В Одрин: Българите купуват като полудели

Евтината турска лира прави покупките изгодни
27 дек 2021 18:23, Александър Попов
83
В Одрин: Българите купуват като полудели
Снимка: БГНЕС

Български купувачи пресичат границата с Турция в пълни автомобили и автобуси, възползвайки се от поевтиняващата турска лира, за да пазаруват по-евтино, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Първата им спирка е бюрото за обмяна на валута, а след това се спускат към пазарите и хранителните магазини в северозападния турски град Одрин.

На Бъдни вечер турският пазар в града е претъпкан от клиенти, дошли от България. Хатидже Ахмедова казва, че е станала в 3 сутринта, за да се качи на автобус, който ще я закара през границата до Одрин, обменила е 200 лева за 1150 лири и е започнала да пазарува. Други са дошли, за да купят подаръци за деца и внуци, тъй като всичко е по-евтино, отколкото в България.

Турция се намира в икономическа криза, като официалните данни показват инфлация от над 21%, която засяга цените на храните, горивата и стоките за домакинството. Но за българските потребители продуктите в хранителните магазини са на изгодни цени и те напускат страната с пълни багажници, пише Bloomberg.

Лирата преживя най-волатилния си месец през декември, поевтинявайки почти всеки ден, докато най-накрая удари историческо дъно от 18,36 лири за долар на 20 декември, когато валутата изгуби над 60% от стойността си спрямо долара тази година. Туристите печелят от този спад.

Оттогава лирата се възстановява, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нови финансови инструменти, с които да защити депозитите в лира срещу валутните колебания. Така турската валута приключи седмицата на ниво от 10,83 лири за долар.

Бюлент Рейсоглу, президент на кооперативния базар Улус в Одрин, казва, че броят на чужденците се е увеличил 4 пъти през последните няколко седмици.

„Паркингите са пълни с български коли, стана почти невъзможно да видиш регистрационни номера от Одрин или Истанбул“, казва той. „Те пазаруват сякаш са полудели, без да знаят какво купуват и купуват пет или десет едни и същи неща с идеята да ги препродадат или смятайки, че няма да ги открият отново“.

Цялата статия прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: одринтурска лира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 2 години
Що требва да купувам на ман.... те стоката. Има си Българско, същото.
47
3
 
6
 
! Отговори
Танас преди 2 години
Всъщност ние махнахме три нули, а те 4 девалвация та на лирата е умишлен с цел стимулиране на износа Целта им е да влязът в първата десетка по БВП
46
3
 
0
 
! Отговори
Танас преди 2 години
123
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв историски връх е това за лирата. Явно не помните, че някъде около 2000-та махнаха 3 нули. Тези редовно си девалвират валутата. Също както гърците преди да приемат еврото.
44
5
 
9
 
! Отговори
До 1 У Перник преди 2 години
У Враца пиеме от заранта.4етвърти ден ве4е.
43
4
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Значи първо в Турция се влиза с бърз антигенен тест за 10 лв не с писиар за 120 , разходите за гориво ги избиваш като напълниш пълел р-ар от там на полвин цена . За стоките кой каквото иска пример - краве масло хубаво 6 лв за килограм кашкавал също маслини пак на половина ,за дрехи и строителни материали да не говорим . Холова която в Айко струва 7 х. Там е за 2,5 плюс доставка до Бг . Въпрос на личен избор.
42
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мехмет Али Агджа турски терорист стрелял в папата.Пещерния народ се слави само със терор и насилие не с дрехи.
41
19
 
16
 
! Отговори
Кардинал Войчек преди 2 години
Турския народ е като турския изкуствен домат като турската изкуствена краставица като турския изкуствен пъпеш.Щом предлагат това значи те самите са това
40
5
 
11
 
! Отговори
Буху-буху преди 2 години
Тоя надпис НЕ МИ прилича да е писан от някой, който не му е майчин българският, обърнете внимание на заврангулките.
39
9
 
20
 
! Отговори
Пичът преди 2 години
Чипът, такива умници като теб си купуват същите неща, само че от Витошка или мола, на петорни и дори десеторни цени, защото ви лъжат, че са "дирекно фнос" от Англия или Франция.
38
0
 
6
 
! Отговори
Карол Войтила преди 2 години
Аз простих на Агджа защото съм папа ,но вие него правете
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мехмет Али Агджа е лицето на Турция.Преди това насилия терор на други народи.Тояа са турците с пещерното им мислене
36
7
 
6
 
! Отговори
1912г преди 2 години
По пет на нож-Одрин!
35
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е известна с Мехмет Али Агджа и турското иго
34
10
 
18
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Какво пък толкова може да си купиш от Одрин? Дрехи и предмети подходящи за малцинствата. Статията някаква реклама ли е?
33
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
@мустафа, бегай в Турция! Нямаш място тук!
32
1
 
1
 
! Отговори
Стефчо преди 2 години
Анонимен МНОГО СИ ЗЛЕ ЧЕСТНО...
31
9
 
6
 
! Отговори
1912г преди 2 години
По пет на нож-Одрин!
30
3
 
27
 
! Отговори
Едирнев преди 2 години
В Турция се влиза с антигенен тест, ако не се лъжа. Ако се хванеш от София да бъхташ до Одрин за една баклава, ще ти дойде скъпо. Но ако имаш идея какво и къде да търсиш, можеш да спестиш и доста над 2000 лева. И как ги сметна тези 300 лева за път, сигурно си с Хамър? Одрин е по-близо от Бургас, до София. Каквото и да говорите в момента е изгодно да се пазарува от там. Колко качествени стоки си купувате зависи само от вас, има пълни ***, но има и доста стойностни неща.
29
4
 
11
 
! Отговори
Истанбул преди 2 години
Много, страшно много са тези без пари, купуват защо да са пред компа. и да пишат глупост от глад и завист