Наследници на Талев искат да откупят къщата му и да я дарят на България

РСМ няма да я превърне в музей, каза Димитър Панчев
21 мар 2023 10:23, Анисия Иванова
18

Къщата на знаменития писател Димитър Талев в Прилеп тъне в разруха. Един от наследниците - Димитър Панчев, каза в студиото на "България сутрин", че къщата е двувековна и в типичен възрожденски стил, но е пред рухване.

"Собственичката е почти 100% инвалид и няма как да се грижи за къщата. Този въпрос се върти от 20 години, стигал е дори до президента Георги Първанов, но интерес от държавата така и няма. Родът на собственичката Снежана Аческа купува къщата през 1926 г. лично от майката на Димитър Талев - тя е с българско самосъзнание и се бори къщата да бъде продадена на българската държава", обясни той.

Според Панчев държавата ни не се ангажира с казуса, за да не се обтягат отношенията между България и Северна Македония.

"Димитър Талев може да се превърне в обединителна фигура за двата народа, ако там се създаде музей, културна институция, която да пази историята на този човек. Собственичката иска 100 хил. евро, за България са смешни пари и държавата е длъжна да реагира. Ако държавата не реагира, тази къща може да попадне в ръцете на някой бизнесмен и да я загубим безвъзвратно. Не трябва да очакваме от РСМ да превърне къщата в музей", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Снежана Аческа притежава 3/4 от къщата, което се равнява на около 10 стаи. По думите на Панчев, ако другите собственици не са съгласни да продадат своята част, няма проблем България да закупи останалите 3/4 от имота и да "оперира" с тях. От Фондация "Димитър Талев" са събрани някакви средства, но те не са достатъчни.

"Ако държавата не реагира, ние ще предприемем мерки - най-отчайващият ход ще бъде да започнем да събираме пари от българския народ, за да купим къщата и да я дарим на България", посочи Димитър Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Позор за нас е ,ако не се погрижи за къщата на гения Талев!Да се организираме и да събираме пари . Нищо не са 100к за къща-музей на такъв гениален човек.
16
1
 
0
 
! Отговори
= преди 1 година
Точно така. Тази съсобственост е опит за капан, ако ще продават целия имот ОК, но иначе няма смисъл
15
1
 
4
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Щом къщата е съсобственост,забраветв да правите с нея каквото и да е без съгласието на съсобствениците.Без тяхното съгласие неможете един перон да забиете.Щом са наследници не би трябвало да е продават на парче.
14
0
 
1
 
! Отговори
Да живеят ГРЕШКИТЕ преди 1 година
Само кървавите диктатори като Сталин и Хитлер са безгрешни и извършват кървав геноцид над грешките да те успокоя бате Ицо че е сигурно че си безмозъчен за останалото не се знае
13
4
 
2
 
! Отговори
Бат ИЦО преди 1 година
От тази статия даже не разбрах в кой град на РСМ е къщата?!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тая кауза бих дал пари, но проблема е че в момента нашите продажници пари биха дали само ако тръгнем на война срещу Русия така че чове си е прав народа да я закупи
11
1
 
1
 
! Отговори
Желязо-ИНВАЛИДА преди 1 година
Църква е съвсем НОВА ДУМА..........Старата класическа форма на тази дума използвана от българите в Османската империя е СЪРКВА близко по произношение до Сърбия и Сърп...............Недоностче-инвалид е Желязната Българска църква Свети Стефан в Охрид строена и спирана от строеж от БЕДНОСТ като строежа станал такава развалина че се наложило принудително наливане на желязо нищо общо с плана на архитекта.......може да се твърди даже че желязото е на нещастие от БЕДНОСТ
10
6
 
1
 
! Отговори
Фенербахче преди 1 година
Сегашната ислямска джамия Света София е точно в квартал ФЕНЕР в Истанбул..........Провалил се план за Християнска България е Железния светилник........то ест всичко е нормално защото българите са прости варварско дивашки селяни а от там и азиатски мюсюлмани
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да я откупят, кой ги спира?!
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'собственичката е с българско самосъзнание и се бори къщата да бъде продадена на българската държава' --- ама то бг държава няма, тук е колония на сащ
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не разбрах кой е тоя като къщата вече е купена и си има собственик. само разбрах че искал да събира пари от народа за да купи къща собственост на народа, за да я дари на народа. абе схема в типичен български стил!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Samo minavam 3. Трилогията е четирилогия. Има и Гласовете ви чувам.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че за снаряди имаме пари. За културното си наследство, България няма интерес.
4
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Как е ЗомбитаЗомбито си ти, ама де акъл да го разбереш
3
1
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Пич, ако питаш новите българи ,за Талев, той за тях е terra incognita. За Трилогията да не говорим. Пре спанските камбани, ги замениха шиптърските мюезини. Тука ни управляват седемте психопата. България, няма национална кауза, колония сме.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно как не се обличат в жълто-синьо водещите
1
11
 
6
 
! Отговори
Как е Зомбита преди 1 година
Ама тя България умря, управляват ни психопати като Гешев, полицаи и военни, американци!