В надпревара с времето, студа и ледения дъжд, над 8100 са вече жертвите на труса

Над 34 000 души са ранени, около 5775 сгради са се срутили в Турция
8 фев 2023 06:45, Анисия Иванова
39
В надпревара с времето, студа и ледения дъжд, над 8100 са вече жертвите на труса
Снимка: БГНЕС/EPA

Спасителите в Турция и Сирия се борят с лютия студ тази нощ в надпревара с времето, за да намерят оцелели под сградите, изравнени със земята от земетресението. Броят на жертвите расте и надхвърли 8100 души.

Загиналите при земетресението в Турция вече са 5894 души,  съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 души са ранени. Около 5775 сгради са се срутили в резултат на земетресенията в понеделник.

В съседна Сирия са загинали 2270 души по данни на министерството на здравеопазването и на спасителната организация "Белите каски", които броят жертвите съответно в контролираните от правителството и от опозицията райони. Трусовете, които причиниха още повече страдания на граничния район, който и без това е засегнат от конфликти, накараха хората по улиците да палят отломки, за да се стоплят, докато започна да пристига международна помощ.

Но има предупреждения, че броят им може да продължи да расте. В един от най-тежко засегнатите турски градове роднини на затрупаните се включиха в издирването с помощта на кирки и лостове. Докато издирвателните дейности продължават на фона на понижаващите се температури, шансовете за намиране на оцелели изглеждат мрачни.

Две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник - трусът засегна и съседната държава Сирия. Според ООН земетресението е довело до още по-голям хаос в Сирия. Хората в 70 % от територията на страната вече се нуждаеха от хуманитарна помощ.

Във връзка с опустошителното земетресение телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения в Турция и Сирия, за да могат семействата да поддържат връзка и спасителните дейности да продължат безпроблемно. Разговорите и съобщенията ще бъдат безплатни до 15 февруари.

По данни на Уницеф болниците в Сирия са претоварени с хора, страдащи от травми, счупени кости и разкъсвания. Над 7500 турски войници работят в засегнатите от земетресението райони, като подпомагат издирвателните операции, съобщава АФП.

По данни на СЗО земетресението може да засегне до 23 млн. души в Турция и Сирия.

Появиха се и някои необикновени истории за оцеляване, включително новородено бебе, извадено живо от развалините в Сирия, все още свързано с пъпната си връв с майка си, която загина при земетресението в понеделник.

"Чухме глас, докато копаехме", разказа пред АФП Халил ал-Сувади, роднина. "Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна връв (непокътната), така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница."

Бебето е единственият оцелял член на най-близкото й семейство, останалите са били убити в контролирания от бунтовниците град Джиндайрис.

Земетресението с магнитуд 7,8 удари в понеделник, докато хората спяха, изравни със земята хиляди постройки, завари неизвестен брой хора и потенциално засегна милиони. Цели редици от сгради се срутиха, оставяйки някои от най-тежките разрушения в близост до епицентъра на земетресението между турските градове Газиантеп и Кахраманмарас.

Разрушенията доведоха до това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции.

Десетки държави, сред които САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване и хуманитарни доставки започнаха да пристигат по въздух.

Въпреки това хората в някои от най-тежко засегнатите райони заявиха, че са оставени да се грижат сами за себе си.

"Не мога да върна брат си от руините. Не мога да върна племенника си. Огледайте се тук. За Бога, тук няма нито един държавен служител", казва Али Сагироглу в турския град Кахраманмарас.

"От два дни не сме виждали държавата тук... Децата мръзнат от студ", добави той.

Зимната буря усложни нещастието, като направи много пътища - някои от тях повредени от земетресението - почти непроходими, което доведе до километрични задръствания в някои региони.

Студеният дъжд и снегът представляват опасност както за хората, които са били принудени да напуснат домовете си и са намерили убежище в джамии, училища и дори автобусни спирки, така и за оцелелите, погребани под отломките.

