В Северна Македония гласуват за местни избори

12 кандидата се пускат в надпреварата за столицата Скопие
Обновена: 17 окт 2021 08:19 | 17 окт 2021 08:00, Красимир Ангелов
8
В Северна Македония гласуват за местни избори
Снимка: БГНЕС

През днешния ден в съседна Република Северна Македония ще се проведат местни избори.

Право на глас имат 1 824 864 души. В надпреварата за кметове участват 301 кандидати, а за общински съветници - 10 600 души, съобщава БГНЕС.

В битката за кметското място в столицата Скопие участват 12 кандидата, като където има втори тур, той ще се състои на 31 октомври.

Битката в македонския блок се води между управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Христиан Мицкоски.

По време на предизборната кампания Заев многократно повтаряше, че "заедно са сложили край на "режима", минали са през тежки изпитания и са възстановили институциите". Според него "правителството е подало ръка на съседите си, страната е станала член на НАТО и има очертан европейски път и бе осъществено успешно преброяване на населението".

По време на предизборната кампания лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отправяше тежки обвинения за "корупцията и мафиотизирането на държавата от страна на Зоран Заев и неговото обкръжение". "Тези избори ще се решат от тихото мнозинство. От гражданите, чийто глас не се чува нито в медиите, нито по площадите, а това е гласът на разочарованите и отчаяните", твърди Мицкоски. Според него „на 17 октомври РСМ ще гласува за ново бъдеще".

В албанския блок коалиционният партньор на СДСМ Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети се очертава като най-вероятният победител сред албанците.

Али Ахмети и този път заложи на "албанската карта". На тези избори той каза, че "един ден страната ще има албанец за президент". В този дух досегашният кмет на град Тетово и кандидат за нов мандат Теута Арифи го нарече „първия албански град", а вицепремиерът Артан Груби определи Тетово като столица на албанците. Според него "няма нещо, което Тетово ще поиска и правителството в Скопие няма да даде".

Отношенията с България и този път бяха често тема на предизборната кампания. Докато Заев в негов стил "обещава и вярва в бързо намиране на решение на споровете между двете страни", за лидера на опозицията сегашният спор бе повод за яростна антибългарска кампания и обвинения срещу София. Той в началото на предизборната кампания дори призова за едностранен отказ от Договора за приятелство, сключен на 1 август 2017.

И този път най-активен в омразата срещу България бе бившият външен министър и сегашен вицепремиер Никола Димитров, който заяви, че "България не може да се нарича приятелска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 6 - Българите в РСМ една партия не могат да вкарат в парламента, но тръгнали да създават втора. Кубрат се обръща в гроба. ;}
7
3
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Официалната политика на рсм е антибългарска и изключително враждебна. България първа призна тази минидържавица и сега няма по-голям враг от нея. Но както се казва в някои стари басни: нека прасетата да си останат в калта на своето двуличие, докато разберат,че не в нея е спасението им.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasб: В РСМ има българска партия. Нарича се Граждански демократичен съюз с председател Петър Колев. На предишните избори в Охрид техният кандидат беше на трето място. А вчера се публикува новина, че се подготвя и втора българска партия. Лека-полека нещата ще тръгнат.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМРО-ДПМНЕ е свърталище на ненормалници като Мицкоски и трябва да се закрие със закон.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasб-звездите говорят ли ти днес?
3
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Пише се гласуват НА местни избори. Така написано излиза, че гласуват за да има местни избори.
2
8
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Накрая ще се окаже, че в Македония е пълно с албанци, както знае всеки пътувал там и че отдавна никой не гледа на България като на нещо сериозно. Надявам се хората с претенции за Скопие да спрат да паркират в градинките, да спрат да се заливат с алкохол и цигари и веднъж да излязат да прекопаят и да изчистят градинката пред блока, а тогава да търсят своето там където крака им никога не е стъпвал и тогава може би България ще стане малко по-красива, а Македония малко по-безинтересна.
1
5
 
11
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Щом "Македония е българска" би следвало хората с българско самосъзнание да влязат в политиката точно както албанската партия и точно както ДПС в България. Защо в РСМ няма българска партия, а някакви 10,000 човека вдигат джабала до небето, че там е пълно с българи? Щом албанците с македонски паспорти имат партия значи нищо не пречи на българските комитети да направят партия и да кажат ние сме булгарофили, но сме македонци и да влязат в политиката. Цялата история за българите в Македония издиша.