Решението за РСМ: Сменят ли политиците позициите си?

Всичко по темата от доц. Спас Ташев и Любомир Кючуков
23 юни 2022 13:27, Анисия Иванова
18

Външната комисия в парламента блокира френското предложение по казуса с Република Северна Македония.

"След като успяхме да блокираме европейските институции по казуса с Македония, ние успяхме да направим същото и с българските институции по тази тема. Тук става дума за процедура от гледна точка на съдържанието на френското предложение. Отговор на ЕС на българските искания към него. От гледна точка на съдържанието България постигна това, което от самото начало поставя като изискване. Двустранните отношения да влязат в преговорната рамка, второ - те да бъдат наблюдавани на всеки етап от тези преговори от ЕК и Европейския съвет. От гледна точка на процедурата, действително имаме действие, което не се вписва в нормалната практика - даден международен документ да бъде разгледан в парламента, преди правителството да изрази своето мнение. От това се възползва опозицията в лицето на ГЕРБ, която се опита по този начин да заеме своето място. Това, което ГЕРБ демонстрира, е неинтерес към нерешаване на проблема", заяви бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите на историка доц. Спас Ташев има непоследователна политика на българското правителство.

"Заявяваше се готовност да се подкрепи твърдо евроинтеграцията на РСМ. Това се казваше основно пред чужди медии, а пред българските медии се заявяваше, че ще продължи да се следва тази консенсусна политика. Разнопосочието създаде свръхочаквания. На запад свръхочакване, че България всеки момент е готова да премахне ветото, а в българското общество едва ли не, че се стига до някакво национално предателство. Европа все повече се съобразява с нашите искания. Ние имаме максимално доближаване до нашите искания в сегашната ситуация", обясни той.

Доц. Ташев изтъкна, че към френското предложение нямаме някакви сериозни забележки.

Забележките са към двустранния протокол. От неговото внасяне от петък до вчерашния ден имаше време, в което България да анализира съдържанието и да се коригират тези недостатъци, към които се правят забележки. В рамките на няколко месеца България трябва да възложи на външното министерство да се направят тези корекции и е съвсем реалистично ние да имаме пакет от документи, с които евроинтеграцията на РСМ да бъде съвсем реална", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"България се опитва да остави предложението на ЕС в сила. Механизмът, който България използва, е така наречената резерва. Тя не отхвърля предложението, но не може да даде съгласие по чисто вътрешнополитически причини. България има възможност да контролира процеса на преговори. Проблемът няма да се реши между Брюксел и Скопие, или Брюксел и София. Без двустранна договорка с ясно приети срокове на изпълнение и контрол от страна ЕК, проблемът няма да се реши", посочи Любомир Кючуков.   

