Българи в Македония с петиция срещу езика на омразата

Димче Ямандиев: РСМ иска в ЕС, но много неща трябва да подобри
7 фев 2023 12:12, Анисия Иванова
19
Българи в Македония с петиция срещу езика на омразата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Македонски българи поискаха да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България. Те са организирали петиция по този повод.

"Има желаещи, които се включват към петицията. Това се случва в интернет в страницата "Българи в Македония". Говорили сме с почти всички дружества, които са на българите в Северна Македония и които подкрепя петицията също", заяви инициаторът на петицията Димче Ямандиев в "България сутрин".

На въпрос как може да се следи кой използва език на омразата, той отговори, че това не е трудно, тъй като се вижда всекидневно по македонските телевизии.

"Според българските закони, български граждани могат да отговарят пред прокуратурата за език на омразата. Как това може да се случи, не съм наясно", сподели Ямандиев, като допълни, че позицията на някого не би трябвало да го защитава пред закона.

"Тук говорим за хора, които всекидневно използват езика на омразата и заемат държавни позиции", каза още той.

Пред Bulgaria ON AIR Димче Ямандиев определи арестите, случили се на 4 февруари по време на честванията на Гоце Делчев, като "недопустими".

"РСМ се запъти към ЕС, но много неща трябва да се подобрят. Възможно е обстановката в двете държави да се подобри, но трябва да се погледне по-задълбочено. Трябва да се започнат сериозни реформи", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 7 месеца
До АнонименВеднага трябва да се отнеме българското гражданство на членове на всички проповядващи омраза към българите.Не може този,които е враг на България да се ползва с правата на български граждани. Не си въобразявайте,че като му отнемем правата ,той ще ни мрази повече. Той и сега достатъчно много ти мрази. Впрочем македонската тъпота и невежество са необорими. За какво ни е да бъдем близки с един празноглав примитивен народ пропит с омраза, към България.Македония вън от ЕС за винаги.
14
0
 
3
 
! Отговори
Трябва специална преди 1 година
Операция срещу комунистическата фашистка организация на варварските амуджи които нападат Български граждани да се лекуват с АК-47 и винкел.
13
2
 
21
 
! Отговори
Макета-фашисти ! преди 1 година
Днешните макета са параноични сърбо-коминтерновски фашисти ! Психопати-мегаломани, дърво без корен ! Северна Македония трябва да бъде преименувана на "Северна Идиотия" ! Да си "македонец" е ДИАГНОЗА !!! Бил съм много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя !
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одобрявам. Да се започне с отнемане гражданството на членовете на антибългарската партия ДПМНЕ. Ако си българин, не може да си член на една сръбска партия, чиято основна работа е да проповядва омраза срещу България.
11
9
 
23
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Напротив, ЕС иска разширяване по една проста причина. Страните членки със слаби икономики стават донори за големите. Отделно, че пазарът се разширява, а местни производства и бизнеси се изкупуват по-лесно. Затова на страни като Германия и трябват нови донори.Естествено, те ще са на трета скорост, тоест, ще са само донори :)
10
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В РСМакедония болшинството хора се идентифицират като българи.
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици трябва да разберат,че ЕС него интересува какво става с българите там и ако ние сами не се справи е с този проблем никой няма да ни помогне,
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато болшинството политици,почти всички медии,и научни организации ,са под сръбско влияние В тази бивша бг област, нищо няма да се промени.Гяволски чрез албански политици, най вероятно.Ще се опитват да имитират добронамереност.Най вече заради ЕС и евентуално да се шмугнат в Съюза на богатите. Но такива прийоми са лесни за разгадаване. А иначе в ЕС повече разширяване няма да има.Просто защото никой в не го желае истински Да се разширява с още страни.И то такива като СМ албания босна и подобни
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгването към ЕС означава започване на реформи, те не са готови на това, а и не искат!Защо ги пуснахме - да каже Слави и Радев, които държаха Външно Министерство!
6
2
 
42
 
! Отговори
Лол преди 1 година
Няма да забравя как след цирка в памет на Георги Николов Делчев взеха да ни заплашват как имали 160 000 български паспорта и щели да идват с автобуси да гласуват за ДПС, напук на българите. Да им се отнемат нашите паспорти и да се приключва. Да си искат от белград пасоши, нали се обичат :)
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омразата в България и Македония е налице. Но тя най-вече е между роднини.Затова има семейно насилие,убити жени от съпрузите си и обратно,убити деца от родители,съседи убиват съседи,гаджета убиват приятелките си,ежденевно има загинали от катастрофи,Левскари пребиват Роми ивсички други хора фенове на други отбори,полицаии карат надрусани,надрусани прегазват хора и са с полицейски чадър,хора пребиват други хора и са с прокурорски чадър.Като цяло Македонци избиват Македонци и Българи избиват Българи
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ вече се ***. Никакъв ЕС!
3
6
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Омразата назад и ненавист на нос продължааваме напред:))))
2
3
 
29
 
! Отговори
мхм преди 1 година
достоен българин, браво!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ НЕ иска, НЕ ИСКА в ЕС! Колко пъти да ви го повтарят??