Давутоглу: Войната в Сирия е заплаха за всички страни

Призова за сътрудничество за спиране притока на чужди бойци в Сирия
Обновена: 27 фев 2014 11:50 | 26 фев 2014 15:09, Елка Василева
23
Давутоглу: Войната в Сирия е заплаха за всички страни
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че войната в Сирия в момента представлява заплаха за всички страни, тъй като на правителството на сирийския президент Башар Асад е позволено да продължи да извършва "престъпления", докато джихадисти от целия свят навлизат в страната, за да се сражават срещу него, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията Давутоглу посочи, че е необходима ясна международна стратегия, включваща "истинско сътрудничество" между разузнавателните служби на различните страни и изтегляне на всички чуждестранни бойци, за да бъде сложен край на влошаващия се конфликт и да се помогне на милионите сирийци, търпящи последиците от насилието.

Проблемът заради войната в Сирия е не само за Турция, проблемът е за целия регион, каза Давутоглу пред Ройтерс.

Сирия също така се превръща в риск за всички европейски страни заради присъствието на терористични групи, както и заради тоталитарния и автократичен характер на режима, добави турският външен министър. Това е заплаха за всички нас, подчерта той.

Давутоглу каза, че мирните преговори наскоро (Женева 2) между сирийското правителство и бунтовниците са се провалили, тъй като Дамаск е игнорирал основното условие за преговорите - подкрепян от ООН план, оповестен в Женева през юни 2012 г., предвиждащ съставяне на преходно правителство, базирано на взаимно съгласие.

Те не искаха да говорят за преходно правителство. Те искаха да се фокусират върху заплахата от тероризъм, която всъщност бе създадена от самите тях, каза турският външен министър.

Това бе провал на международната общност, добави той.

Според него Русия носи специална отговорност заради "блокирането на ефективни действия" в Съвета за сигурност на ООН и заради това, че продължава да доставя оръжие в Сирия.

Давутоглу посочи, че той и премиерът Реджеп Таип Ердоган са говорили неотдавна в Сочи с руския президент Владимир Путин и с руския външен министър Сергей Лавров. Всеки каза, че единственото решение в Сирия е политическото решение, но трябва да сме честни и обективни. Онези, които подкрепят режима с оръжие, са на страната на военната опция, заяви турският дипломат номер едно.

Трябва да работим заедно, за да създадем съответна атмосфера на сигурност. Това означава да работим заедно, за да предотвратим всякакво терористично присъствие, каза още Давутоглу.

Той посочи, че Сирия след Асад трябва да има нова армия, съставена от умерени елементи от опозицията и Свободната сирийска армия, като подчерта, че трябва да бъдат представени сунитите, алауитите, християните, кюрдите.

За разлика от други въстания, при които бяха свалени лидери в Тунис, Египет, Либия и Йемен, при бунта в Сирия не бе свален Асад заради сложния религиозен състав на страната и стратегическите съюзи на Асад с Иран и Русия, каза Давутоглу.

На въпрос дали Турция наред с други страни от международната общност е подценила в началото на конфликта възможността Асад да остане дълго време на власт, Давутоглу каза, че Турция е работила усилено, за да преговаря с Асад в продължение на 10 месеца през 2011 г., тъй като се е опасявала от продължителна криза.

Ако си мислехме, че Башар Асад скоро ще бъде свален, нямаше да работим толкова усилено, опасявахме се от този сценарий и искахме да го предотвратим, посочи външният министър на Турция.

Той добави, че по-голяма изненада за Анкара е станало безсилието на международната общност.

Давутоглу също така призова за международно сътрудничество, за да бъде спрян притокът на чуждестранни бойци в Сирия и отхвърли предположенията, че Турция, която е приела над 700 хиляди сирийски бежанци, позволява на чуждестранни бойци да преминават свободно в Сирия.