"Скопие се нуждае от помощ от ЕС. ЕС смята, че ние трябва да бъдем по-скоро готови с документите, да ги представим пред европейските ни партньори и тогава вниманието на Европа ще бъде насочено към Скопие и ще ускори решаването на този казус", заключи доц. Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните предатели приеха френското предложение това е край на Българската държава.
15
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Ако вдигнем ветото, ще започнат да получават първите траншове от пари от Европа.Сигурно затова ги е яд на нас, губят пари. За договора с България изобщо не им дреме, и никога няма да им дреме. Ако можеха, щяха да ни изтрият от лицето на земята. Спомнете си колко войни сърбите са започвали срещу нас, колко териториа са ни откраднали.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки международен договор между две и повече държави се ратифицираше от парламентите или водещите институции на властите както са приети и след туй се създават комисиите за осъществяване на необходимите действия по въпросите заложени в договорите за изпълнение със съответните протоколи съставени съгласувани по образец за представяне,че са изпълнени спрямо поставени условия и съответстват на качествени изисквания по съдържание,че да е известно кой как си е свършил нещата при обвинения от страна.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дАЙТЕ ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА бРЮКСЕЛ МНОГО ВЕРОЯТНО ДА Е ПОРЪЧАЛ НА НАШИТЕ МАРИОНЕТНИ ПОЛИТИЦИ ДА ИГРАЯТ ЛОШОТО ЧЕНГЕ ПРЕД МАКОВЕТЕ, ЗАЩОТО ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА ГИ ПРИЕМАТ В ес, СЕГА ОБРЪЩАТ ПАЛАЧИНКАТА ЗА ДА СЕ ИЗКАРАТ ДОБРОТО ЧЕНГЕ, СЛЕД КАТО ПРЕКРАСНО СЕ РАЗВИХРИ ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ В МАКЕДОНИЯ ЧЕ И В АЛБАНИЯ... ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, НИЕ НЕ СПИРАМЕ АЛБАНИЯ ЕС Я СПИРА ЗАЩО ТО НЕ Я ОТДЕЛЯ ОТ МАКЕДОНИЯ В ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС... ЕТО ТОВА Е ЕВРОФАЛШ ДИПЛОМАЦИЯ НА МАКС!!!!!!!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи вълкът Северна Македония казва на агнето България, че е виновно. И съдията Брюксел е на страната на вука. Искам да знам дали някой българин си дава сметка, на какви ЧУДОВИЩНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, СЪВКУПНО НАДМИНАВАЩИ МНОГОКРАТНО РАЗПРАВАТА С БАТАК И ПЕРУЩИЦА СА НИ ПРИЧИНИЛИ СЪРБИТЕ И СЪРБОМАНИТЕ В МАКЕДОНИЯ? НА НАС, НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НА НАШИТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ ТАМ? ТЕ ГИ НАПРАВИХА ЕНИЧАРИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И РОДИНА!!!!!! НА ПОСЛЕДНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ ГАВРАТА СИ ПРОДЪЛЖИ, КАКЪВ ДОГОВОР?!?!?!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига с тази РСМ ! Тя не е никаква РСМ ,а РЮС (Република Южна Сърбия ) ! Никаква отмяна на ветото ! Дасе пекат на бавен огън тия сърбомани-българофоби , да се оправят сами ! Тях само Слафчу ги обича , щото ги ползва за мюре , пък нали и ще ги праща в космоса ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако вдигнат ветото ще е един вид мазохизъм със злополучен край и всичко това само за макрончо да покаже на раята си какъв велик дипломат е, много жалка картинка
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да дигнем ветото преди да се изпълнили. Ако дгнем те ще вземат пари от ЕС и ще откажат да преговарят както стана с НАТО. Ние точно с това може да ги накараме с парите, защото друг начин няма или има но е война и сваляне на македонските фашисти.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия двете калинки не са чели това което поставя Ковачески. Ковачески иска точно обратното на договора с България. Исторяиата и езика отпадат, българите са малцинство заедно с хървати и черногиори и не знам какви още народи но малцинство. Ами как ще се приеме такава капитулация на България като това е точно което България не иска.
7
8
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Всички се връткат, само Кирето е мъж на място. По делата се вижда...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Боко ги сменя,ама той си се врътка от край време,като дърта пр..тка.
5
2
 
9
 
! Отговори
Тъпанари преди 1 година
Тролът не мисли, той бълва лъжи и манипулации. Най-големите *** се оказаха Борисов, Радев и Слави
4
3
 
17
 
! Отговори
Евала Кире преди 1 година
Е какво стана сега ? Тия които обвиняваха Петков че ще вземе самостоятелно решение, сега го молят да ги свика , за да махнат ветото. Лъснаха всички лъжци и страхливци!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
даден международен документ да бъде разгледан в парламента, преди правителството да изрази своето мнение)))))Дрън-дрън това е предложение, по същият начин постъпи Борисов когато подписа,, Договора за приятелство" с РСМ през 1917г.Първо в Парламента на обсъждане и после Министерският съвет го одобри.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скопяните да признаят за своя само историята от създаването на държавицата си от Коминтерна 1944 г.Защото от тогава съществуват. Да не си присвояват древната българската история, както и борбите на българи за освобождението на българската част от ТЕРИТОРИЯТА Македония от османско владичество. Да признаят българско малцинство в Скопландия и език-български диалект. Тогава може да помислим за вдигане на ветото. Нищо по-малко.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато изпълнят нашите изисквания тогава ще падне ветото,какво толкова се обсъжда темата за тия ен-чари не мога да разбера аз,ние ли сме зависими от тях или те от нас че вадят такова самочувствие?