Честите избори в България пречели на евроинтеграцията на РСМ

Османи: Те влияят негативно и на двустранните отношения
7 юни 2023 08:35, Елка Василева
24
Честите избори в България пречели на евроинтеграцията на РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Честите избори в България са един от факторите, които влияят негативно на двустранните отношения и европейската динамика на Република Северна Македония, каза в интервю за телевизия Телма министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
Той уточни, че за двете години и половина, откакто е заел поста, ще работи с шести български министър на външните работи, "което не позволява да има достатъчно време за да се изградят отношения на лично и институционално доверие". Според него обаче "с политици, които имат ясен политически мандат, се разговаря много по-лесно", защото ангажимент на служебното правителство е да "пази определени въпроси, докато дойде политическото правителство".

Според Османи независимо от резултата от лидерската среща между премиера Димитър Ковачевски и председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, която ще се проведе днес, предложените конституционни промени ще бъдат внесени в парламента на РСМ.

Османи заяви, че България не може да добави нови условия към преговорната рамка, защото "тя е затворена" и гласувана от 27-те страни членки и не може да бъде предоговаряна.

"Конституционните промени са условие за по-нататъшния европейски път на (Република Северна Македония), но и най-доброто формално потвърждение на нашата позиция по отношение на малцинствената българска общност в страната. Формално така се определя, имаме мнозинство македонски народ и имаме части от други народи, които живеят тук при равни условия, включително българската общност", каза Османи.

По думите на Османи Северна Македония ще търси неофициални ясни гаранции от страните членки на Европейския съюз, че пътната карта и Планът за действие ще бъдат приети, преди да бъде завършена процедурата по конституционните промени.

"Въпреки че формално стъпките са една след друга, не бих пристъпил към гласуване на промените в конституцията, докато не получа поне неофициална подкрепа за Плана за действие, защото не искам да отваряме друга тема след конституционните промени. След тях влизаме в бързата лента, отваряме първата преговорна глава. Въз основа на доклада от скрининга изготвяме пътна карта и Плана за действие, който всички страни членки на ЕС трябва да одобрят. Със сигурност ще получим гаранции, че ще бъде одобрен, преди да завършим процеса по конституционните промени", каза Османи.

Попитан за това дали България би могла да постави въпроса за езика на омраза, Османи посочи, че не може да каже, че език на омраза няма, но той е в социалните мрежи, където държавата не може да налага санкции, и е "важно да го няма на институционално ниво", а думите на Ковачевски, че "дискурсът на България към Северна Македония е подобен на този на Русия към Украйна", са били "заради отделни изказвания на отделни на български политици и не се отнасят до цялата българска политика".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РСМ върви по пътя на украйна.
17
2
 
5
 
! Отговори
Накратко : преди 10 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я да ги удря кризата по бързо.:))
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сорос държи Сев македония повече и от България
14
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Османи преди време каза,че приемането на РСМ в ЕС вече не зависи от България.Какво общо има евроинтеграцията на РСМ с честите избори в България?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що ли ми прилича на Зеления?
12
0
 
5
 
! Отговори
Космани преди 10 месеца
Последните избори бяха редки и миризливи, албанската резачка да не се оплаква изобщо.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези роми/без българите там/в РСМ, вечно си търсят някакво оправдание за глупостите които правят. Имат рамков договор, ясно им е, какво се очаква от тях, независимо кой е на власт у нас.
10
0
 
9
 
! Отговори
мхм преди 10 месеца
северджаните не ли им писна да се оправдават с нас?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Симеон СимеоновРазбираме,много добре разбираме.Знаем за слогана-НАТО да ни брани,а ЕС да ни храни.Искате само парите на ЕС,но да не спазвате правилата и.Как пък не се сетихме и ние така?Без парите на ЕС,до сега да се бяхте саморазпаднали,а без НАТО още щяхте да треперите за територийката си.Хем сърбИ,хем боли.Явно сте големи тарикати и за това сте толкова богати и цигарите ви са по-евтини,а всички се бутат при вас да работят и ви се молят да присъедините ЕС към СМ.Клоун!
8
1
 
6
 
! Отговори
то преди 10 месеца
пречат ви дядовците и бащите ви който за 45 години са ги измили и не могат да им се очовечат претопените титовски дребни душици изпълнени само с на другия да му е зле
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пречат ви постоянните антибългарски изцепки,продиктувани от фалшивия ви исторически разказ.Пречи ви фрустрацията и комплексираните ви политици.Пречи ви и сервилноста и зависимоста към Белград и югоносталгията.Най-вече ви пречи,че винаги се оправдавате с някой друг и никога не търсите вината в себе си.
6
2
 
18
 
! Отговори
Рамбооо преди 10 месеца
Вие от РСМ не заслужавате нашето уважение. Нека Албания начертае вашето бъдеще..... с
5
5
 
4
 
! Отговори
Симеон Симеонов преди 10 месеца
Никако никой да разбере у нас че Македонците НЕ ИСКАТ в ЕС. Други са те които там ги бутат. И на референдума за НАТО гласувага отрицателно та ги набута в НАТО някой друг. Явно не идват у нас като преди, щото си подиграваме с тях, а нито пък ние у тях, страх не` е от майтап там, на наша сметка, па няма кой да ни научи че хората са си по-щастливи с хубавото им сирене, качествения какавал, отличната ефтина ракия, ефтини цигари и до 70% по-ефтини зеленчуци и плодове от те у нас. А и бензинът също.
4
1
 
9
 
! Отговори
?!? преди 10 месеца
То благодарение на България е въобще възможна за вас някъква интеграция с разумни хора! Ама ви свърши кредита, сега трябва работа на вашия скубщуна - Апропо звучи както изглежда.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отказът да спазите условията за влизане в ЕС ви пречи, скопски некадърници смешни.
2
0
 
10
 
! Отговори
НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ преди 10 месеца
С ВАШИТЕ КАХЪРИ
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е сега вече може да им дадат зелена светлина от посолството.