България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха ха но тя ще предяви малцинсвени претенции.Този спор няма край от Османско насам.
259
0
 
2
 
! Отговори
Не съм платен трол. преди 2 години
Никъде, където съм бил не са били лошо настроени към мен, само в Македония. От 1995 съм се зарекъл никога повече да не стъпвам там. Единствено добронамерени бяха албанците в Охрид. А преди да ги посетя и аз бях романтично настроен, че са наши братя...
258
1
 
3
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Вникнете зад повърхностните емоции. Колкото повече крадат историята ни, толкова повече става ясно, че тя е една.
257
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Български политици предизвикаха омраза към македонците през последните две години повече отколкото през последните 70 години
256
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Да, така е. Освен това и Германия вече ни е враг, което, много изненадващо, ще доведе до много лоши последици за същата тая Германия.АНАДЪНМУ? :) Или да попитам - ПОНИМАЕШЬ? :))))ЩАЗИ К.. ВО? :))))
255
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българина успява да произведе врегове от всичкикте си съседи.довчера бяхме братя на македонците, вече сме врагове!
254
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И си припомняйте колко категорично защитава ха гърците националния си интерес, докато РМ стана РСМ.Защо гърците да могат, а ние не?
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които подкрепят РСМ в момента са прикрити врагове на България. РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-ПОСЛЕ.
252
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става въпрос за глупави научни спорове, а за териториалната неприкосновеност на България. РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-ПОСЛЕ.
251
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да пуснем македнонците в ЕС. след това ще ни е срам, като сме на последно място по каквото и да е.
250
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия им праща ваксини, а ние вето.Бутаме ги към сближаване със Сърбия и даже Гърция, което е стратегически провал на българската дипломация. Аргументите за ветото ни са формалности, за да задоволят емоциите на българите, които не смятат македонците за отделен народ и македонският за отделен език и особено предизборно е популярна позиция.
249
2
 
15
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Няма нито едно доказателство за наличие на македонска етническа идентичност преди 1945г.
248
2
 
16
 
! Отговори
До 296 преди 2 години
Нямаме обща история. Историята до 1945 година е БЪЛГАРСКА. Езикът е БЪЛГАРСКИ. Пред фактите и боговете мълчат.
247
1
 
16
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До ДА: Да ги оставим? Може, но какво ще стане после? Хората с българско самосъзнание в РСМ ще кажат, че сме ги предали и ще бъдат прави. А влезе ли РСМ в ЕС, македонистите ще поискат от нас да признаем "македонско малцинство" в България, и същите в ЕС, които днес настояват да ги пуснем, утре ще застанат на тяхна страна. И Самуил ще си остане македонски цар, а очите на цар Борис-Михаил в църквата в манастира "Свети Наум" в Охрид ще си останат избодени. И тяхната памет ще предадем.
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позицията няма как да я обясним пред Европа.Ние искаме някои хора да признаят корените си и произхода на езика.За езика може ,но за другото е много трудно.Единственото доказателство за произход е генетичен анализ.Но това ще прилича малко като искане от един лидър от 2-та световна война.Няма ка да бъдем разбрани,въпреки че имаме като член на ЕС имаме право да блокираме всеки кандидат.Аз съм сигурен че от ЕС са наясно и затова и има коментари от всички,които са различни от нашите убеждения.
245
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ние може да ги блокираме колкото си искаме всички кандидати за ЕС,но когато бръкаме в интересите на големите,това винаги води до много лош резултат за нас.Не ни се пише добро бъдеще.От ЕС няма да ни го кажат директно,но ще има подобни действия като САЩ.Като ние искаме някой да е изряден и те ще поискат същото от нас.Следват проверки от Е.Прокуратура и след това спиране на средства по проекти от ЕК,наказания и глоби за нарушенията ,както и спирането на помощите за възстановяване.
244
2
 
5
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Абе,оставете ги,бе!Като не искаха да са българи,скоро ще станат шиптери-ду-*** да им е яко!Ще гледаме сеир!
243
1
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 300: "Не смята, че ние можем да направим нещо"? Чети заглавието. Ние вече сме направили нещо, но трябва да се действа, а не да си мислим, че с правото ни на "вето" сме си гарантирали всичко. ................................................ А македонистите в РСМ точно на това се надават - да решим, че от нас нищо не зависи и да се предадем. От нас зависи.
242
0
 
5
 
! Отговори
И БАН да действат преди 2 години
В РСМ правиха поне веднъж (доколкото си спомням) Световен македонски конгрес. Така че те работят на световно ниво, а може да минат и на вселенско. Нека нашите "феодални старци" от БАН (както ги нарече Симеон Дянков) да направят един конгрес по българистика и да поразкажат на нашите европейски партньори за нашата история. А държавата да се поизръси и да финансира подобни прояви.
241
0
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Трябва да обясняваме позицията си спрамо РСМ на политиците в ЕС. Зоран Заев е много активен, снима се с представители на Вишеградската четворка и те, излиза, че са на негова страна. Останем ли в изолация, работите могат да тръгнат на зле. В Северна Македония на това се надяват и за това тупкат топката и не подписват нищо след заседания на съвместната комисия. Така че нека депутатите ни в ЕК да се поразмърдат.