Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир
28 яну 2022 18:30, Александър Попов
62
Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля 50.

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир - това е отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране, уточнява Двери. Отец Гавриил (да не се бърка с йеромонах Гавриил, дългогодишен епитроп на манастира, родом българин) беше наричан "мама-Гавриил" заради неговия грузински произход (на грузински език "мама" е "отец, баща"). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите. Опелото и погребението му ще бъдат извършени в обителта, след като тялото му бъде върнато на Света гора.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на "Новия скит", който през последните две години е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми. Най-много са загубите на братството от манастира "Филотей", който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя. Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция, извън Атон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Висшето ръководство решава докога монасите и свещениците са нужни на Земята. Когато завършат задачите си ги повиква да се отчетат за дейността си. Затова не е редно да се ваксинират, а да се молят усърдно и началството да ги задържи по-дълго на този свят.
42
2
 
0
 
! Отговори
ЕЕМ преди 2 години
Грешници.
41
5
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Преди две години в същото свето заведение имаше натръшкани повече от 60 монаха с диагноза негонококов уретрит - нещо като мъжка гонорея предавана по полов път, а във въпросната обител не съм чувал да има жени. Следователно, краят остава за вас. Loool
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направихте нова религия от тази ваксина и искате да унищожите другите.
39
10
 
2
 
! Отговори
Беновска пита преди 2 години
А бе тия монаси нали всеки ден се молят на Господ?? Нали въздава справедливост и възкресява!! И сега - кво прайм?? Само питам!!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не убивайте монасите за да превземете Атон.Ще дойде Видов ден.
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са се ваксинирали! И православната църква, и католическата, и исляма , и в Израел призовават за ваксинация. Сектантите си играят с огъня обаче.
36
9
 
5
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 2 години
Анатема за всички слуги на дяволските инжекции! Във вечни адски мъки ще пиете от чашата на гневът божий!
35
3
 
2
 
! Отговори
Аул преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 " Казавам се Аул и съм първороден син на Аспарух. Майка ми е изида, но тя не знае. Мой братовчед е Симеон Велики и Черноризец Храбър. Техен брат е Кирил и Методий / те са едно и също лице /. Още от малък съм закърмен с кобилско мляко и мляко от оная работа на коня. Ваксини по наше време нямаше ". Бог да прости монасите от Атон.
34
6
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Починали са ВАКСАНИТЕ!!! Господ да им даде прошка на греховете, амин!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните са избрани от господ. Той си ги прибира.
32
4
 
4
 
! Отговори
Това значи преди 2 години
Че ваксини те не работят
31
13
 
6
 
! Отговори
Виктор Николаев,Нова преди 2 години
А защо не са се ваксинирали?! Ваксината спасява животи! Аман от антиваксери! Всеки, който не се е ваксинирал, да изтича веднага да го направи!
30
19
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Няма грамотен човек,който към днешна дата в Майка България да бъде приет за Свой. Свикнал съм. Нмирам се във Франция и продължавам своите изследвания. Не е въпрос на политика,а на научна страст. Наследник съм на Вокил по майчина линия у следвам инструкциите на своите заветни Баба Надежда и Дядо Стоил. Не лъжа в нищо. Обичам Родината си. Ако някой иска да ми опонира,нека го стори с аргументи,а не с безпочвени обвинения,че съм луд. Да живее Комунизмът! Не на продължаващото фашистко османско робств
29
2
 
18
 
! Отговори
До Веселинъ преди 2 години
Ти си толкова зле, че сам не се усещаш.
28
2
 
5
 
! Отговори
Краят на дните преди 2 години
Писано е, че накрая "живите ще завидят на мъртвите".
27
16
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Dio n(h) Иисус. Истинският Иисус е Българо-Французина и Келт ДИОНИСИЙ, а не некакъв евреин от Назарет,сиреч градът на поробените ,които в наше време наричаме "хазари". Н-ореминава в глухо семитски Х..АЗАР-ет. Евреите НАЗАРетяни са арменците,турците,грузинците,германците,част от руснаците,азарбеджанците,викингите. Пожелавам Ви приятна вечер! Поздрави от Българските земи в Тракийска Франция(макар и под испано-немска фашистка окупация към днешна дата)
26
3
 
6
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Да разбираме, че Българския Зографски манастир е загубил брат си от ковид.
25
3
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Чети,там пише насилствено.неграмотен.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали там са изолирани, как така