Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!

Албания също трябва да изчака по пътя си към ЕС
23 юни 2021 21:15, Нели Христова
405
Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!
Снимка: БГНЕС

Ние сме Европа, независимо дали ЕС ще успее да премахне блокадите, или не! Това написа преди малко във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Днес с премиера на Република Албания Еди Рама направихме изявление за нашата позиция по решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания", пише още Заев.

"Колкото и да бяхме наясно и сдържани в очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания все още е голямо разочарование, но и огромен провал на политиката за разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион.

Нашите народи и правителства, македонският народ и албанският народ имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, едни и същи ценности - това са европейски ценности, а не политиките на стени и разделения. Ние не спираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина са с нас по този път", споделя още Заев.

Според него нашите народи и правителства в центъра на Балканите демонстрират европейски маниери.

"Ние бързо премахваме пречките и границите помежду си, за да могат нашите граждани, услуги и стоки да се движат свободно. Имаме общи идеи, предизвикателства и култури с нашите братски народи от региона. Все още даваме шанс на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - членство в ЕС и пълно прилагане на европейските ценности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания, продължава в поста си Заев. - За Албания и Северна Македония ЕВРОПА остава единствената алтернативна и стратегическа национална цел, за която полагаме искрени усилия. За нас европейските ценности са свещени, колкото и самият ЕС да не успее да ги защити. ЕС няма изключителни права върху Европа. Северна Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа."

Албанският премиер към македонския: Дано не поискат да се наречете Западна България

"Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците", заяви днес в Скопие албанският премиер Еди Рама, цитиран от Dir.bg

Ироничният му коментар е по повод решението на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което РСМ беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Заради българското решение Албания също трябва да изчака, защото върви в пакет със Северна Македония.

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва", заяви Рама, който днес е в Скопие на икономически форум и там се срещна със Зоран Заев.

"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството", коментира още албанският премиер.

Президентът на РСМ: Щом ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя да отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам".

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО.

С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
1
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 2 години
Тия наглеци имат нахалството да заплашват ЕС със САЩ май не могат да бъдат никаква Европа а са си компири на квадрат ! А Фигуранта с това "братя" направо изби рибата !
323
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Мр.ъсен сър.боман,продукт на коминтерновската политика на Москва.А заради глу.ппостите,които сътвори Бройко,Путин обяви,че азбуката дошла в Русия от македонската земя.
322
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само северното полукълбо на Македония да е в Европа?
321
4
 
3
 
! Отговори
Илиева преди 2 години
Албания преди 30 години беше за оплакване. Сега ние сме за оплакване. Вече пропускат да споменат името България, само Балканите са ориентир за европейците. За американците може и Балкани да не значат нищо.
320
2
 
8
 
! Отговори
Голям провал на преди 2 години
политиката на ЕС?Заев наистина доказва,че живее в някакъв друг филм.Ние го спираме,но това било провал на ЕС?Сигурно той е искал РСМ да влезе в ЕС за да го издигне икономически,социално,морално?И сега,когато РСМ е спряна, няма да може македонската манна небесна да се изсипе над главите на хората от ЕС,те ще си останат бедни,неуки,нишчи духом.Че го казва,за да си осигури "алиби" пред гражданите на РСМ за провала си е ясно,но дали сам си вярва?
319
1
 
16
 
! Отговори
С изявленията си преди 2 години
Заев доказва,че основателно РСМ е била спряна.Нито дума за собствени грешки, нито дума за начин да се поправят причините,поради които са спрени.Типична северномакедонска помпозност и мегаломания.С такива стандарти и поведение нямат място в ЕС,а че са географски в Европа,никой не оспорва.А албанецът хитро прокарва националистичните си виждания за Велика Албания-колко са близки с РСМ,как заедно страдат,но обединени ще се справят.РСМ със сигурност няма да е Западна България,а Източна Албания?
318
0
 
13
 
! Отговори
некой преди 2 години
ми, да си правят собствена Европа, кой ги спира, ако искат и 52ри Щат на САЩ да станат..халал да им е
317
2
 
19
 
! Отговори
whhhw преди 2 години
Да искаш да се присъединиш към някого или нечия организация и да говориш и непрекъснато да недоволстваш от нея си е чиста проба изключителна наглост!!!! Каквото сам си направиш никой друг не може да ти го стори!!!
316
1
 
8
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Те и с Албания имат проблеми. Наричат Александър Албански - Македонски?!
315
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да, Европа сте, ама албанска или косовска. Май много са го закършили, щом и пропагандата вече е някаква, постна такава...
314
2
 
16
 
! Отговори
Дими Митушев преди 2 години
Тия македонски компири са най-наглите катунари. Плюят непрекъснато по БГ, но иначе са били много добри съседи! Скапаните германци ги искат за нещо в ЕС и натискат здраво...
313
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако те са Северна Македония, тази част която остана в нашите територии каква е точно. Може би те не я броят за нищо?
312
2
 
12
 
! Отговори
Историята... преди 2 години
пак ли съм сбъркала со идентитето и язико на македонците!!!
311
1
 
8
 
! Отговори
Тъй, де! преди 2 години
Северна Македония и пъпа на Европа. СМакетата да си гледат в пъпа и не им трябва никакъв ЕС!
310
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Не си много прав. Магистралата от Тирана през Прищина в Косово и до границата на Македония от Косово е напълно завършена. От границата на Македония с Косово до Скопие, магистрала няма, а след Скопие е до Куманово. И между другото, албанците си построиха магистрала с вътршен заем.
309
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нууу заяц , ну погодиииииии!
308
1
 
15
 
! Отговори
Тия са преди 2 години
От арогантен нагоре !
307
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацнал Зайо на трънка па захванал да дрънка дочула го мушица със примрела душица Слуша, слуша, пролете буйно хоро завърте видели ги комари все ергени все стари
306
2
 
14
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Рама може би предпочита да я нарекат Източна Албания !
305
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Байо, где така?... Тичам Щурчо за ЕС.... Тичаш, ама ядец.