Сирия се съгласи да приеме арабски наблюдатели

Дамаск подписа плана за мир на Арабската лига по съвет на Москва
Обновена: 19 дек 2011 15:51 | 19 дек 2011 15:51, Елка Василева
0
Сирия се съгласи да приеме арабски наблюдатели
Снимка: Reuters

По съвет на Русия Сирия подписа днес плана на Арабската лига за прекратяване на кризата в страната, съобщи външният министър Уалид Муалем. Споразумението позволява разполагане на арабски наблюдатели в Сирия. То бе сключено в централата на Арабската лига в Кайро.

Документът е подписан от заместник-министъра на външните работи на Сирия Файсал ал Макдад и Ахмед Бен Хели, заместник генерален секретар на Арабската лига.

Още по темата

"Те ни посъветваха да подпишем протокола и ние послушахме съвета им", каза Муалем на пресконференция, предавана по телевизията, визирайки Русия. Москва, която е дългогодишен съюзник на Дамаск, засили критиките си срещу кампанията на президента Башар Асад срещу протестиращите в проекторезолюция, представена пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, припомня Ройтерс.

Сирия от седмици бавеше подписването на протокола за наблюдателите, макар че се бе съгласила с други части от плана.

Арабски наблюдатели ще започнат да пристигат в Сирия до два-три дни и ще посетят над 100 обекта в страната, съобщи генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби.

Арабската лига прекрати временно членството на Сирия и обяви санкции срещу Дамаск.

Шестима цивилни бяха убити днес от сирийските сили за сигурност в провинциите Дераа и Дейр аз Зур, а десетки са ранени, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Трима цивилни са убити в село Курие в Дейр аз Зур при картечен обстрел след сблъсъци между армията и дезертьори. Млад мъж загина при безразборна стрелба в селището Аджами в Дераа, а двама цивилни са починали от раните си при нападение на силите за сигурност и армията срещу селището Хирак. Десетки са арестувани.

Десетки хиляди сирийци излязоха по улиците на Дамаск днес, за да протестират срещу смъртта на младо момиче, убито в неделя от силите за сигурност. 13-годишната Халя Мунаджид бе застреляна в гръб в историческия квартал Майдан в центъра на Дамаск, след като силите за сигурност откриха огън по демонстрация на студенти.

Хиляди поддръжници на президента Башар Асад също се събраха днес на голям площад в Дамаск на протест срещу наложените санкции от Арабската лига. Младите демонстранти развяват сирийски знамена и танцуват дабке (народен танц), възхвалявайки страната и президента Асад.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари