Ръст в трафика на деца на Западните Балкани

Това стана ясно по време на регионална конференция в Белград
23 юни 2021 14:28, Ния Христова
4
Ръст в трафика на деца на Западните Балкани
Снимка: Pixabay

 Отчетен е ръст в трафика на деца на Западните Балкани въпреки многобройните законодателни и практически мерки, които бяха предприети през предходни години. Това беше подчертано в Белград на регионалната конференция „Съвместни мерки в криза: Защита на децата от търговия на хора и експлоатация на Западните Балкани", предаде БГНЕС.

На конференцията беше отбелязано още, че пандемията допълнително е увеличила уязвимостта на децата в резултат на нарастващата икономическа несигурност, безработица и ограниченията на движението.
 
"Децата в Западните Балкани са жертви на трафик на хора за различни цели: сексуална експлоатация, включително производство и разпространение на материали за сексуално насилие над деца, принудителен брак, принудителен труд, принудително просия и принудителна престъпна дейност", се казва в изявление от конференцията.
 
Последните официални доклади от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия, показват, че повечето деца, идентифицирани през 2020 г., са момичета - 18 в Сърбия, 24 в БиХ, шест в Северна Македония, но има и идентифицирани момчета като жертви - шест в Сърбия, седем в БиХ.
 
Докладите на Експертната група на Съвета на Европа по трафик на хора показват, че действителният брой хора, включително деца, жертви на трафик, вероятно е по-висок от официалните данни.
 
Регионалната конференция се организира от съвместната програма на Европейския съюз и Съвета на Европа "Хоризонтален механизъм за Западните Балкани и Турция 2019-2022", в която участие взимат повече от 130 участници от региона и извън него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БиХ ...толкова ли ви домързя да изпишете цялото име? Каква е тая журналистика?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косовските дилъри невинни?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албания и Косово пускат момчета от Афганистан в Европа и после ще стане дисбаланс между мъже и жени.