Османи: С новото правителство на София ще отворим нова страница

Вреден за комуникацията ни бе безкрайният изборен процес
Обновена: 10 юни 2023 18:27 | 10 юни 2023 18:26, Стела Стоянова
44
Османи: С новото правителство на София ще отворим нова страница
Снимка БГНЕС

Оптимист съм, че с формирането на новото правителство в София ще започне нова страница в отношенията между Северна Македония и България, заяви министърът на външните работи Буяр Османи в интервю за френската телевизия "Франс 24".

„От моя опит това, което беше вредно за отношенията ни с България и за нашата европейска перспектива, е този безкраен изборен процес в България и липсата на правителство като събеседник, с който да се установи доверие и комуникация и да се продължи напред“, каза Османи във връзка с македонско-българските отношения и очакванията за продължаване на диалога между двете страни.

Той подчерта, че процесът на скрининг (аналитичната проверка на достиженията на правото – бел. ред.) с Европейския съюз е в ход и „протича с добра динамика, въз основа на която ще получим докладите от скрининга и пътната карта за отваряне на главите, а паралелно с това протича и процесът на конституционните промени и вписването на българите в Конституцията.

Още по темата

По отношение на програмата за реформи и напредъка на страната в борбата с корупцията Османи заяви, че Северна Македония постига най-добрия резултат в региона в изпълнението на политическите и икономическите критерии на европейската „АКИ“ и че за да напредне още повече и да покаже реални резултати, „трябва да започнем да отваряме преговорните клъстери (тематични блокове, които обединяват всички 33 до 35 преговорни глави – бел. ред.)“.

"АКИ" включва всички договори и закони на ЕС, декларации и резолюции, международни споразумения от името на ЕС и решенията на Европейския съд.

Той припомни, че понеже е на път към ЕС от толкова дълго време, страната е фаворит за присъединяване дори в сравнение с държавите, които са започнали преговори преди десет години.

„Това предимство и по-бързото отваряне на главите ще ни помогнат да успеем да приключим преговорите по-бързо“, смята външният министър на Северна Македония./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: българияРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
САЩ е време да надскочат еволюционно..мисленето си и да дадат шанс на Свободни Народи да могат да се присъединяват към едни нови Световни Съединени щати!!!Справедливи!подчинени на Закона и Правото,на Свободата на Човека!работещи за Просперитета на Народите и хората!за мир и благоденствие!!!
32
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Енп работеща с мафиоти ограбваща Народа на България и не само,създаваща по руски модел...олигарси владеещи хората правещи ги зависими...това ли е "демокрация","свобода","солидарност" по...германо-френски???"канцлери" на ФРГ работещи за...путин...това е позор!и сега налагат на Българите да работят и те за ...путин,ама четете фактите...бедни сме заради грабежите ви през олигарси и мафия която насадихте да ни управлява...но не сме глупави...вярваме в Бог!!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
ЕС от пимат. ли се управлява?кгб знае как ще реагират Българите и ви манипулират налагането на несправедливости които никога няма да приемат!ще настане Ада!!!без 3-та СВ няма да минем...видимо е...Свободният дано разчита какво се случва и решително да убие налагащите отнемане на Свобода и отнемане на животи на невинни!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
лъжеш,те знаят,че всеки компромис от тук нататък ще извади България от ЕС и НАТО...бъдете сигурни!!!и аз ще съм част от "обичащите"путин...прецакал ви,налагащи Исторически несправедливости...ЕС...превзетият или наивен ЕС!Всяка Историческа несправедливост,ще извади България от ЕС и НАТО! и ще съм част от искащите го!!!Справедлив Свят или майната им на германските финансови работещи за путин!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
ССД преди 10 месеца
АМ те нащи дупедавци на "посолството" тъи че каквото кажат от там
28
3
 
6
 
! Отговори
Squip преди 10 месеца
Скоро албанският ще стане официален в България, както е вече в Македония! Ще има и министри албанци!
27
2
 
