Само на Балканите ядем и пием, без да мислим за утре

Искам да свиря докато съм жив, заяви Ибряма пред Dnes.bg
Обновена: 19 юни 2015 11:32 | 19 юни 2015 11:30, Александър Попов
28
Само на Балканите ядем и пием, без да мислим за утре
Снимка: Булфото, архив

Гений на кларинета, носител на редица престижни награди, сред които и World Music Audience Award на британското BBC Radio 3 през 2005 г. Визитката на Иво Папазов е пълна с любопитни, тежки и радостни моменти. Изключителният талант за кратко време му донася славата на ненадминат майстор на кларинета и го превръща в "некоронован цар на сватбарската музика". Признат и у нас и в чужбина. Само след няколко дни - на 26 и 27 юни, Ибряма ще зарадва публиката със своя талант по време на фестивала "Бохеми Банско". Ето какво сподели Иво Папазов в блиц интервю за читателите на Dnes.bg преди да стъпи на сцената в курортния град.

Ще бъдете част от фестивал Бохеми в Банско. Какво ще види и чуе публиката?

Публиката ще чуе и види едни виртуозни музиканти, които изпълняват световна музика, гарнирана с балкански елементи. Това е програма, която често изпълняваме в чужбина, но за съжаление все по-рядко у нас.

Можем ли на Балканите да се наречем бохеми?

Можем, защото на балканите живеят свободно живота си - ядат и пият без да се притесняват за утрешния ден. В цяла Европа единствено на Балканите хората живеят като бохеми.

Казвате, че музиката не се учи, трябва да я чувстваш. Същото ли е чувството сега и когато започнахте да свирите?

Музиката наистина не се учи, тя е дар божи - или го имаш, или го нямаш. Ако чувството не е същото, аз няма да свиря вече.

Кой момент на сцената се е запечатал завинаги в съзнанието ви?

Участието ми в шоуто на Дейвид Санборн "Night Music", наградата на публиката на радио BBC3... Много са, най-вече свързани с аплодисментите, с чувството, което публиката ми връща в замяна на музиката.

Какъв е шансът българската народна музика да оцелее? Като че ли получаваме признание повече извън България?

Българската народна музика е оцелявала векове и ще продължи да оцелява. Тя е нашата култура, оценена от цял свят. Накарахме ги да я свирят и в Европа, и в Америка. Често напоследък ми се случва при концерти в чужбина публиката да танцува по-добре от българските сватбари. На последния фестивал във Франция в който участвах, на моя мастер-клас се събраха кларнетисти с много голям интерес към моята музика, към музиката на Балканите.

След толкова години на голямата сцена и успехи - за какво мечтае сега Ибряма?

Мечтая да свиря докато съм жив. В музиката няма възраст. Колкото повече остарява човек, толкова по-ценен става, като злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Всеки се стреми да трупа материални богатства, най-често точно тези, които си харчат парите за заведения и кеф, за да има с какво да се фукат на приятелите си. А, че всичко е на кредит и не могат да си го позволят е друг въпрос ;)
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото тук често няма утре. А и да трупаш материални богатства е тъпо и скучно. Това правят най-скучните хора,с които никой не иска да прекара и минута.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мааалко се е поизхвърлил, че само тук е така. Но наистина, където преобладават такива хора няма как да има прогрес. От импулсивните и емоционални хора идват и "великите" мисли, че животът бил кратък, напротив, обидно дълъг е ;)
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пример за песен от поп-чалгата. Я те любя ,друг та !! Ай,лей,лей,лей!! Що не мога да та имам!! Айулей,лей,лей та чак да ти призлей!! Премини на червено и ме вземи на зелено!! Ай,лей ,лей,лей!! Ако знае мъжъ ти ша скъса врата ти!! Ай,лей,лей та чак да ти призлей!! Все такива словосъчетания ,които предизвикват смях,подигравки към тия ниско осъзнати духовни павиани,които имат претенция за гуру в музиката.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само на Балканите ядем и пием, без да мислим за утре"Или казано накратко - на балканите върлува тсигания до уши! И интеграцията между двата арийски братски народа - *** и българите, достига кулминационната си точка!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кое утре да мисли мит'ряла - га мислеше за светлото бъдеще то дойде ли?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако българина се научи да цени истинското изкуство ще почне да отсява коя музика как действа на личността.Как музиката има възпитателен характер.Музиката даже променя и светогледа на личността.Хора,които слушат класика са личности,които са с голям умствен потенциал тази музика влия добре на мозъка и разширява мирогледа ти по много въпроси.Чалгата е музика на ниските страсти на някакви си мъки,несподелени чужди легла на безумници а не на Любовта.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се тоя манталитет откъде го е взел българина? Това което се наблюдава вече 25г.Как ти пеят чалгари и българина си дава последните спестявания на тези полуграмотни човечета и те на гърба бедния български народ да обикалят острови и да си слагат силикон и да носят дрехи от последна мода това говори за жалко и просташко население .Вярно,че българина има нужда от духовна храна,но кючека и напеви,като ай,лей,лей не влизат в контекста за духовно израстване на личността.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не мисли за утре защото няма за утре.
12
4
 
4
 
! Отговори
dyggbul преди 8 години
Не е вярно .Арабите са по същият начин.Иншалаааааааааа.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 3 Както стана въпрос за Батето се сещам за една негова реплика към журналисти " Около мен, да вярно, е имало много продажници, но на всички съм им платил, платил съм им на всички"Муааххаахаха...Голям!
10
12
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
НАЙ-ДОБРИЯТ НА СВЕТА, ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ибряма си мери със собствения аршин. Понеже е свикнал да е заобиколен при изявите си от чалгари и селяни, свикнали само да надуват бузи от плюскане и пиене по цял ден и си мисли, че всички в БГ са като тях
8
4
 
12
 
! Отговори
SA преди 8 години
Какви балкани-то си е жив ориент тука!За съжаление на такъв етап сме от развитието си!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6, вярно братушките са заре на купоните....и като се съберат яко пиене замезване и здрав секс...те това е живота. Не случайно няма руски биг брадър в Русия, нали имаше един път и руснаците още първата вечер се изпонапиха всички вътре и спретнаха див групов секс и обърнали наопаки къщата и организаторите спряха предаването. Муахаахах....
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да поживее в Русия ,за да разбере какво е пиене и ядене без мисъл за утрешния ден
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът е един, живей го сега, вместо да го прекараш в мечти за бъдещето.
4
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе не е само на балканите, но наистина сме повече тарикати отколкото разумни хора.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истински Бохем беше Батето! Признал съм го.
2
11
 
7
 
! Отговори
ибрика преди 8 години
Тръгнал тоз трабадур и *** да поучава...