Дения Пенчева – една различна фолклорна певица

Тя е наследничка на "дядото на ксерокса"
14 юни 2016 14:40, Александър Попов
8
Дения Пенчева – една различна фолклорна певица
Снимка: личен архив

Дения Пенчева е сред младите фолклорни изпълнителки и от години следва своята цел - да популяризира българската народна песен, традициите и родните обичаи. Пред всякаква аудитория. Била е изкушавана да се влее в попфолк редиците и според мнозина специалисти с тази визия едва ли е щяла да има проблеми. Тя обаче е загърбила шума на парите и по-голямата известност заради българския фолклор. 

Дения, ти си фолклорна изпълнителка, която категорично не се вписва във всеобщите представи за изпълнители в този жанр. Кое те накара да се занимаваш с тази музика?

Аз също бих се определила като различен изпълнител във фолклора, предвид представата на хората за фолклорен изпълнител. През годините, в които съм на музикалната сцена, съм се старала да имам индивидуалност, да давам нов живот на народната ни музика. Изборът ми е напълно осъзнат, смятам че съм била постоянна и последователна в избора си. Вярвам в традициите и музиката ни, искам да спомагам за развитието им.

С тази провокативна визия защо не си се ориентирала към поп или попфолк жанра? Какво е отношението към този тип музика? Нямаше ли да ти е по-лесно там?

Нямам нищо против попфолк музиката, през годините този жанр претърпя развитие. Има добри изпълнители, но мястото не ми е там. Вярвам, че нашата българска народна музика има нужда от нов живот, от нова интерпретация, за да може да достига и до младото поколение. Смятам, че затова трябва интересно и новаторско представяне, все пак живеем в 21 век. За мен фолклорът е мисия и призвание, през годините съм била много последователна в кариерата си, не че не съм имала възможност да бъда попфолк певица.

Какво е твоето послание към всички, които слушат твоите песни?

Посланието ми към всички  хора, които слушат моите песни, както и към всички българи, е да бъдат горди и със самочувствие, да обичат България, традициите, обичаите, всичко българско. Моята цел е да приобщя младите хора към народната ни музика, щастлива съм, че имам почитатели от всички възрастови групи хора, това е признание за мен. Искам да правя щастливи хората, да спомагам за тяхното добро настроение.

Имаш интерпретация на "Лиляно моме", не е ли това нож с две остриета?

Щастлива съм, че песента "Лиляно моме" е част от моя репертоар, изключително обичана и популярна песен. Тя е авторска песен на Катя Близнакова, благодаря й, че ми даде правото да я изпея в мой вариант. Моята интерпретация е различна от нейната, искаше ми се да вдъхна нов живот на тази песен. Аранжиментът е по-новаторски.

Миналата година беше на турне в Австралия. С няколко думи да опишеш емоцията и какво ти даде тази изява?

През месец декември бях на турне в Австралия заедно с Гуна Иванова, имахме три концерта, всеки един продължаваше повече от 4 часа, хората плакаха, танцуваха и пееха с нас непрестанно. Беше неописуемо преживяване, Австралия е прекрасно място.

По време на снимките на последния ти клип "Микс 2016" имаше инцидент. Разкажи ни какво се случи и как завърши всичко?

По време на снимките имаше лек инцидент. Част от снимките на клипа бяха в Старата баня в Банкя, която в момента е снимачна площадка на холивудска продукция. Екипът запали огън като част от декора. Банята е порутена, част от прозорците бяха изпочупени. Духна вятър, подпали ми роклята, настана суматоха. Не бяхме подготвени за това. Добре, че беше продуцента ми от "Диапазон рекърдс" Ненчо Касъмов да ме спаси.

Потомка си на откривателя на ксерокса – акад. Георги Наджаков. Каква е връзката ви, наследила си ли нещо от откривателския дух и прецизност на предшественика си?

Академик Георги Наджаков е братовчед на баба ми, която носи фамилията Наджакова, аз съм негова племенница. Той е автор на най-голямото българско откритие, записан е под номер едно в Златната книга на българските открития. Той е открил фотоелектретното състояние, което е в основата на всички копирни машини и скенери. Признат е в цял свят като "дядото на ксерокса". Създател е на Физическия факултет към БАН и дългогодишен негов директор. Бил е няколко пъти ректор на Софийски Университет. Надявам се да съм наследила част от неговия откривателски дух, времето ще покаже. Може и аз да направя някое откритие, в някоя различна сфера.

Разкрий малко от личния си живот – има ли мъж до теб, какви мъже по принцип харесваш, какви качества трябва да притежава, за да те спечели?

Да, има човек до мен. Най-важните  качества, които трябва да притежава мъжът до мен, е да бъде преди всичко точен, отговорен, грижовен, да бъде амбициозен и с чувство за хумор.

Практикуваш йога от много години, какво ти дава тя?

Да, практикувам я от близо 4 години. Определено йогата ме балансира, зарежда ме с положителна енергия, поддържа фигурата ми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Дения Пенчева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайдеееее пак слаба журналистика - сливат поянятието фолк (народна) певица с попфолк (чалга) певица
5
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 7 години
Хубаво момиче, но типична чалгарка като излъчване. Само визия, никакъв глас....
4
2
 
2
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Мммм много яка мацка. И фолклор пее - искам я :))
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
става за един път
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая дето изпя "Чичо,чичо..." в най- гнусния вариант. Не, хич не е чалгаджийка!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАЛГАТА УМИРА!