Москва: В Сирия има не един, а няколко източника на насилие

Според Русия външни играчи се стремят към смяна на режима в Дамаск
Обновена: 6 фев 2012 14:49 | 6 фев 2012 13:08, Елка Василева
160
Москва:  В Сирия има не един, а няколко източника на насилие
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

"Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров.

"Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър. Тази тези наистина бе отразена в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров.

Още по темата

"Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност."

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието.

Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство.

"Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пише РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
11
 
2
 
! Отговори
АМАН преди 12 години
Абе руска политика...Видяхме до какво го докара СССР и в последствие Русия.Харесва ни или не, ама в последните няколкостотин години източника за човешки прогрес, независимо от мотивите се намира по-назапад от нас.То и лъвът и хиената са жестоки,ама са на върха на пирамидата в животинския свят.То и при хората е същото,само дето слабите развиват философии,за да оправдаят мързела и липсата на ум и кураж.
132
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Na Davutoglu ne mu stana prijatno ot vetoto.
131
12
 
1
 
! Отговори
GB преди 12 години
И този не казва истината. Изобщо никой не споменава за петролопровод от Йордания през Сирия, с който да се напълни "Набуко" с петрол от Персийския залив и така да се попълнят липсващите количества и да стане веднага много изгоден. Сега това трасе се затапва от руското *** Асад.
130
0
 
11
 
! Отговори
Хъмн преди 12 години
Защо никъде не споменават благодарствените шествия пред Руското и китайското посолства в Сирия? Напишете SANA в Гуугъл.
129
0
 
12
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
това е най добрият политик в последните години в световен мащаб , към това което казва няма какво да се добави , директно и коректно , свалям му шапка , едва ли има човек който да не е наясно кой въоръжава и подклажда всичко това за пореден път ...
128
3
 
3
 
! Отговори
Тони каза преди 12 години
Обичам французите,запада,американците,китайците, японците руснаците,арабите,индианците,***,пигмеите,*** и всичко що диша на тази земя НО НИКОГА, НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ КОМПРОМИС С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДОКОПАЛИ СЕ ДО ВЛАСТТА, И ТЕРОРИЗИРАЩИ И ПОРОБВАЩИ СВЕТА В ПОСЛЕДНИТЕ 2000 ГОДИНИ !
127
0
 
12
 
! Отговори
Минаващ преди 12 години
Така че курвичката дето се тресе от дебилен пропаганден оргазъм и френският *** от кабинета на унгарското *** джудже Саркози уж възмутени от ветото, ПО ДОБРЕ ДА ВИДЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ОКЪРВАВЕНИ РЪЦЕ !
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте как западните пачаври лижат ръцете и *** на Кадафи преди да го заколят в извратената си псевдополитическа оргия
125
0
 
13
 
! Отговори
Минаващ 1 преди 12 години
Само да си спомним за Либия, Западно чифутските *** унищожиха една много добре развиваща се за възможностите си държава.Имено НАТО унищожи Либия и свали по терористичен начин законното правителство. Бандите от криминални племенни авантюристи представяни от престъпната пропаганда за "опозиция и бунтовници" са *** алчни за власт и плячка обещавана им от западните престъпници във властта.
124
0
 
11
 
! Отговори
Минаващ 2 преди 12 години
Точно като развилнели се касапи заклаха Кадафи и голяма част от семейството му лепвайки това гнусно петно извършено от западната цивилизация на бъдещите поколения. Ако Русия и Китай тогава бяха наложили вето това нямаше да се случи! Десетки хиляди невинни загинаха,загубиха близки,останаха без дом, заради псевдополитическите западно *** ***. По подобно клиширан сценарии преди 20 години у нас същите йезуитски западни престъпници, представиха шайка БКП и Държавна сигурност криминална *** за опозиция
123
0
 
6
 
! Отговори
Минаващ 3 преди 12 години
, която закусва във френското посолство с Митеран, като измамническо лустро на отвратителен заговор,и още по-отвратително измамническа пропаганда. Между другото какво направи запада при всеки опит за протести чрез сила? Да не говорим за гражданска война! Колко кръв проля ?
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно като развилнели се касапи заклаха Кадафи и голяма част от семейството му лепвайки това гнусно петно извършено от западната цивилизация на бъдещите поколения. Ако Русия и Китай тогава бяха наложили вето това нямаше да се случи! Десетки хиляди невинни загинаха,загубиха близки,останаха без дом, заради псевдополитическите западно *** ***. По подобно клиширан сценарии преди 20 години у нас същите йезуитски западни престъпници, представиха шайка БКП и Държавна сигурност криминална *** за опозиция
121
0
 
16
 
! Отговори
морски преди 12 години
Долу империята на злото САЩ.Долу омразните двулични с дяволски лица евреи.
120
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
nito Kitai,nito Russia,imat interes,za voenen konflikt,interes ima USA,i po tochno,voennata industria,chetete m/u redovete
119
7
 
1
 
! Отговори
JEWEA преди 12 години
Sicki,hora na svet potrebuva da razbira da edina istinska democratia este uUSA,As obi4am USA i hora koji to istinski obi4a USA i demmocratia.VivaBolgaria and USA.
118
0
 
16
 
! Отговори
BG преди 12 години
Очевидно, че историята с тази резолюция. Цели единствено пропаганден ефект. Известно е предварително, че няма да бъде приета. Съвсем правилно е, резолюцията да се отнася и за т.нар. опозиция. В примирие трябва а участват две страна. По детски евреи и американци казват, ние ще сложим да управляват ето тези. Самият факт, че са бързали да я представят в ООН, въпреки молбата на Русия да изчакат, ясно говори, че разузнавателната информация от Сирия е трябвало да бъде изпреварена. Пародия на резолюция
117
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо много се обяснява Лавров!Изака се на метеното,пък сега много словоохотлив!Поговорката "Гузен негонен бяга" нагледно,в изпълнението на Русия!*** гафа,Путин!А сега обяснявайте че нямате сестра,*** руснаци!Сега и от девет дерета вода да донесете,в очите на Света вие сте хората,подкрепящи убийците на жени и деца!!Хахахахахахахахах!!!*** пияндурници!!
116
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 12 години
Е браво на Днес за обективната статия! Щото предаването на руската позиция пречупена през западните медии е смешна и изкривена. За съжаление в момента работят в пропаганден режим и не може да се разчита на тях, като източник на информация.
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес Сирия, утре Иран, в другиден ***!
114
0
 
19
 
! Отговори
Ибн Булгар преди 12 години
Тук гледам има няколко прогледнали люде ! Браво ! Накратко фактите - турция вкарва оръжие и ислямисти в Сирия (най - толерантната към християните мюсюлманска страна и единствена с хора говорещи Арамейски - езикът на Иисус Христос Спасителя), Израел се прецаква сам заради еврейското лоби в сащ, а подръжниците на Асад са по - светски и от нас ! ПИШЕТЕ SANA В ГУГЪЛ И ЧЕТЕТЕ И ГЛЕДАЙТЕ СНИМКИТЕ !!!