"Сега тече надпревара с времето", заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Активирахме мрежата от спешни медицински екипи на СЗО, за да осигурим основни здравни грижи за ранените и най-уязвимите", добави той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
до НЕудобни въпроси / Защото не са наведени, брат! Направо са коленичили с г*за към тях. А ние, гласоподавателите - суверена, ги наблюдаваме и блееееем!
20
0
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Истината е, че трагедията в Турция е в резултат на бруталната капиталистическа алчност на строителните фирми и пълната обезценка на човешкия живот! Пълно е с видеа как рухват сгради като картонени макети, а залепените до тях сгради нямат дори счупени прозорци. Спешното отделение е рухнало, а би трябвало болниците да са с подсилена конструкция! Припомням, че преди 5 години в Перу имаше земетресение от 8.0 по Рихтер с 2-*** (двама) загинали и нито една рухнала сграда!!!
19
18
 
5
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Това не са жертви, това са бонусите на алаха ! Сигурен съм, че всички ще гласуват за мене на изборите!
18
0
 
30
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
"хората намерили убежище в джамии и училища", същото казаха и две испанки с които говориха от тукашната ТВ. Това е показателно за причините за тази трагедия - джамии на стотици години си стоят, а новото строителство напада като кула от карти за белот
17
15
 
40
 
! Отговори
НЕудобни въпроси преди 1 година
Демократичните американски щати защо не изпратиха никаква помощ на Турция и Сирия ? И "варварска" Русия защо първа се претече с огромни самолети с техника и консумативи ? И защо нашите наведени на Козяк медии нищо не споменават за това ?
16
18
 
4
 
! Отговори
селянин преди 1 година
друго не мога да направя поне ке пийна една ракийка сабалето за бог да прости може и двечки
15
2
 
24
 
! Отговори
Ханонимен преди 1 година
Хе хе хе, привет от БГ, Сидней Аустрелия, ако наистина си успешен ще си зает с работа и бизнес дела и с красивата си жена, няма да киснеш в днес.бг. 100 % процента си някЪв пр-ош-л-як от Люлин 7 хе хе хе
14
30
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
П0мите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 4.5 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
13
1
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Има, в съдния ден ще видиш, че си е заслужавало!
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ко кат се молят, файда има ли
11
6
 
16
 
! Отговори
До Мизерникът преди 1 година
12: В Турция има много хора които се молят на Господ по 5 пъти на ден. Ти кога за последно ходи на църква? По - близо до Содом и Гомор са западните държави ... Като една Германия примерно, където проституцията и хомосексуализмът са нещо много разпространено, законно и 'съвсем нормално' ...
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердуганя да ходи да копа
9
19
 
6
 
! Отговори
ДоХА-ХА-ХА-ХАААААААА преди 1 година
Нация ..ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА aнадолските диваци са c6ирщина от ци raHckи плeменa и никога няма да 6ъдат нация бе мЪлyмняк
8
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 1 година
Правилно са отбелязали влизането на Турците в Сирия да бият кюрдите там. Но тогава не чух никъде да обявяват Ердо за терорист, за сатрап, че искал да превзема Сирия и други, каквито се изсипаха по един друг адрес. Сега, знаем, че "умно-красивитетът" не е от най-умните, но чак толкова да им личи?
7
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природата много ги търпя да спират Швеция от НАТО, да се хвалят и да нямат страх от Бога, да капризничат за изгорен коран. Московският поп ги анатемоса за пращането на байрактари в Украйна.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ удари Содом и Гомор, защото не намери един праведник в Турция.
5
8
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 година
А според ваз аз шиэyфрeник ли съм или oлиrуфpен....ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
4
4
 
8
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
Можеш ли да се определиш от кой пол си 6е 6eэpoден уpод?
3
15
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Земетресението беше в деня на обесването на ВАСИЛ ЛЕВСКИ (стар стил) !!!!!!!!!!!!!!
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диод, 1!!!! Къде са ти любимите рашки?! Или с заети да избиват цивилни и сега не могат да помогнат???? Горките хора!!! Без значение сирийци, турци и т.н.