Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово

Подготвяла се ликвидация на сърбите там
11 авг 2022 23:10, Елка Василева
34
Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Прищина иска да атакува (населената предимно със сърби) северна част на Косово и Метохия и че под прикритието на борба с престъпността подготвя ликвидирането на сърби, съобщават сръбските агенции.

Още по темата
Вучич заяви на пресконференция днес, че Прищина използва ситуацията в Украйна за кампания срещу Сърбия и че е лъжа, че Сърбия иска да нападне някого, като според него е точно обратното.

"Прищина е тази, която иска да атакува северната част на Косово и Метохия и подготвя ликвидирането на сърбите под прикритието на борба с престъпността", каза той и предупреди косовските власти да не го правят.

Коментирайки изявлението на косовския премиер Албин Курти, че Белград води агресивна политика, заедно с обвиненията, че Белград може да провокира конфликт, Вучич каза, че това е нелепо.

Сръбският президент каза, че знае за плановете на Прищина и ги моли да не го правят.

"Моля ги да не планират да арестуват и убиват никого, само защото им пречи всеки, който е свободомислещ, защото всеки, който е сърбин, е престъпник", каза той.

Вучич заяви, че е скептичен относно резултатите от срещата с косовския премиер Албин Курти на 18 август в Брюксел, но че се надява на рационално поведение от страна на Прищина и отива там, за да намери решение.

Сръбският президент съобщи още, че името на мандатоносителя ще стане известно ден-два след срещата с Курти на 18 август.

По думите му "мандатоносителят няма да работи дълго", т.е. бързо ще предложи правителство.

"Мисля, че преди края на август (съставът на правителството) ще бъде в Скупщината. Крайният срок за съставяне на правителството е 2 ноември. Дали ще бъде на 28 или 29, важно е да бъде добро правителство", каза Вучич.

Той посочи, че ще разговаря с председателя на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич като с "потенциален коалиционен партньор".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
долни българи
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е Косово.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Унгария трябва да си върнат ограбеното от Югославия, което беше ограбено от Сърбия. независимост за Войводина и Западните покрайнини. Хората да гласуват на референдум за присъединяване към Европейския съюз. Изтегляне на сръбските окупаторски войски и полиция от Войводина и Западните покрайнини.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия да напусне Западните покрайнини на България. Искаме Сърбия да напусне Западните покрайнини, които са дадени на несъществуващата държава Югославия. Там да се проведе референдум за присъединяване към България.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария трябва да си върне Войводина. Сърбия е до Дунава. На север от Дунава започва Унгария.
24
2
 
7
 
! Отговори
Ген Анте Готовина преди 1 година
Сърбите за 20 години дървене с всичките си съседи, накрая успяха да се съберат под сянката на една круша...Но явно и там им е широко - искат да са под половин слива!
23
5
 
6
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Косово е Сърбия.
22
7
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Да изясня за протокола, че София не само е сабироток от сбирщина на Кончити и друсали. Разбирасе има и нормални бандити и други лекомислещи жени и мъже, а за Ората на изкуствотооо.. към които спадат и всички новоизлюпени политици да не говорим, че Шопа бръже се люти и запеньва на тези които не живеят на по туба гориво от Вакарел.София е център на Вселената въобще, така че провинцията хич да не ми се обажда с нейните ценности за семейство, приятелство и човешко доверие..!
21
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Starбалканите ще се подпалят по един или друг начин, защото на султана му е необходим втори фронт, който да отвлече вниманието на нато от украина
20
1
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
шумадийците май пак ше требва да ги омиротворяват. лошото е, че русия не може да прати вдв да завладее ключови точки като предния път, и ще трябва да се оправят сами. айде да видиме сега кой от съседите им не иска да им тури ножо
19
6
 
3
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
Нека поне да изчака до септември.. Да можем да се върнем с братчеда до Италия, а после да им оправят имената, както си искат. Ибриконосците на Краваристан, защо трябва да имат държава, мисля че е крайно време и мексиканците с индиански произход са си извоюват половин Южен Краваристан. Хайде сега мой дружни дженд аверчете пишете и гласувайте негативно по въпроса..
18
3
 
9
 
! Отговори
бог забавя преди 1 година
но не ЗАБРАВЯ!Да си спомним геноцида срещу българите,който сърбеливите гъ...ове водят още от създаването на сърбелия.Да си спомним ЗАЩО Мара Бунева застреля Прелич,защо Владо Черноземски застреля Александър I Караджорджевич,да си спомним кланетата на българоговорящите...
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяхме в НАТО , щеше да има и трета серия - София се готви да нападне Камчия. За това софиянци пътуват към морето от месеци.
16
6
 
15
 
! Отговори
Сръбски шовинизъм преди 1 година
По-голям е само Руския
15
1
 
25
 
! Отговори
Star преди 1 година
Само това остава,да се запалят и Балканите.То не стига че народа едва оцелява,ами и конфликти да имаме.Тая работа ми намирисва да се наглася от някъде.Не е нормално да има войни между държави подписали съглашения по между си.Всички пледират за мир,а всъщнот се готвят за войни.Дано Бог ни пази от тая лудост.
14
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските шматки без армия и кончити забравиха какво е да си мъж;))Нормално...робът си остава роб
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига си ревал бе Вучич, като правите нещо не мислите, а когато противната страна приложи огледална мярка ревете като вдовици за х.. Що ви трябваше да се репчите пред Косово?
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вуцата пак нещо е объркал хапчетата...
11
4
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
До Анонимен 1 - Че то какво пък толкова има в Източна България че да представлява интерес , нали Вие дойдохте при нас за живот и работа ?!
10
7
 
21
 
! Отговори
да така е преди 1 година
васеки сърбин както и всеки руснак са престъпници факти от иасторията, а бг српомани и русофилистицци да се опмнят и да прочетът срещи кого БГ е водила балкански войни и от кога е търпяла най-големите издеватлства в близкото минало вместа да защитават престъпници