В Румъния нямало данни Чаушеску да е притежавал картина на Полък

Колекцията му била предимно от комунистическо изкуство на румънски автори
24 мар 2023 13:18, Стела Стоянова
23
В Румъния нямало данни Чаушеску да е притежавал картина на Полък
Снимка БГНЕС

Сагата около картината на Джаксън Полък, открита у нас при акция на ГДБОП, продължава. Преди дни излезе информация, че е възможно тя да е била от колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.
Румъния обаче засега не потвърждава версията, че картината има нещо общо с него.

Пред БНТ румънският изкуствовед и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга каза, че до този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

"Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеску липсва вкус към американското изкуство, особено в стила на Полък", каза Адриан Буга. Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет.

"Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. В къщата му не съм открил никакви чужди картини. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини", каза Адриан Буга.

Пред Би Ти Ви зетят на Чаушеску - съпругът на неговата дъщеря Зоя, каза, че не си спомня да е виждал в дома им абстрактни творби. "Чаушеску не беше колекционер на изкуство. Така че няма начин", заяви проф. Мирча Операн.
Въпреки тези твърдения вече се появи информация, че според румънски медии северната ни съседка също ще има претенции за картината. От фондацията на семейството на Джаксън Полък обявиха пред български медии, че никой не ги е търсил от България във връзка с находката.

Припомняме, е и вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че картината е автентична, което по неговите думи било потвърдено от експерти. Според него има всички шансове България да стане собственик на откритата картина на Полък. Демерджиев посочи, че цената й вероятно е много над 100 млн. евро. Първоначално бе казано, че стойността й е 50 млн. евро.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Чичо смешко преди 1 година
***
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То верно е, че за репички ни взехте вече! Какви експерти намерихте в България, че да потвърдят за 2 дни, автентичност на "некаталогизирана" картина. Какво означава "некаталогизирана", освен никому неизвестна по принцип. Ама има име в ъгъла на нея. Каква автентичност могат да потвърдят наши експерти, ако въобще имаме такива, че да я оценят? Румънците знаят много добре какво е притежавал Чаушеску.
13
1
 
1
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Как ще има данни?Ха-ха-ха!Актриса,която няма как да я питат,за да има "ИСТОРИЯ",румънски печат,платно и бои отпреди 70-80 години и добър имитатор и то доста добър,за да имитира туй нещо.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че никой не си я търси, на каква юридическа база тази картина може да бъде конфискувана от държавата? Я някой юрист да се каже.
11
0
 
4
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Тоя самодоволен лапач не мога да разбера защо го давате по цял ден, заедно с Корнелия, има къде по-интересни личности с които да занимавате хората.
10
0
 
5
 
! Отговори
Ауууу преди 1 година
Провинциалното айдукатче от Пловдив и от картини разбирало. Гьонсуратлъ.....Такъв *** като тоя няма, само и само да е в медиите и да е министър. Беше министър на правосъдието и само глуупости дрънкаше. Същото и като МВР министър. Утре некадърника и финансов министър ще иска, бюджет да прави. *** с тъпанарите...
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука всички от всичко разбират, от изкувство и синьо аборигенско сирене най-много. според мен тва е рисувано от Рачко
8
1
 
1
 
! Отговори
от бившият номер 2 преди 1 година
Ей Дирник изпедерасен!Може да ми триеш коментарите колкото искаш, но си оставаш един *** соросоиден медиен роб!Само дето няма да имаш такава възможност, защото повече няма и да отворя това пробито подобие на сайт!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картината е фалшива ,но в България има много запознати с неговото творчество и всички масово се изказаха,че несъмнено ставало въпрос за оригинал,па на живо не са виждали негова творба...1978 г. е издаден първия каталог с негови картини,няма неизвестни произведения.Фалшификатора е добър,вкарал е и малко интрига на гърба с Бекол и фалшифия подпис на Чаушеску,но до там.
6
1
 
5
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Авторът не я е включил в каталозите си,зетят Проф.Мирча на щерката не знае,в архива румънски ни вест,ни следа от тази картина,но видите ли платното и боите отговаряли на възрастта,имало било румънски печат и дори посвещение на актриса,която няма как вече да я питат.Сичко е точно,сняг да завали,ако лъжа,гръм да ме удари,бира за мен довечера да няма.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците имат друг вкус, те обичат кича и натурийте!Който не е ходил в Румъния идея си няма!
4
1
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Аз като се напия рисувам по хубави картини - драйфна тук, замажа там.... продавам ги
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес МВР са решили да бъдат Господари на БГ ефира. От сутринта само за тях пишете и говорите. Вече фобия развих, че ако отворя гардеро от там ще изскочи някой двугърден полицай от там.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом никой не я търси, излиза че си е на този от когото са я иззели. Откъде-накъде ще става държавна собственост?
1
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Кога полицаите станаха изкуствоведи ?!!Това че една картина на даден автор се е продала за 100 млн. не означава че всичките му картини струват по 100 млн ...*** *** , та полицай !