Защо конфликтът в Косово отново се разгоря?

Десетки миротворци от НАТО бяха ранени
1 юни 2023 21:30, Нели Христова
64
Защо конфликтът в Косово отново се разгоря?
Снимка: БГНЕС

Десетки миротворци от НАТО бяха ранени, след като бяха нападнати от етнически сърби в Северно Косово по време на протести срещу назначаването на етнически албанци за кметове.

Насилието избухна, след като сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове да встъпят в длъжност в северния град Звечан в понеделник след оспорвани избори през април.

Докато този вид насилие срещу мироопазващи сили е рядкост, напрежението в региона нарасна през последните месеци, подхранвано от дълбоки исторически разриви.

Ето какво трябва да знаете.

Историята

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след войната от 1998-99 г., в която косовските албанци се опитаха да се откъснат от тогавашната Федерална република Югославия, съставена от днешни Сърбия и Черна гора. НАТО се намеси във войната, за да защити албанското мнозинство в Косово.

Сърбия гледа на Косово като на отцепила се държава и не признава нейната независимост. Косовските сърби гледат на себе си като на част от Сърбия и виждат Белград като своя столица, а не Прищина.

По-голямата част от косовските сърби, по-малко от една десета от общото население, живеят в северните региони и все повече настояват за по-голяма автономия от етническото албанско мнозинство.

Брюкселското споразумение от 2013 г. с посредничеството на ЕС се опита да нормализира отношенията между двете страни. Съгласно тази сделка Сърбия може да създаде автономни общини в северния регион, но те ще трябва да работят съгласно косовската правна система, като косовската полиция ще остане единствената полицейска сила.

Повече от десетилетие по-късно тези общини не са създадени, оставяйки споровете за степента на автономия на косовските сърби да се разгарят.

Дори привидно дребни детайли могат да предизвикат огромни проблеми. Години наред Косово иска сърбите да сменят сръбските си регистрационни номера с такива, издадени от Прищина. Миналата година правителството на Косово обяви двумесечен прозорец, в който табелите трябва да бъдат сменени, но отложи датата след протести.

Кметовете етнически сърби в северните общини, заедно с местните съдии и около 600 полицаи, подадоха оставки през ноември в знак на протест срещу задаващата се смяна, според Ройтерс, цитиран от CNN.

Какво предизвика новото насилие?

През март двете страни подписаха нова сделка в Охрид, Северна Македония, целяща отново нормализиране на връзките. Но това беше последвано от противоречиви местни избори в четири общини на Северно Косово.

Сръбският президент Александър Вучич призова етническите сърби в региона да бойкотират изборите, заявявайки, че не трябва повече да толерират чуждата "окупация".

Сръбската листа, основната политическа партия в региона, призова сръбската общност да не гласува на изборите и нейните кандидати да не се кандидатират – оставяйки етнически албанските кандидати да участват безпрепятствено.

Опасявайки се от потенциално насилие, централната избирателна комисия на Косово промени плановете си да постави кабини за гласуване в местните училища, като вместо това постави мобилни колиби, пазени от мироопазващи сили на НАТО.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че е имало "заплашителна кампания, оркестрирана от Белград и изпълнена чрез сплашване, натиск и изнудване от престъпни групи".

След затварянето на избирателните секции служителите на изборите казаха, че само около 1567 са гласували в четирите общини – избирателна активност от 3,5%, според местните медии.

Намалената избирателна активност беше белег за успеха на бойкота в тези региони, където живеят масово сърби. Община Звечан има население от около 16 800 души. От тях повече от 16 000 са етнически сърби – само около 500 етнически албанци.

Новоизбраният албански кмет в Звечан спечели с едва над 100 гласа, което предизвика възмущение, че властта му е нелегитимна.

Какво се случи в понеделник?

Протестиращите етнически сърби хвърляха коктейли Молотов по войските на силите на НАТО в Косово (КФОР) и използваха палки, за да удрят щитовете им, докато миротворците защитаваха общинския офис в Звечан.

КФОР съобщи, че 30 от нейните мироопазващи сили – предимно от италианския и унгарския контингент – са ранени.

Войниците имат "счупвания и изгаряния от импровизирани експлозивни запалителни устройства", докато трима войници са били "ранени от използването на огнестрелно оръжие", според КФОР.

