Президентът на Хърватия: "Слава на Украйна" ми звучи като "Зиг Хайл“

Зоран Миланович си навлече критики
2 юни 2023 15:04, Нели Христова
174
Президентът на Хърватия: "Слава на Украйна" ми звучи като "Зиг Хайл“
Снимка: БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович стана обект на публични атаки, след като сравни украинската патриотичен поздрав "Слава на Украйна" с нацистки поздрав.

На церемония по връчване на награди в Загреб Миланович заяви пред репортери, че украинският лозунг - широко използван след руската интервенция през 2014 г. и още повече след пълномащабното нахлуване миналата година, е връщане към времето, когато са избивани евреи и поляци по време на конфликтите в Източна Европа в началото на ХХ век, съобщи Евронюз.

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, които са избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки друг, който им е попаднал в ръцете", каза Миланович по време на събитието. "Това са фактите."

"Слава на Украйна", обикновено последвано от отговора "Слава на героите", е национален поздрав и официален боен вик на въоръжените сили на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски редовно завършва публичните си речи с тази фраза. Тя се използва масово в страната като знак за национална решителност, подобно на британския лозунг от времето на войната "Keep Calm and Carry On" (Запазете спокойствие и продължете).

Лозунгът може да бъде видян по билбордове, тениски и дори банкови карти и е може би най-разпознаваемата фраза в украинския обществен живот в момента.

Миланович я сравнява с песента, използвана от симпатизантите на хърватската марионетна нацистка държава от времето на Втората световна война, известна като Независима държава Хърватия или НДХ. Тя е ръководена от едни от най-яростните привърженици на Хитлер в Европа, които провеждат брутални кампании за етническо прочистване.

"Няма никаква разлика между скандирането "За родината, готови!" и "Слава на Украйна", настоява Миланович, позовавайки се на нацисткия боен вик от времето на НДХ.

Лозунгът е забранен за публична употреба с няколко решения на хърватския Конституционен съд. В три отделни случая съдът постанови, че използването на лозунга е израз на расистка идеология.

Твърденията на Миланович за "Слава на Украйна" наподобяват изявленията на руски официални лица за скандирането.

Според Кремъл, то се свързва изключително с Организацията на украинските националисти (ОУН) - украинска ултранационалистическа организация, чиято радикална фракция, ръководена от Степан Бандера, е сътрудничила на нацистите.

Наричана ОУН-Б, тя извършва масови убийства на поляци и участва в Холокоста в Украйна.

Според учени и историци "Слава на Украйна" съществува преди ОУН, като е спомената от украинския национален поет Тарас Шевченко през XIX век. Използвана е и от различни украински революционери и активисти доста преди събитията от Втората световна война.

Миланович неправилно твърди, че двете фрази са еднакво стари, и ги сравнява с прословутия поздрав в нацистка Германия.

"Хърватският поздрав е толкова стар, колкото и "Слава на Украйна" и скандирането "Зиг Хайл", използвано в нацистка Германия. Не искам никога да чуя [тези песни] в Хърватия", каза той.

Въпреки че някои хървати твърдят, че "За родината, готови!" е използвана и преди Втората световна война, прогресивните историци посочват, че за разлика от Украйна, в Хърватия е имало пълноценна нацистка държава, която е контролирала значителни територии, включително не само днешна Хърватия, но и части от Босна и Херцеговина и Сърбия.

Поздравът преживява възраждане по време на разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век и е използван по-специално от крайно десни политици и паравоенни формирования по време на конфликта на Балканите.

За разлика от "Слава на Украйна", "За Родината, готови!" се използва изключително от етнически хървати и обикновено в контекст, в който целта е да се установи етническо господство над други групи.

Президентът на Хърватия критикува политическите си колеги в Хърватия и извън нея за това, че използват скандирането "Слава на Украйна".

"Фактът, че някои западни лидери се закачиха за това, особено в Канада, означава, че те или са неграмотни, или каквото и да е, аз няма да го използвам", каза той.

Руското правителство отдавна описва украинското правителство като "нацистко", за да омаловажи украинската държавност, но е необичайно западните лидери да отправят същото обвинение, коментира изданието.

Миланович е дългогодишен член на Социалдемократическата партия на Хърватия и в миналото е получавал похвали за подкрепата си на прогресивни каузи и критиките си към националистите. От 2011 г. до 2016 г. той беше министър-председател на Хърватия и беше широко смятан за противовес на дясноцентристкия Хърватски демократичен съюз.

