Казусът РСМ ще е първото изпитание пред новия кабинет

Социолог: Коалицията ще има комфорт поне половин година
6 дек 2021 10:12, Анисия Иванова
28
Казусът РСМ ще е първото изпитание пред новия кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Позиционирането на ПП близо до президента в предизборната кампания е свързано с генезиса на партията. Тезата, че президентът ще има много сериозно влияние върху изпълнителната власт, е леко пресилена, смята Добромир Живков, социологът и управител на агенция „Маркет линкс“.

„Мисля, че и г-н Петков, и г-н Василев биха търсили относителна самостоятелност и ако се стигне до някакви опити от страна на президента за въздействие, то по-скоро биха търсили еманципиране в тази посока.“

„Един такъв коалиционен кабинет би имал комфорта да работи относително спокойно поне първата половин година“, добави социологът пред БНР.

Още по темата

Първото по-сериозно изпитание пред новата коалиция ще бъде казусът "Северна Македония“, смята Живков. По думите му, нашите партньори вече показват „значително нетърпение, определено има натиск върху България и там ще бъде първото по-сериозно изпитание“.

Това е шансът на БСП и в частност на нейния лидер, след толкова години в опозиция да покажат реално участие във властта, отбеляза още социологът.

„Аз продължавам да виждам до голяма степен в действията на БСП личната амбиция на г-жа Нинова. Но не личната амбиция да издигне партията и да стабилизира партията, а по-скоро да продължи своя лидерски проект, да остане на върха в БСП, въпреки всички сътресения, които преживя партията през последната година.“, добави той.

По думите му при БСП виждаме много тежко роене на електората и много сериозни противоречия.

„Не мисля, че БСП ще приеме ролята да бъде тази част от коалицията, която да играе изключително твърда игра и да настоява за определени политики. Така или иначе ще ги получи“, коментира Живков.

Според него партиите са си дали сметка, че е време да преодолеят базисните си противоречия и да влязат във взаимодействие.
 
Няма как ГЕРБ да удържи своите симпатизанти в парадигмата "ГЕРБ срещу всички“, ГЕРБ си дават сметка, че трябва вече да покажат и друго лице, посочи още Добромир Живков.

Обвиненията към президента ще се попренасочат, но с много по-нисък интензитет и по-ниска температура и към правителството. Те няма как да не бъдат опозиция, но притиснати от обществените очаквания, те ще бъдат значително по-мека опозиция, поне в началото.“

Социологът прогнозира, че ДПС ще търси линията на по-малкото съпротивление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименЗа нас обикновените хора е още по-важно да няма грабеж и на история. Това не е просто носталгия.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А знаетели ,че в Македония има Български Универзитет ,който е филиял на Универзитета на Велико Търново? Та не знам за какво говорите тук.Освен това аз ходя поне 5 пъти в Македония в годината и никога не са ми пукали гуми и никога не са се държали зле на границата.Освен това война между Македони и Албания никога не е имало.В Македония има три Български културни центрара и поне 10 Български Дружества,както има и Българска Политическа Партия(РАДКО),в която почти няма членове.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
македонците всеки ден отправят претенции - че започват от Ной, че са роднини със Самуил, че Вапцаров, Паисий и пр . са македонци.В Скопие всеки ден строят нови паметници. там има три Ноеви ковчега - гигански кораба. 13 метров паметник на Александър македонски. Огромен паметник на Самуил, цар македонски. Кирил и Методий - макета. всички дейци на ВМРО-макета. Цял музей с восъчни фигури на Вапцаров - маке.Тяхните претенции стигат и до Австралия и до САЩ и дори - до Луната.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко години при Куманово и Крива Паланка имаше истинска война - 20-30 албанци в калашници, гранатомети се биеха в половината град с македонски БТР-и и хеликоптер.И те да ми казват че няма война.всеки ден Албания праща нови части в Македония и Косово, защото иска Велика АЛбания.допреди няколко години те искаха 20 процента от администрацията според Дейтънското споразумение и разделяне на държаватаСега Албания иска нова втора Албанска държава и двете да се съединят.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой български учен отиде на лекция в ЧАСТЕН ДОМ на ЧАСТНО СЪБИРАНЕ в РСМ веднага цъвфват спеслужбите. Ако се раздадат книги чрез посолствата спецслужбите веднага ги изземват -нещо което не се прави за сръбските научни книги.В Скопие като ходихме преди години там имаше оръдие насочена към албанската махала. Предупредиха ни да не показваме след 8 ч. следобяд, защото албанците може да ни сбъркат макета и да не очушкат.Преди 4-5 години при куманово стреляха автобус с гранатомет.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
войната с АЛбания не е спирала и ден от 1997. Просто не я обябяват по телевизията. Всеки ден албански военни части навлизат в СРМ в опит да създадат велика Югославия стрелят се с гранатомети. И да - ходил съм многократно в СРМ и мога лично да ти кажа, каква е омразата там. като спре българин веднага му пукат гумите.На границата те бавят много повече от други народи. Тяхното МВР само преди 8-9 години ми е държало сметка при кого преспивам.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е просто...тия с Пиринска Македония.Както кажеш Македония е много ясно,че се говори за Р.С.Македония.За бога ,какво имате във вашите глави.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нинова е като сталинка болни амбиции и финанси лакомия
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 - като им кажеш Македония все едно че признаваш, че и Пиринския край влизаш в държавата.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква гражданска война с Албания? Ако е имало война с Албания нямаше как да е гражданска.Освен това ти от къде знаеш,че там има език на омраза.Това ти го казват нашите медии.То ходил ли си в Македония или някой товй близък.Всичко,което знаеш е от медиите.И война Македония : Албания не е имало никога.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименако пуснем в ЕС една държава, която ни мрази значи нямаме самочувствие нито национално достойнство. Тогава не виждам как можем да се борим ни за правосъдие, ни за законност, ни да спрем корупцията.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се разделят Албания и СРМ и Албания да продължи напред. Тя на нас не ни създава проблеми. Не мога да разбера къде е това бързане Гърция 30 години пречеше на БЮРМ да влезе и никой нищо не каза. И сега изведнъж- до декември месец !
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше най-важното.Но според мен сега правителството ще има други приоритети,а имено борба с корупциятя и промяна в правосъдната система.Дали Македонците се възприемат за Македонци на какъв език говорят е въпрос ,който трябва да касае самите Македонци и определени лингвисти и историци.За нас обикновените хора е важно да няма грабеж,който продължаваше достаъчно дълго.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя тип говори пълни глупости. България е дала толкова много на СРМ - признахме им държавата, признахме ги за НАТО, полипразнахме им езика....какво получихме - омраза, агресивен език на говорене, незачитане на правата хората с българско самосъзнание, и агресивна пропаганда срещу нас. Макетата не спазват нито Дейтънското споразумение, нито Договора за добросъседство, от 25 години са в гражданска война с Албания, но ние трябва да ги пуснем???? Защо моля?
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох - спрете с това РСМ - В Бъглария сме си - Казвайте Македония и толкус!
5
1
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Това,ли е най-важното!!!
4
8
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
това го разбрахме всички, че Гроб ще търси пробив в ДБ да скара ДСБ и ДА България.Е толкова наивни като префи в Атака няма.
3
6
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
ще ти се, ама не
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до лаешите гробари, стига с тоя президент бе, голям гуру го изкарахте. Той си свърши неговото. Сега ще си царува още 5 годинки. Боко е аут, Меркел замина и новите в Германия нямат идея да се занимават с него.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГAHЧETA, жалкия фигурант и пп ви продадоха!!!