Скопие - София ще преговаря за учебниците

Според Драги Георгиев, имало положителна атмосфера в разговорите
25 ное 2022 08:00, Петя Славова
21
Скопие - София ще преговаря за учебниците
Снимка: Pexels

Разговорите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България преминаха в позитивна атмосфера, обсъдени бяха само учебниците, информира Драги Георгиев, съпредседател на македонската част на Комисията, след срещата в Скопие, която продължава и в петък.

Още по темата

"Все още няма конкретен резултат, заключение, конкретно приета препоръка. Разговорите ще продължат и утре по същата тема",.каза Георгиев пред телевизия Сител.

По думите му имало е положителна атмосфера в разговорите, по време на които са обсъждани само учебници и интересите на РСМ са били зачетени. "Винаги когато го обсъждаме, интересите на Македония, разбира се, са на първо място", увери той.

Българският съпредседател проф. Ангел Димитров заяви преди преговорите, че темите, които ще се разглеждат, са същите, които са обсъждани с македонските колеги на последните няколко срещи. „ Оптимист съм и винаги очаквам нещо добро“, каза Димитров.

Очакванията бяха, че в Скопие историците ще обсъдят учебниците по история за 7 клас и за Гоце Делчев.

На 15 август съвместната македонско-българска комисия по историческите въпроси прие и публикува препоръки за подобряването на учебниците по история за 6-ти клас в Северна Македония и 5-ти клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на дейци от средните векове – Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил.

Тези препоръки са приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие със Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между РС Македония и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
Радев е слуга на руснаците.А правителството му е от бездарни пионки и нескопосници.Чакайте от тия червени копел.та да бранят България и интереса ни.
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е права официалната българска позиция по който и да е казус, си личи и от неграмотноте и високопарни изказвания на президента Радев по повод кирилицата, и от явно поръчковото становище на група професори за "отсъствието; на фашизъм у нас. Знанието даже на имена с голямо значение за нашата история (не познаване и оценка на дейността им) вече масово липсва и сред лица около 35 г.с висше обраование или в "елитно гимназии. Може да се направи проучване и резултатуте ще цъфнат като сцепен мозък,
12
4
 
11
 
! Отговори
Някой към 8 преди 1 година
И без това имат егахти самочувствие. Не са за ЕС станаха много такива = е на още проблеми. Нашите да се стягат ако ЕС продължава така и взима всякъде сбор Щайн на всяка цена ще трябва да се прибираме повечето. Всичките тези нации ни мразят и за нас място няма да има. Така, че ако искат българите по света да се приберат да направят България едно безопасно място за живеене с ГРАНИЦИ ДОБРЕ ПАЗЕНИ.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега като откраднат и историята на т.н. 1300 годишна България ще станем най младата нация в Европа! Браво, български герои и политици, свършохте работата за, която целия български народ ви плаща или вече не знам разрешено ли е да се наричаме още българи иши ще измислята накакво ново нарицателно като Дебилостан!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И България пише за историята си общо, като за история по тези земи и като за история на етноси, племена и държавни образувания по тези земи. Което не е лошо, но изполването на съвременни понятия за реалии от миналото е лошо. И едностранните акценти също. И в нашата история се премълчават неугодни факти. Например за ситуацията покрай същите тези Самуил или Симеон...., в последните десетилетия особено се изопачава най-новата ни история.
9
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Политиците нямат място да се месят в историята и подкупни и предубедени историци на всяка цена. Нова история на никой не е нужна освен за нови интереси. Това обаче ще отврати още хората в света на лъжата и порока. Нещата вече губят смисъл и значение така. Превръщат се в погнуса и отвръщение. Все повече хора се отдръпват мълчаливо в свой свят и бягат от реалността която няма смилане.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл макетата са сърбомани никога няма да приемат нашите претенции за Истината на Историята, излишно протакане вместо да им бием шута за ЕС
7
6
 
5
 
! Отговори
за шести път преди 1 година
В нашия университетски град директорът на езиковата гимназия е разпоредил ликвидиране на училищата библиотека,Директорът е млад историкм кадър на ГЕРБ, беше кандидат за депутат в челото на листите *** последните 2 избора.Докато медиите вдигат шум какво били правили в Македония, бълг.власти съзнато ликвидират възможностите за независими източнци на информация.Ученето на история в нашите у-ща довежда до тотален дезинтерес и изопачаване,в съзвучие с нареждането от ЕС. за ЛИКВИДИРАнЕ на род и родина.
6
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Няма какво да се преговаря в историята. Историята е история с факти, дати и конкретни неща. Ластици и локуми са за прости необразовани хора с лъж вериж мислене. Казуса е като в Библията с тези който виждат неща църквата ги гори за вещици, а иначе в текстове пише чух глас от храстите и това е истина...... По новите закони да кажем така жена вижда, чува и говори е вещица за клада- дискриминация спрямо жени. Мъж вижда нещо и казва и е светец- да бе да мъж светец хаха пиян видял нещо ....
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с това скопено скопие!
4
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Загубена кауза. Да погледнат в македонската Wikipedia. Василий II бил владетел от македонска династия, Самуил бил имал държава, но не българска - онова било на Симеон. А *** било произище, което се появило 150 години по-късно. Такива глупости им пълнят главите, че няма шанс да се постигне нещо смислено.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна = македония = Тайван = Косово
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македонив взеха да гърмят по нас, вие за учебници ми говорите ...
1
3
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Най-малките книги в света: 1. Ромски Кодекс на труда, 2. Сомалийска готварска книга, 3. Македонската история :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))