Екопротести в Сърбия заплашват управлението на президента Вучич

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа
Обновена: 3 дек 2021 12:46 | 3 дек 2021 12:40, Елка Василева
22
Екопротести в Сърбия заплашват управлението на президента Вучич
Снимка: БГНЕС

Масовите протести на екоактивисти и антиправителствени демонстранти миналия уикенд в Сърбия разклатиха иначе стабилното управление на сръбския президент Александър Вучич и го накараха да даде специална пресконференция, на която да говори за проекта за добив на редкия метал литий от миннодобивната компания "Рио Тинто".

Вучич се обърна към нацията в сряда, а обръщението му бе предавано по националната телевизия РТС. Ненадейно обаче то бе прекъснато, тъй като неизвестно лице умишлено извади електрическите кабели от кола за сателитно излъчване. По-късно телевизията се извини на зрителите заради прекъсването, което не било по нейна вина.

В изказването си Вучич обясни, че в района на няколко населени места около Лозница, в Западна Сърбия, се намират големи находища на уникалния литиево-натриев боросиликатен минерал ядарит. Един от съдържащите се в него 26 минерала е литий, незаменим за производството на литиеви батерии. Президентът на Сърбия каза, че в следващите дни ще посети десет села в района, които може да бъдат засегнати от този проект, и ще разговаря с гражданите, за да чуе тяхното мнение. Вучич посочи, че в цял свят е започнала надпревара за литиеви находища и преднина тук има Китай, следван от САЩ и ЕС.

Президентът посочи също, че британско-австралийската компания "Рио Тинто" все още не е извършила проучване за въздействието на проекта върху околната среда. Това ще продължи около година и няколко месеца, "още нищо не е налице". Досега трябваше "Рио Тинто" да инвестира 450 милиона евро, а са похарчили 350 милиона евро. Направен е пространствен план за ресурсите и резервите, уточни сръбският президент.

Отговаряйки на въпрос подкрепя ли проекта "Ядар", Вучич каза, че смята, че "литият не трябва да се изхвърля", но ще бъде против този проект, ако влиянието върху околната среда бъде лошо. Той посочи, че само в пътната инфраструктура в района са инвестирани 1,6 милиарда динара или почти 15 милиона евро, като по-голямата част е от дарения на ЕС, но и "Рио Тинто" е вложила пари. Вучич посочи също, че до този момент "Рио Тинто" не е купила само 30 процента от земята, която им е необходима за подземна експлоатация, всичко останало компанията е купила.

Сръбският президент подчерта, че въз основа на анализ какво би могла да получи Сърбия от експлоатацията на литий идеята на управляващите е в страната да се произвеждат не батерии, а електрически автомобили, което би донесло най-голяма печалба на страната.

Сръбският президент посочи също, че все още не е подписал редица закони, сред които е законът за експроприация. По думите му властите са поканили най-големите производители на електрически автомобили на консултации, тъй като с това производство Сърбия би внесла в БВП над 10 милиарда евро.

Става дума за огромни пари. Гражданите трябва да знаят това, каза Вучич, отбелязвайки, че в екологични движения от чужбина само тази година са вложени над осем милиона евро.

Сърбия има литий, но дали ще го използва е друг въпрос, каза сръбският президент. Според него в страната се води кампания против компанията "Рио Тинто" и това се прави, "защото искат друга компания да ръководи производството на литий".

Професорът от Правния факултет в Нови Сад и бивш председател на Демократическата партия Боян Пайтич коментира тази седмица, че президентът Вучич ще има реален проблем на предстоящите избори, ако не се откаже от проекта за експлоатация на литий на компанията "Рио Тинто", който "мобилизира обществеността".

На фасадите на сградите и на тротоарите в Нови Сад се появиха графити, с които гражданите се призовават да блокират "Моста на свободата" в събота, 4 декември, в 14 часа, заради закона за експроприацията и "Рио Тинто". Посланията са "Всички на улиците на 4.12., в 14 часа, "Моста на свободата" и "Рио Тинто вън от Сърбия". Протестът в Нови Сад в събота ще е под мотото "Нови Сад въстава срещу несправедливостта". Това ще бъде поредният от започналите протести против управлението на Сръбската прогресивна партия в страната като този път акцентът е поставен върху екологията.

На 27 и 28 ноември в няколко града на Сърбия избухнаха сблъсъци между полицията и антиправителствени демонстранти, които блокираха пътища и мостове в знак на протест срещу приетите закони, които според тях защитават интересите на чуждестранни инвеститори и вредят на околната среда.

