За "кожата" на два концерта, "Пайнер" vs. кмета

Забранява ли се българската музика в Пловдив, питат от компанията
20 май 2015 10:13, Александър Попов
64
За "кожата" на два концерта, "Пайнер" vs. кмета
Снимка: Планета тв

Общинските съветници решиха, че Античният театър в Пловдив няма да стане сцена на юбилейния концерт по случай 25-годишнината на "Пайнер". Музикалната компания анонсира два концерта на 3 и 4 юни, като първият е фолклорен, а вторият - попфолк.

Предложенията са да заменят Античния театър със стадион в града или Летния театър. Ако не изберат ново място, концерт няма да има.

От музикалната компания огласиха фактите по казуса и запитаха на висок глас: Забранява ли се българската музика в Пловдив?

"Новината за забраната на двата концерта на "Пайнер" в Пловдив стана национална. По този повод бихме желали да оповестим истината в детайли - заради излъганите надежди на всички почитатели на българската музика от региона, както и на милионите телевизионни зрители, които биха гледали излъчените записи. Избрахме да празнуваме 25 години от основаването на музикална компания "Пайнер" с два концерта в град Пловдив. В края на месец март представители на "Пайнер" се срещнаха с Георги Титюков, кмет на район Централен. Желанието ни бе концертите да се проведат на площад Централен, но това не се прие. Бе предложено двата концерта да се проведат в Античния театър, което се прие и от двете страни", пише в официалната позиция на компанията.

Там се допълва, че на 17 април кметът на града инж. Иван Тотев издава заповед, подписана лично от него, с която одобрява провеждането на концертите в Античния театър.

"На 22 април "Пайнер" заплати, съгласно заповедта на градоначалника, искания наем за три дни (2,3 и 4 юни) в размер на 8 640 лв. с ДДС. На 4 май инж. Митко Димитров подписа договора от страна на "Пайнер", с текста, предложен от община Пловдив, без да промени и буква в него, защото нямаме право на корекции в предложения текст. Ситуацията бе категорична: или подписваш, или… няма споразумение!

На 11 май договорът бе подписан и от другата страна - лично от инж. Иван Тотев. След постигнатата договореност, започнахме усилена подготовка и за двата спектакъла.

В петък, 15 май, в 22,30 часа вечерта, Георги Титюков се обади на представителя на "Пайнер" Апостол Добрев, че инж. Иван Тотев е забранил провеждането и на двата концерта", пресъздават хронологията от фирмата.

От "Пайнер" са в шах, защото официален отказ няма, а "инж. Иван Тотев удобно "отсъства" в този момент".

"За да се прекрати един договор, все пак трябва писмено уведомяване на отсрещната страна. Такова няма. Времето си върви, а датата на събитието наближава. Според подписания договор на 3 юни е концертът с българска народна музика, а на 4 юни - с попфолк. Забранени са и двата!? Никой никъде не е написал и буква срещу първия концерт, който е с български фолклор, но той също е забранен. Защо? Участниците в този концерт са едни от най-популярните фолклорни изпълнители, част от които са от този край: оркестър "Канарите", оркестър "Орфей", Виевска фолк група, оркестър "Пловдив", формация "Паскалев", оркестър "Плам", Николай Славеев, Росица Пейчева, Здравко Мандаджиев, Сестри Диневи, Славка Калчева, Поли Паскова, Христо Косашки, Иван Дяков, Янко Неделчев, Ивелина Колева и др.

На кого не му трепна сърцето да вдигне ръка и срещу българската народна музика? И какви сили и причини го накараха да го стори? Забраняват попфолка. Забраняват и българската народна музика. После? Какво е наред? Градоначалникът обича да налага забрани. В Пловдив се чува кметската дума и кметската музика. Очевидно предизборната кампания започна. Да, има гласоподаватели, които не харесват попфолк, но има и гласоподаватели, който харесват попфолк", завършва официалното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
26
 
! Отговори
Некой си там преди 8 години
Можете да си вземете целия Пайнер и да си ги слушайте. Ние в Пловдив не желаем чалга. В тая държава все още са останали нормални българи, които не желаят да имат нищо общо с простащината, наречена музика.
44
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак не сте разбрали, ама нали знаете всичко и говорите - Пайнер са искали площад, по-голямо място, където да съберат повече хора, защото ще има, колкото и да не ви се вярва. Но смешковците от Пловдив са им отказали и в замяна са им предложили театъра - от фирмата не са избирали нищо, те са нямали избор дори. И в така наречената "чалга" има и много много смислени песни, композиции и хубави текстове, талантливи изпълнители, но нали българинът трябва да плюе и да храчи и айде як хейт на всичко.
43
2
 
31
 
! Отговори
Зоро преди 8 години
Как може Пайнер да използват Античния театър в Пловдив?!!!! Това е пълно безобразие!!!!
42
0
 
29
 
! Отговори
Античалга преди 8 години
До C.V. Защо тогава всички се радвахте и пляскахте, а не протестирахте. Никой и дума не отваря затова, че чалгата присъства в национален ефир и то в най-вулгарната си форма. Вдигнете се и протестирайте.
41
4
 