Турция работи усилено, за да приютява сирийските бежанци, но в същото време взима всички мерки, за да не позволява присъствието на терористични групи, затова обаче има нужда от съвместни усилия, посочи турският външен министър.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименААААААаАА взе да ти пари на дупето ефенди скоро ище запуши и после друго.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До турчинОсвен ,че е окупирала България-не щем да живеем с вас бре поганци.Ах ,че го няма Мустафа Кемал паша-Много глави щеше да отреже.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Османще ви опуша всичките фесове с Ебила и ще *** с милиони-хайвани с хаивани.
20
0
 
2
 
! Отговори
Александър II преди 10 години
Поганлар, вие сте заплаха за света, виеееееее!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ ПРАВ Е ЧОВЕКА-ДЖИХАДИСТИТЕ СЛЕД СИРИЯ ЩЕ ОКУПИРАТ ТУРЦИЯ А ПОСЛЕ КОЙ Е НА РЕД-КАТО ЧЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ
18
4
 
3
 
! Отговори
Осман преди 10 години
Свободен Кюрдистан на куково лято . Много Ви се иска . Внимавайте България да не стане вилает на Одрин . Ако гледате филма Великолепния Век ще разберете за какво става дума Байганьовци .
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До турчинЩе гризнат дървото фесляците въобще яма да се колебая да ви изтровя плъхове ислямски.Време е за Свободен Кюрдистан.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Асад подгони плъховете и те се насочиха откъдето са ги пуснали!Как това пълчище няма да е заплаха за Турция!
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавна е време за свободен Кюрдистан.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До турчинДокато не ви опуша всичките.
13
0
 
7
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Да не забравяме и бунтовете в Катар и Сауд. Арабия но благодарение на САЩ и Турция те не успяха особено в Катар когато войски на Сауд. Арабия, Кувейт, Оман и САЩ потушиха бунта с доста кръв но медите го нарекоха "Победа на демокрацията". Всъщност САЩ и Турция си запазиха своите диктатори и свали неудобните им такива.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е ..не се нахвърляйте на турците че си харесват държавата. Нормално е. Дали са обективни е нещо различно. Действително Турция е в подем....за сега! Както знаем след всеки подем /заради високата раждаемост към момента/ идва упадък . Когато рано или късно раждаемостта закономерно намалее че имат мнооооого сериозен проблем! А ние сме например точно във фаза упадък. След упадъка идва подем и така. Нека си се радват хората ако ни зачитат. Интересите и на двете държави са в мирни и равноправни отноше
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мръсни *** , оня де , така нареченото американче ви отряза краката , сега ще ви отреже и ръцете , защото ви каза да не изпращате нищо в сирия , но вие си знаете , пълни камиони ,минават ден и нощ безззззззззз проверка за сирия , времето ви е истекло , и го знаете много добре
10
21
 
14
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Турция пази пази заветите на Ататюрк. Мир в страната мир със съседите. От 500 години Турция като и продължител на Османската империя не е нападала друга страна. Ако някой мисли нахлуването в Кипър за нападение греши значи не следи човешките отношения и произвола на ,,черните полковници" в Гърция. Турция е и военна и икономическа и политическа сила в света.
9
4
 
10
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Как така кученцето на САЩ-Израел се разскимтя?Ще играе голямата сопа на африканския Господар...
8
7
 
21
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ква сила бе 7 е Турция. Че тя е разделена на разни състави от различни етноси. Че те не се траят кво мислиш. Харата от европейската част искат да са в Европа. Анадола си е Анадол. Кюрдите си искат своето и кво остана. Нищо. Кипър сега ще прави федерация. Арменците и те ще искат реванш. Иран не забравяй. По добре да си траят щото се вижда как крадат своите хора.
7
6
 
21
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ми този Довутоглу вместо да лъже да вземе малко с Ердоган да се разберат, защото хем плют бившия си съюзник Асад, хем искат да спасяват Сирия.Точно от Турция влизат много джихадисти, подкрепят ги и ги насърчават.Ми да вземат да повлияят на арабелите като се мислят за голяма страна, що не го направят. От страх, че кюрдите ще имат още една провинция в която да имат независимост и така може и да поискат държава с част от Турция.Ама им е кеф да перат парите на арабите и да си мислят,че имат икономик
6
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че е Турция да има малко ред в региона че ако пламне не ми се мисли.Ако на картата до нас ни беше съсед Либия да речем вместо Турция.До сега да е пламнала война.Турция не иска война в региона за това си траят американците поне за сега.Малко или много Турция си е сила.
5
3
 
10
 
! Отговори
do 2 преди 10 години
dps trol li si ili si nai obiknoven tapanar
4
6
 
25
 
! Отговори
Радослав(Рамадан) преди 10 години
Мръсен мушморок! Друга песен запя,като ви опря яйцето до ***.