Стотици хора се събраха в столицата Белград, в северния град Нови Сад, в Шабац и на други места и блокираха основни пътища и мостове в рамките на "предупредителна блокада". Те обещаха нови протести, ако законите за отчуждаване на частна собственост и за референдумите не бъдат оттеглени.

Разположени бяха полицейски кордони, за да попречат на демонстрантите да стигнат до мостовете, което доведе до сблъсъци. Протестиращите успяха да спрат движението на ключов мост в Белград и на няколко централни улици.

Организаторите на демонстрациите посочиха, че няколко души са били задържани. Полицията предупреди по-рано, че блокадите на мостове са незаконни.

Няколко групи за защита на околната среда и организации на гражданското общество са разгневени от решението на властите да намалят прага за валидност на референдуми и да позволят бързо отчуждаване на частна собственост, когато това засяга обществения интерес. Активистите казват, че това ще отвори пътя пред чуждестранните инвеститори да заобикалят общественото недоволство към проекти, като например опита на компанията "Рио Тинто" да разработва литиева мина в Западна Сърбия. За мината на "Рио Тинто" се очаква да бъде организиран референдум.

Темата за екологията напоследък привлече общественото внимание в Сърбия, след като местни активисти обвиниха правителството, че позволява унищожаване на природата срещу печалба. Експерти предупредиха, че планираната литиева мина ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

След десетилетия на небрежност Сърбия се сблъсква сега с екологични проблеми като замърсяване на въздуха и водата, лошо управление на отпадъците и други, отбелязва агенция АП.

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда.

Западна Сърбия се превърна в център на екологичното движение заради опита на компанията "Рио Тинто" да открие литиевата мина в района. Компанията уверява, че ще спазва най-високи екологични стандарти, но активистите и експерти смятат, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.

Няколко граждански сдружения в Сърбия предупредиха, че ще има нови протестни демонстрации.

Сдруженията "Акция", "Заедно за Сърбия", "Екологично въстание" и "Не даваме Белград" обявиха, че протести ще има в Лозница и Шабац.

Активистът от "Екологично въстание" Александър Йованович Чута заяви на 28 ноември, че на 4 декември ще бъдат организирани блокади на мостове и пътни артерии в цяла Сърбия. Той каза, че жителите на няколко селища няма да гледат спокойно как "Вучич и компанията "Рио Тинто" потапят земята им в сярна киселина".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Србе на врбе преди 2 години
Даа, ако инвеститорите бяха китайски или руски, никакви протести нямаше да има! Сърбия никога няма да стане член на НАТО и ЕС и винаги ще си остане черна дупка! Няма лошо!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че Вучич не е Борисов - меката китка, който с лека ръка предаде властта на всеки, тръгнал с някакви мераци да управлява.
17
0
 
2
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Нашата Администрация нежелае българина да е детайлно ИНФОРМИРАН ! ИСТИНАТА в никакъв случай не се допуска да достигне до МАСАТА ( улицата, паплачта) , тя трябва да е зависима и управляема ! Само тогава и такава тя е ЖЕЛАНА от управляващите ! А сега нека да преточим зелето и цапнем по една ракия ! Те такъв е нужен БЪЛГАРИНА - полу човек, полу същество , живеещо с илюзията , че някому е нужен и за него държавата се грижи ! Уви ! ИЛЮЗИЯТА е абсолютна ! Ти си ненужен НИКОМУ !
16
1
 
2
 
! Отговори
вредно преди 2 години
Само след години пълна забрана на производството на електромобили.
15
1
 
4
 
! Отговори
Адам Опел преди 2 години
У нас само погледнете какво е покрай пътищата и отбивките!!!Няма такава държава!!!
14
1
 
0
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Тежко е да си българска *** и да няма кой да ти ЗАБЪРКА ! А у на *** - дал Господ ! Човеците с разум замряха !
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...,,Овако"...
12
1
 
3
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Ти как мислиш братко - нашите гавази дето ни водят на Запад , за нас ли мислят ! ЗЛАТОТО ни за КАНАДА докато върви , чуждите " ЗЕЛЕНИ" отпадъчи , щом у нас горим - НАКЪДЕ ВЪРВИМ ? Към Зелена политика и стандарти ? Или както винаги - На Бадема за ОРЕХИ ! ? СЪРБИЯ ще е в МНОГО ПО -БЛАГОПРИЯТНО ПОЛОЖЕНИЕ от нас !
11
2
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Преди години сьрбите бяха ,,тако",сега станаха ,,вако".Ако фирмата се казваше не ,,Рио тинтири минтири",а ,,Слава России" еколозите щяха да продьлжат да спят!Който е дружил с *** винаги е бил на грешен пьт и е губел...
10
1
 