34
 
! Отговори
ВАРНА преди 8 години
Поздравления на пловдивчани,за това че масово се надигнаха и не допуснаха долнопробната чалга в Пловдив.Винаги съм се възхищавал на хората и духа на този истински български град!За пореден път пловдивчани доказаха,че са българи ценящи само стойностните неща.Жалко,че тук във Варна се напълни с всякаква чалгарска *** от северна и североизточна България като Търговище,Разград,Попово,Омуртаг,Шумен и др.подобни.Така че предлагам на Пайнер да си правят концертите на пълен плейбек в тези градове.
40
2
 
32
 
! Отговори
C.V. преди 8 години
1. И ОТКОГА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА Е ПОП ФОЛКЪТ, Т.Е. ЧАЛГАТА?!!2. ЧАЛГА НА АНТИЧНИЯ НЕ МОЖЕ, А КОНЦЕРТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ (доайенът на Вулгарната чалгата в България и близък приятел на М.Пайнера )в уж "културната" зала Армеец може?!! Къде е разлкиката?!! Кой го позволи?! Риторични въпроси.... 3. Повръща ми се от тази държава Чалгария!!!
39
2
 
26
 
! Отговори
Burg преди 8 години
payner 25 years of "music" for hopelessly retarded humanoids.В последно време има някакви бездарни опити да се заиграват със заглавието на хубавият филм от 80-те: "За кожата на едно ченге" с Ален Делон в главната роля. Наскоро "историка" б. димитров издаде книга, напълно копираща заглавието на филма, а сега димитровградските онеправадани "интелигенти" използват несръчна перифраза в глуповатото си писмо. Само с копиране не става- трябва и поне малко ум...
38
4
 
39
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Не ни е виновна чалгата,че сме прости и неграмотни.Виновни са хората,които я слушат.Всеки ,който е на по-високо ментално равнище ще разбере,че чалгата е музика на повърхностните хора на хората които нямат умствен потенциал.Чалгата е музика за хора,които са леконравни, те не мислят задълбочено отдават повече внимание на собствения си егоцентризъм.В тях няма съдържание освен прическа,дреха и обиграни маниери и до там.Самовлюбени същества,които си мислят,че света се върти около тях.
37
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не искаме да гледаме селиконови цици,разголени дупета и разни фолк певачки.
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че за каква българска музика ще става дума не разбрах щом името на фирмата и юбилея й са написани на английски? Не бе ли българският език официален у нас? Хайде обявете в Англия или САЩ концерт на български да видим каква глоба ще ви наложат и дали изобщо ще има концерти.
35
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЯСТОТО НА ПОШЛАТА МУЗИКА /ЧАЛГАТА/ Е В ТРЕТОРАЗРЯДНИТЕ КРЪЧМИ.ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ С ПОЛУГОЛИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ.НЯМА ЛОШО НЯКОИ ЧАЛГАДЖИИ ДА ПЕЯТ ФОЛКЛОРНИ ПЕСНИПО ПРИНЦИП, НО ВСИЧКО СТАВА НЕЛЕПО И ПОШЛО, КОГАТО СЕ РАЗВЯВАТ СИЛИКОНИ. ФОЛКЛОРЪТ ОТСТЪПВА МЯСТО НА ПРОСТОТИЯТА.
34
6
 
20
 
! Отговори
MEGADETH преди 8 години
ИААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА , ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА , ХЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ , УАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
33
1
 
29
 
! Отговори
гф преди 8 години
Прекрасно е, че никой никога не би направил такъв експеримент с вода и класическа музика, сравнявайки как ще повлияе мазночалгата на молекулите...
32
0
 
38
 
! Отговори
гф преди 8 години
Дет метъла мога да се съглася, че е изкуство и че се изисква майсторлък в техниката на изкарване на звуците. Изкуство обаче, в една доста по-тясна рамка и се цени само от хората в тая рамка. Имаше един научно популярен филм, в който показваха как реагират молекулите на водата, когато се пусне класическа музика, мисля че беше Моцарт, и дет метъл, като резултата бе визуално много интересен - правилни форми, хармонични при класическата и направо разкъсани като от шрапнел при метъла.
31
14
 
26
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Сигурно изисква голяма техника,но не е приятно нито за ухото нито за душата
30
25
 
26
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
За чалгата мога да се сетя за някои стойностни песни,но за умрял метъл не се сещам,там просто целта е певеца да си дере гласа колкото може
29
5
 
22
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
нали и аз това разправях,че чалгата е същата простотия:)
28
0
 
44
 
! Отговори
До свинаря преди 8 години
Нека изпея една чалга песен : "Целуни ме, хвани ме , не гледай към жееена си ! Целуни ме, хвани меее , твоя съм срещу ботилка Уиски ! Да полудееем! "
27
6
 
33
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
наистина такова мъчение не бих понесъл.Тази музика сигурно е измислена от цру за да измъчва задържани терористи в Гуантанамо
26
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия найстина трябва да ги забранят в цялата страна!Те са си просто тумор за българското общество.