Македонските българи се видяха с Вархей, какъв е резултата?

"Радев и Пендаровски да посетят гроба на Гоце Делчев заедно"
3 фев 2023 12:04, Йоана Цонева
41

В последния си работен ден Народното събрание осъди агресивните антибългарските прояви в РСМ, а македонските българи се срещнаха с еврокомисаря Оливер Вархей.

Срещата стана възможна след обещание на Вархей, дадено в интервю за Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" и последвано от писмо от българската общност в западната ни съседка. Междувременно България върна посланик Ангел Ангелов в Скопие, а САЩ призоваха двете държави бързо да решат споровете помежду си.

Комисар Оливер Вархей показа разбиране по отношение на случващото между  София и Скопие и изтъкна, че ще се заложи подобни ситуации да не се повтарят. Той се надява след 4 февруари президентите Румен Радев и Стево Пендаровски да посетят гроба на Гоце Делчев заедно. Можем да изтъкнем, че и българските европратеници, и техните колеги изразиха оптимизъм, че ще успеят да помогнат пречките между двете страни  да бъдат преодолени. Това заяви проф. Георги Трендафилов, който се включи в срещата с еврокомисаря Вархей, пред Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста с македонски корени Владимир Перев срещата на македонските българи и еврокомисаря е описана от медиите в страната напълно идентично.

"Организацията на македонските българи вече 2 години се опитват да създадат контакт с властите в Скопие, но безуспешно, заради което се стигна до пътуването до Брюксел и срещата с Вархей. Говори се ясно, че македонснките българи искат да влязат в Конституцията на РСМ", поясни той.

Събеседникът отбеляза, че след негативните изказвания срещу българите, направени до момента, нищо ново не може да се очаква по време на честванията на Гоце Делчев на 4 февруари.

"Освен някой да извади пистолет и да се завърши с кръв. Не очаквам, че ще има сериозни инциденти през утрешния ден. Македонската полиция работи сериозно - мястото около църквата "Св. Спасий" е блокирано", уточни Перев.

Трендафилов също изрази очакванията си да няма напрежение между българите и македонците по време на честванията.

Журналистът каза още, че медиите в страната първоначално са неглижирали заминаването на посланик Ангел Ангелов, но на по-късен етап са осъзнали сериозността на ситуацията. Вината обаче е прехвърлена на България - обвинена е, че иска да обостри отношенията си с РСМ.

"Македония живее, затворена в своите просръбско образование и култура, тя е получила мисленето на окупаторите. Не може да се пътува към Европа, ако не се защитят интересите на македонските българи, ако не им се дадат съответните права. Подклажданата омраза към всички българско сега избива на повърхността", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е , че в България всички сме си македонци , но се правим по - големи българи от самите българи за да живеем по - добре.
38
15
 
6
 
! Отговори
Петрич преди 1 година
Македония на Македонците !Бугарите в Азия.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РезултатЪТ.
36
4
 
3
 
! Отговори
SDI преди 1 година
До Пиринска МакедонияПродажник нещастен!
35
4
 
4
 
! Отговори
Do edin Blgarin преди 1 година
Ami ne e imalo Makedonci do 1945 sto ni edin okupator ne e iskal da goi pise kato Makedonci ami da gi asimilira Makedoncite , inace samocuvstvieto e nesporimo Makedonsko , barem kakto sa ni raskazveli naste pra dedi i babi
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монките и татарите се карат кои е повече " македонец".Марс обратно в Волга
33
6
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До Пиринска Македония А дали между 1912та и 1945та е имало македонци и македонки? Защо не питате баби и дядовци ако има живи какви са и какви етноси е имало във Вардарска Македония, защото аз в пиринска съм питал, че и колеги имах.... България е единствената държава, в която жителите на македонската и област знаят какви са. Някакви плахи опити има в някои села във Византия в последните 10г. Вардарска Македония както обикновено е най-назад от събитията защото ги управляват сръбски комунисти!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогласеният за македонист 1 на 20-ти век Кръсте Мисирков си признава че"се велехме българи", а да не говорим,че в следващите години от живота си се отрича от "За македонцките работи" като се отрича от собствения си труд и изтъква неправилните си изводи в нея.Даже той разбира колко грешно е размишлявал в определен период от време,когато се е лутал между българското начало и превръщането му в македонистко.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонистите пак изпълзяха от дупките си.Колкото и да се пеняват,Гоце Делчев ще си остане българин,какъвто се е родил и каквото е цялото му семейство.И не се е борил за Независима Македония,а за автономия на Македония и Одринско,т.е. за изпълнението на решенията на Берлинския конгрес.
30
3
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
До Пиринска Македония Излизайте на протести бе, какво ревете? Или тогава ще се види колко сте?
29
5
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
За да приключа : обвиняваш хората, които защитават България , че са поклонници на една вредна за нас държава, заглавието й започва с Р, но всъшност точно те ти плащат да пишеш такива неща. Както казах: ще дойде Видовден и за вас . .!. (Средният ми пръст още е с чудесен маникюр, 40 паунда платих все пак )
28
3
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Казвам се Ана , портрета на въпросният дядо се пази в музея в Самоков :) знам, че те боли, но. :)
27
2
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
*** ти и към копейкин ли имаш любовни щения? :) вероятно си като него - от боята хаха :D
26
12
 
7
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Какви македонски българи ? Тези правят всичко за пари.
25
4
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Българка съм. Никога не съм имала интерес към Джамбазки или който там те кара да получаваш сутришните си *** лол но ми е приятно да зная, че те вбесявам :)))) я се ядосай още хахаха
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джамбаски сега и Англичанин стана.А може и Костадинов да се е включил.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И маникюр си е направил. Браво бе момче ,така трябва смело.
22
5
 
22
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Аз ходих. Исках да намеря повече информация за прапрадядо си , известен там комита , писали са го в техните учебници като велик македонец - българин си е бил човека . Архива им се пази от сърбите от ВМРО ДПМН. Не ми позволиха и дори вербално ме заплашиха. Ако нямах английско гражданство , покрай българското , Бог знае какво още щеше да ме споходи в онази кофа за *** , наречена Македония. Такава бедност е там, толкова са зле, че Ви е бедна фантазията. Сами са си виновни. Срамувам се от тях
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ти си сменил пола ли?Джамбаски килограмите се ясни,но за пола и токчетата не знаех.Браво гордея с теб.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не съм луд да ходя утре на гроба и да ям там шамари