Мироопазващата мисия заяви, че е увеличила присъствието си в Северно Косово, след като новоизбраните етнически албански кметове встъпиха в длъжност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Руснаците се опитват да правят нещо в Косово,но няма да постигнат нищо.А и все още има умиротворителни сили там.За всеки случай.Всичко ще затихне скоро,защото Сърбия и Косово са се договорили до някъде,но все още няма крайно решение м/у двете страни Русия използва момента да подклажда отново омраза и конфликти.Русия стоеше и зад посръбчването на българите в Македония.Русия плащаше на Сърбия да организира чети от доброволци за покушенията и насаждането на страх всред българите в Македония.
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 59 Явно не знаеш, че сърбите скочиха на руснаците навремето, и българите им беха най-верни на СССР :)))
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крайно време е сърбите да разберат, че илюзиите за Велика Сърбия, зад която стои "великият" Съветски съюз, отдавна е УМРЯЛА! Щом всичко живо се цепи от тях, значи НЕ са стока, НЕ са перспектива и са отритнати от здравия разум. Открай време ни ядат и дори не вдяват, че не сме ги побеждавали само когато не сме се БИЛИ срещу тях - по техни ПРОВОКАЦИИ! Путин, сърбия и Северна Корея срещу цял свят - quo vadis, бре социалистически "мъдреци"?
49
2
 
8
 
! Отговори
Стягайте се преди 10 месеца
Както всяка една държава след Американското иго.МНого са няма смисъл да Ви ги изброявам.Там където е стъпил Американски ботуш нищо не никне.СЛЕДВА И В БЪЛГАРИЯ, вече се започна.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой българин не мрази сърбите, но за сметка на това те много ни мразят :))) Югославия им беше подарена от западняците, те не са си извоювали тази територия, нормално е да има трусове там :)))
47
3
 
3
 
! Отговори
ИСУСА преди 10 месеца
''МИРОТВОРЦИТЕ ОТ НАТУ'' ше оправят нещата бе
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Защо конфликтът в Косово отново се разгоря?" - въпрос който се знае отговора. Ако на САЩ им зациклят плановете(Украйна) и не тяхното веднага се активриа резервен за тяхните интереси( Косово създаден от САЩ и сили подчинени на САШ - КФОР)
45
1
 
5
 
! Отговори
УФО преди 10 месеца
Напоследък много се говори за странни светлини в небето които са записани и без обяснение от когото и да е било, но в Библията това го пише от хилядолетия. В момента в който човечеството е на прага да се самоунищожи, ще се отворят небесата и Бог ще слезне при простосмъртните с крила или летяща чиния или с кораба на Дарт Вейдър и маййка им жална на много микроби хехе
44
0
 
16
 
! Отговори
Убералес преди 10 месеца
Чиф.уттите зорлен искат да подпалят света и отвсякъде провокират надявайки се Путин накрая да му писне и да натисне копчето, но какво ще спечелят от цялостна разруха си нямам на идея. Ако си мислят, че ще се изолират на някой остров докато всичко отмине се лъжат. Може би наистина сме пренаселени и Ковид не реши въпроса така, че са нужни нови и по директни мерки. Но сметките излизат криви, появява се нов човек, може и с малки мустачки и пак комини и пак писъци :))))
43
1
 
13
 
! Отговори
Bormann преди 10 месеца
Разгаря се защото зионистите искат да подчинят всичко и всички и тези които не им играят по свирката отиват при Садам, Кадафи, Бин Ладен, Пиночет, Че Гевара и тн и тн. Но докато са им играли по свирката са били първи приятели и пример за подражание на новото поколение. Това е Евроатлантическата демокрация от която и ние попиваме днес.
42
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
До Алекс: Toя път няма да стане, че Русия не е като пред '98..
41
5
 
1
 
! Отговори
ДаСе махат Българите преди 10 месеца
от Кърджали... !!! нали така 50.
40
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вучич да спре да се меша в чужда държава, а сърбите в Косово да се махат!
39
16
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Сърбетата все още не са разбрали,че Югославия приключи съществуването си.No problem.НАТО ще им помогне да възприемат новите реалности.
38
4
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 10 месеца
Каква работа имат войниците, пардон миротворците на НАТО в Косово?!! Нямат ли достатъчно ангажименти с украинските ВСУ?
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами защото Вашингтон пак е дръпнал конците на местните си марионетки с цел провокация.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В тоя форум само хора от други планети пишат, как да не влезеш да се посмееш, неустоимо е
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Живота наЗемята не е възникнал тук а е придошел от другаГалактика но се е пригодил към условията тукТака се е развивал милиони години,като е преминал през различни етапи за да се стигне до последната фаза, самоунищожениетоВъпреки еволюцията гена на унищожението винаги се е предавал от вид на вид и от поколение на поколениеИ нищо и никой не е могъл да го промени към самосъхранениеЗатова и поради хищническата му природа,да убива за да живее е невъзможно съществуването му още дълго времеНяма ресурс
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропагандата е мега зле. "Ето какво трябва да знаете" звучи абсурдно нелепо и по детински наивно. Кой ще се върже на тази тъпотия в 21 век, когато с малко търсене може да намериш цялата нужна информация, предоставена по безпристрастен начин.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Животът на Земята не е възникнал тук а е придобил от друга Галактика но се е пригоди към условията тук.Така се е развивал милиони години, като е преминал през различни етапи за да се стигне до последната фаза, самоунищожението.Въпреки еволюцията е на унищожението винаги се е предавал от вид на вид и от поколение на поколение.И нищо и никой не е могъл да го промени към самосъхранение.