1
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Германия с тази Зелена партия и политика , наложена от "Висшият Щаб" ще я доведе до фалит ! Та нали това е И ЦЕЛТА на ХАОСА - Европа ще е в разруха СЪЩО ТАКА , както през Първа и Втора Световна Война ! Историята се повтаря , но човечеството, преточна зелето и търси Шаран за Никул ден, да има на масата отгоре и в кревата за " отдоле" , да се завие по-дебело, пръдне да се сгрее и да заспи за днес доволно ! Туй е живота ве , ко ш ми ги разпраят на мен - ала бала ве ! Ха на здраве ! Българин звучи ?
9
1
 
2
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Нека слезем по-ниско на " терена" в Сърбия ! "Бие на очи" - Независима( не е в състава на ЕС, не е член на НАТО, самостоятелна политика , икономика и национални интереси ) УПС ! НО УЕЙ ! Та нима Сърбия не ще да е общия КЮП ? Дружи с РУСИЯ , получава изгодни договори за Икономеско , Политическо , Финансово, Социално и Военно ОБЕЗПЕЧАВАНЕ ! А това НИКАК не е ДОБРЕ за Щаба на Управляваният Световен ХАОС ! Нека видим как ще се справи Вучич, Орбан, и как Германия и новите "зелени" дошли на власт.
8
1
 
2
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Всичко това се планира, финансира, ръководи и осъществява с ЕДНА Цел : създаване на " УПРАВЛЯЕМ ХАОС" в който да оцелее само Устойчивият, Предвидливият, Ефективният, Инициативният, Разумният, Отговорният , Родолюбивият ! ЗАЩО се случва именно сега това в СЪРБИЯ има дълбок "корен" , замисъл и цел. Има ПЛАН , щаб, цел, защачи, ръководство, финансиране, мобилизиране , пропагандиране и всичко това е в унисон на Целите и Задачите на Управляваният хаос - нито ти да си Жив, нито аз умрял ! Чувал си го
7
1
 
2
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
За да ОЦЕЛЕЕШ - трябва останалите да са в зависимост и БЕЗИЗХОДИЦА ! Дълго е обеснението кой къде ,кога, защо и как е планирал, Първа, Втора, Студенавойна, Свалянето на " Стената" и Разпускане на СССР и Соца , Разбиването на Югославия, Септембър 11, Налагане на Демокрациите за онези които имаха какво да им се ВЗЕМЕ, Фалита Уол стриит - 2008, Грузия, " Цветни " "мирни" Майдани, " грижи за човека" , членства в НАТО, Корона Вирус, Имунизации, Ограничения за труд и движение, Зелена политика - има 1
6
0
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
А България е само на едно място по замърсеност след Сърбия, само спокойно!
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поръчкова статия на екоактивисти!Вучич има стабилна подкрепа на 2/3 от гражданите на Сърбия и точно някакви зелени мош еници няма да го свалят от власт.
4
2
 
0
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Нима има някъде по " Белия Свят " , който да се просълзява над Чужд Гроб ? И тога идва на Помощ ЛОГИКАТА , ФИЛОСОФИЯТА , Полит- Икономиката и Гео-Политиката . Започвасе с ПРИЧИНИ - ЯВЛЕНИЯ - СЛЕДСТВИЯ ! Международна Политика, Национални Интереси, Зони на Влияния , Доминиращи Сили и Институции , Състояние на Икономиките, Финансово Състояние , Дефицити, Инфлации , Финансов Баланс, Социална политика и детайли от низшите етажи. ЗАПОМНИ : за да Оцелееш сред МЕЛЕТО на Световната Икономическа криза е .
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето защо жужака "подари" танкове на Вучича. Сега Вучич ще върне "подаръка" 100 кратно.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От китайските "инвеститори" Сърбия ще получи само робовладелство и съсипана природа. Така става и в другите страни, в които дойдат.
1
3
 
4
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
В Сърбия има еко протести, а в България анти-еко протести. Господ отдавна се е извърнал от този несполучлив експеримент в източните балкани.