Мехмед Юмер: Културният разлом донесе победата на Ердоган

За Вашингтон и Брюксел той е разпознаваемият президент
29 май 2023 10:50, Стела Стоянова
9

"Тази победа не беше много трудна за президента Ердоган, защото той владее всички механизми в държавата. Той винаги печели с минимална разлика - с малко, но завинаги“, заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Според него, най-големият победител в изборите не е Ердоган, а културният сблъсък в турското общество. „От една страна са хората, които са видели дефектна демокрация по време на кемалистка Турция - искаха да се възстанови демократичният ред. От друга страна, победи султанизмът. Културният разлом донесе победата на Ердоган", коментира той.

В Турция доминират турският етнос и сунитският ислям, посочи гостът.

"През тази предизборна кампания видяхме откровен сблъсък между турци и кюрди, сунити-алевити, секуларисти-ислямисти. Турция показа, че не е готова да избере президент, различен от сунитския ислям", смята Юмер.

Според журналиста много неща не са достигнали на Кълъчдароглу, за да бъде избран той.

"Опозицията не успя да се обедини около по-приемлива кандидатура. Опозицията пропусна да се мобилизира и да назначи застъпници във всички секции, защото идват оспорвания за сигнали и нарушения", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

"Очакванията след преизбирането на Ердоган са с Турция да се продължи в същите дух и тон. За Брюксел и Вашингтон Ердоган е разпознаваемият и приемливият президент, защото знаят какви трикове владее", посочи журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тука е така, колкото по слабо образовано е населението, толкова повече се отварят вратите за диктаторски режим. Тука няма никаква демокрация, само се води, че има. България нищо добро не я чака.
8
1
 
6
 
! Отговори
По същество преди 10 месеца
Измий се, Мехмед. Нещо си се посолил след победата на Ердоган и твоето уверение, че западната марионетка ще победи.
7
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 10 месеца
За Уашингтън и Брассъл победата на Ердоган е катастрофа, но не смеят да си го признаят! До края на мандата си Ердоган ще изкара Турция от нато и ще я вкара в БРИКС и ШОС!
6
2
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 месеца
Много точен коментар. Жалко за жените, ще ги принудят, да ходят, като качулати бухали
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубаво е, че има мислещи турци, щото опонента на Ердо си беше избран от него като безобиден дядка :))) Не казвам, че е било баш нагласено гласуването, но един диктатор никога не би допуснал некое младо тур че да му оспорва властта, понеже ги е вкарал в затворите тези които имат смелост да му се опълчат :)))
4
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Добрите турски сили ще трябва да се зареждат с нова сила Ама Калъч сега какви ще ги върти оправданията в Анкара пред шеф Дефф ,я да пита наш Кирчо и двамата да изработят обща стратегия за оправдание Че пък нашия трябва пред шеф Кен да чупи кръст и пръсти а пред Урсула
3
0
 
6
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Приближените фирми, обръчи, администрация си го избра. Иначе щяха да си загубят топлите местенца. Плюс консервативния ислям = Ердоган. Добре че поне разрешават на жените да учат и се образоват. Засега!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
орт преди 10 месеца
Но са имали кюрд за президент нали?
1
0
 
8
 
! Отговори
Предрешено беше преди 10 месеца
А кой кара опозицията да издига алеви, който не прави разлика между дуа и айет от Корана? Все едно тук да изберете мюсюлманин за президент?! Може да стане, ама няма да е скоро, нали?! Та, който пробута дядото за кандидат, беше наясно, че промяна няма как да дойде. Хеле, в Турция да търсиш алеви за президент си е измишльотина пълна.