Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ

Може да е заради несъгласието с влизането на Швеция и Финландия в НАТО
21 май 2022 09:03, Елка Василева
117
Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и прелетяха близо до военновъздушна база на САЩ при инцидент, който гръцки представители определиха като нарушение на националния суверенитет на страната, предаде ДПА.

Още по темата
Двата самолета са достигнали на 2,5 км от град Александруполис. Външното министерство на страната определи случилото се като "безпрецедентно нарушение на националния суверенитет" и "явна ескалация на турските провокации".

Турски бомбардировачи нарушаваха гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, често прелитайки над населени райони, но досега не бяха приближавали града, където се намира военна база на САЩ, в която има техника, която може да бъде изпратена в Украйна до часове.

Прелитането на самолетите подкопава единството и приоритетите на НАТО и е явна заплаха за ЕС, защото Александруполис е важен транспортен център за съюзниците, добави гръцкото външно министерство, визирайки общите усилия за подпомагане на Украйна по време на водената от Русия война срещу нея.

Атина е изразила протест срещу прелитанията пред турския посланик и е уведомила ЕС, НАТО и ООН.

Има спекулации, че това може да е израз на турските възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО - нещо, което Анкара е заявявала, че е готова да възпрепятства, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До 80Логично другите останали тук турци, които не харесват нашата страна, а жадуват за Турция.,вместо да се надяват да има турска инвазия в България да се преместят в Турция.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали са уж съюзници в НАТО? За какво нарушаване на въздушно пространство става дума?😇
89
2
 
6
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Гърците са ги видели Турските самолети като са леъяли над България никой не ги е забелазал
88
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мариопул Наш!!!!! Слава руским солдати !!!!!
87
8
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До Осман ага Бързо ще кацнеш даже и да не искаш само дето нищо няма да разбереш. А там за където си се запътил няма да те чакат девици, а рогати с ... и ти ще си им жената.
86
9
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител Смешно е да ме поучава човек, който спи с козите. Ще ти се ние българите да сме славянизирани турци, а относно мерака ти да ни спретнете един "възродителен процес" и да ни потурчите ела ми. Гарантирам, че ще останете с един по-малко, а близките ти ще плачат. Няма на къде да ни връщате, защото корените ни са на българи християни. Вие сте позор, защото сте предали християнската си вяра и сте приели исляма, за да си запазите жалкия животец. Дори турците в турция не ви понасят.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БТА- е про еврейски агенция. За една независим новина се пише след три потвърдени източника. Случаят е с друга формулировка от турска страна. Гони ли са гръцките пилоти от спорните води.
84
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да не говорим, че в България има и доста смесени бракове, главно с украинки...
83
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не знам българи, турци византийци, тракийци ли са, но знам примерно, че в България само за последните стотина години има много преселници от други страни като Армения, Русия, Сърбия, Османската Империя и така нататък. Свако ми бе потомък на майка и баща руснаци, майка му на смесен брак арменец - рускиня... а децата му сега са чисти българи, да не говорим за внуците и правнучката :). Та нерде Калининград, нерде Армения, недостатъчна Българските потомци след 100 години.
82
4
 
16
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Ей туй пусто нато. Всички знаят, че от 30 държави в нато 3-4 са стабилни, а другите са просто символично там с едни смешни армии, пак само българите не искат да го разберат. Както не разбраха, че алтернатива на руският газ няма.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Турция бъде изключена от НАТО, България наистина ще стане фронтова държава.
80
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е, тук постоянно летят някакви чужди самолети. Бая протести трябва да подадем срещу посланиците на Холандия и Испания.
79
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, наистина важно нещо за Туркия е опитите да продължат! Веднъж турчин роди ли, светът ще е в краката ни!
78
7
 
10
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До 90--Вие хора, представителите на най-умнокрасивостройноинтелигентното племе техническо българско, изобщо нещо четете ли?! Или само тропате с предните си копита по клавиатурата ей така? Че прочети я великата си историята бе чоджуум, да видиш каква е разликата!
77
3
 
2
 
! Отговори
До ястребител преди 1 година
Хехе и каква е разликата между официалната ни история и това, което цитираш?
76
9
 
5
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До Горд Българин---Този пуст Гугъл пак ме подведе. Казва ми грешни неща за великата история на великите българи на трите велики язовира, превежда грешно текста ми на ингилизски, та да ми проличи че не мога да говоря ингилизски ... Bad Google, bad bad bad bad!!
75
16
 
15
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До 85---Ъъъъ...казах, че официалната история на българия е фалшива, измислица, мостли изсмукана от глъбините на отверстието под кръста на някой пурфесор като Божидар Димитров и пр., и затова цитирам източници от the world academia. Коя част на това не можеш да разбереш точно? И за втората част на коментара ти - да, днешните българи сте славянизирани турци, затова трябва да ви спретнем един "възродителен процес" и да ви потурчим, т.е. - да ви върнем към корените ви.
74
3
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребителА бе ти нали владееше английския език? Личи си колко добре го владееш от правописните си грешки. Гугъл преводача не ти е свършил работа, а ?
73
2
 
10
 
! Отговори
До Ястребител преди 1 година
Хем обясняваш, че българската история е фалшива, хем цитираш някакви историци предполагам, за да защитиш тезата си, че прабългарите са тюрки. Уточни си в главата кое е вярно. Аз също мисля, че историята ни е фалшифицирана и че ние сме местен народ. Дори генетичните изследвания го доказват. Ако прабългарите са тюрки, значи сме братя с турците т.е. не е нужно Турция да освобождава турците от братята им в България :)
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците си водят своя политика и си имат всичко. Те знаят къде се пласират техните стоки и са ориентирани на изток.