Избирането му за президент в края на 2019 г. доведе до отстраняването на Колинда Грабар-Китарович от ХДО, която беше критикувана, че омаловажава военните престъпления, извършени от хърватската армия, и се солидаризира към апологетите на хърватската нацистка марионетна държава.

Миланович спечели изборите главно като алтернатива на Грабар-Китарович, но оттогава става все по-противоречив. Той често влиза в публични пререкания с министър-председателя Андрей Пленкович, който наскоро го нарече "патологичен лъжец".

Президентът се противопоставя на обучението на украински войници в Хърватия, както и на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО.

През 2021 г. той предизвика дипломатически скандал, като през 2021 г. определи мерките за контрол на Австрия за Covid-19 като равносилни на "връщане към фашизма". Въпреки това изглежда, че това само е увеличило популярността му: в анкетите на Crobarometar, проведени по-рано през май, той беше оценен като най-популярния политик в Хърватия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оня ден ме спира една групичка украинци в един мол във Варна да ме питат нещо ама ми говорят на руски или украински - не ги различавам двата езика. Викам им - съжалявам но не разбирам полски.
139
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя е много дразнещ.
138
18
 
4
 
! Отговори
Ефрейтор от запаса преди 10 месеца
Звучало му като зиег хайл. Ами Z и V как му изглеждат?
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето затова приличаме на Хаити, а не на Хърватия. Специално за *** пред президентството го казвам.
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Zа родину
135
13
 
0
 
! Отговори
А да питам само... преди 10 месеца
,,Слава на Хърватия'' как му звучи? Защото са и те две села на кръст като ,,северо-маке-питеците"Хърватско винаги си е било един обикновен вилает.
134
1
 
14
 
! Отговори
Слава се дава само преди 10 месеца
На БОГА! Всички останали са сатаняги!
133
1
 
3
 
! Отговори
Ааааа,башш преди 10 месеца
И на мен така.
132
7
 
21
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Украинците за един еврак *** ще си дадат ама вече и с вазелин намазан.*** фашистка продажна.Някой да е срещал нормален окрайнец?
131
25
 
6
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
не! ''слава на русия'' звучи като зиг хейл!
130
16
 
5
 
! Отговори
= преди 10 месеца
Когато ЕС и нато им помагаха да си освободят държавата от сръбска окупация беше хубаво. Днес всички са маскари, само путин хубав. Ай гиди гнездо предателска
129
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро краставите магарета на Хърватия и България се бяха събрали Унгарското и то реве в същият тон.
128
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да живее България е поздрав който никой в статията не твърди че е нацистки, коментиращите копейки искат да привлекат внимание
127
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да Живее България не звучи нацистки защото българското мнозинство не теемози или избива което и да е от малцинствата.
126
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според тоя пелтекк и "Да Живее България"! Също в нацисти поздрав? Имам усещането, че цяло поколение политици са неграмотни и слабо образовани по история. Това може да го каже човек, който няма грам идея по история. Даже малко звучи, като шутт.
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се бях замислял, ама си е точно така. Напомня ми едно време за нашата димитровска пионерската организация. Как беше... "Бъди готов!" - "Винаги готов!" Само, че при нас не беше наци поздрав, а някакво тъпo-псевдо козируване. Забавно е да гледаш отдалеч тъпаHapи с власт, ама ди си ходят там да си се колят, че ние си имаме и без това проблеми бол. Най-бедните в Европа и като майка Тереза ли сме?
124
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя май другия път ще го оставим да се бие със Сърбия и руските интереси, където няма слава Украйна:))) Забрави май от де изпълзя и как същите бяха роби на оркиите в Югославия.
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 42Бандера е Освободен от Концлагера през 44-та да организира съпротива срещу настъплението на ЧА. Аз за друг Освободен от концлгер не съм чувал. А прокламацията на Независима Украйна ясно показва чий съюзник се обявява новата държава - Нацистка Германия. Не Бандера, а последователите му, крайните националисти участвали в погромите срещу евреи и във Волинското Клане са проблемът. Бандера Е Краен Националист с последователи садисти и убийци!
122
3
 
20
 
! Отговори
то така си звучи! преди 10 месеца
те нацистите от различни страни имат много общи неща!
121
4
 
17
 
! Отговори
Вън! преди 10 месеца
окраинците!