им наложим санкции
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата са дотолкова заслепени в мечтите и сънищата си за древно величие, че не виждат как са последна ама ПОСЛЕДНА дупка на кавала. Накъде изобщо са тръгнали да се перчат не мога да проумея? Някаква балканска дупка 4х4, през които дори транзит не се минава.
6
1
 
22
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
И още една подробност: Представителите на РСМ в комисията отказват да подписват протоколите. Така че няма нищо черно на бяло. Събират се и си приказват, а като излязат от заседанието на комисията, всеки приказва каквото реши. Тупкат топката, та дано някак да влязат в ЕС, а проблемите с нашият договор да си останат нерешени.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми регрес, щото много изнагляха и решиха, че могат да се набутат в ЕС по втория начин.Така им дудне там опозицията на Мицковски.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цъфнала и вързала България, че да си правим дерт с някакви, които за нищо не ги смятаха в СФРЮ. Да отлежават, докато им уврат главите!А "новите лица" в новия ни парламент, заедно с разединителя, щом докарат под съмнение членството ни в ЕС и НАТО, македонския проблем за нас автоматично отпада!
3
4
 
29
 
! Отговори
. преди 2 години
Македонците заслепени в наглостта си пресякоха не една а няколко червени линии, които не биваше дори мислено да се пресичат. Нещата вървят не просто към стопиране на преговорите им с ЕС, а към война!
2
3
 
21
 
! Отговори
преди 2 години
Кога област Македония, с обалстен център скопие ще се присъедини към ЕС? Когато се присъедини към България, разбира се!
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонски език е диалект на бг езика и приемаме.