3
 
! Отговори
До Squip преди 10 месеца
Да си ходиш с тях в ада от където се пръсвате.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Османи,знаем ви северномакедонските номера.Пак прехвърляте от болната глава на здравата.Вие не изпълнявате задълженията си,а искате ЕС.Е нема да стане,баце.Сега се опитвате да се промушите между капките с войната в Украйна.Бързата писта не е за вас,вие ще гледате и подсмърчате от страни и ще завиждате на Албания за напредъка и парите,които ще получава от ЕС.Вие ще сте в последната група с Босна и Косово,даже и това ви е много.
25
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Просто Киро - на бесилото! Той продаде България на група нацифицирани българи, наричащи се "македонци"
24
0
 
1
 
! Отговори
Някой до 23 преди 10 месеца
Надушвам нещата от далече. Ти защо си мислиш, че Европа е това което е или искаш да е?????? Нещата се променят с времето. Всичко има начало и край или дъно което да удари за да изплува или да се удави. Когато управлението куца идва едно време или ще видят грешките си който не всеки може реално да види или просто всичко става един крах, тотал щета огромна. Те не виждат нищо защото не са сред народа или нещата който управляват. И да са им е трудно нивото да разберат. Дълга тема.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До21 някой. Защо мислиш , че българите желаят дава извън ЕС. Ако си един , които желае да не сме в ЕС . Те питам каква е ползата от това . В икономиката в културата в политиката. След като от всички страни сме заобиколени с членки на ЕС и НАТО / без сърбите /
22
3
 
1
 
! Отговори
Някой до 10 преди 10 месеца
На политиците спатиите не знам, но щом защитават поне една история която ни е останала съм ЗА. И какво е това или Османи????? Остана ни една история и една вяра. Сега искат да ни отнемат и последното което имаме като държава. Всяка жаба да си знае гьола. И не знам колко са злобни политиците, но ела по Европа да видиш всички тези там района колко ни обичат. Ще ти дам жокер- доста повече от омраза и завист изпитват те към нас уж усмихнати всички....
21
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Някой просто да каже на тези ясно и разбираемо и на ЕС също. Има два варианта. Първи тези никога не трябва да бъдат приети в ЕС. Второ и демократично имат избор. Оставят историята ни на мира и ако ЕС толкова ги иска и също и съседите им те влизат всички без пречки нас ни освобождават без сътресения и излишни драми. Накратко те влизат, ние излизаме. Честито на печелившите. Точка. П.С. Заводите остават в България или приватизирани или като плащат + за екстра.
20
8
 
2
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Отпадне ли границата . Като сме в Шенген . Между Гърция и България. Между Румъния и България. Ще падне границата и между РСМ. Така ще се сгромоляса и политическия елит създаваш репресия между двете държави / тридесет години/, че за два дни ще отиде в забрава. Ще са политически безгласни хора. А Османи ще бъде сред първите съвременни политици
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се и съмнявам,то вие сите сте завършили у Харвард сегашната Алма Матер за ***-меринджей...
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aйge нeмa нyжga...
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ае сега и, че няма правителство им пречило. Няма ние да ви изменяме конституцията.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е то ясно защо потрива доволно ръчички, чича ви Османи...С такова правителство на дистанционно управление на Посолството му се отварят всички врати...Въпросът е колко ще търпи народът и дали вече е сварен и приема с безразличие всичко...
15
4
 
5
 
! Отговори
фермер преди 10 месеца
До15 малко писа и все неверно . Първо 1999 не е Югославия и не са комунисти / в СФРЮ по времето на ТИТО не е имало комунизъм.до 1980г. И Тито не е Тато т. Живков/ . Второ 1999г. Някои държави са свободни неса в сръбска зависимост , като Словения , Хърватия, Босна и Херцеговина Косово . След 2007 и Черна гора. Остана само Македония като колония на Сърбия / а тя под руско владичество/
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Османи . Съвременен политик. Намери точното време и място. За разлика от някои български с вечно мрънкане и злобно мислене в политиката.