Три неудобни истини за конфликта в Близкия изток

Защо не приключва израелско-палестинския конфликт?
Обновена: 2 сеп 2014 16:14 | 27 авг 2014 21:30, Елка Василева
78
Три неудобни истини за конфликта в Близкия изток
Снимка: Reuters

Нищо на този свят не би могло да се реши по-лесно от израелско-палестинския конфликт. Израел приключва окупацията на Западния бряг на река Йордан и се оттегля в първоначалните си граници; палестинците получават собствена държава; границите на Ерусалим се разширяват така, че да включат село Абу Дис; там палестинското правителство установява централата си, така че Ерусалим действително да стане столица както на израелците, така и на палестинците, пише Ханес Щайн във в. "Ди Велт".

Саудитците заливат нововъзникналата палестинска държава с петролни долари, така че там разцъфва арабско икономическо чудо; времето лекува дори най-лошите рани; още при следващото поколение се установяват добросъседски отношения. Готово.

Защо това не се случи отдавна? Защото има три неудобни истини, чието грозно лице никой не иска да погледне.

Първо. Във всички преговори между израелците и палестинците неотменно се стига до въпроса за правото на завръщане на палестинските бежанци. Става дума за потомците на онези хора, които през 1948 г. побягнаха или бяха прогонени заради израелската война за независимост; междувременно това са близо 4 милиона души. Те живеят в бежански лагери в Ливан, Сирия и Йордания и така и не се интегрираха в тези страни (за разлика от бегълците от Източна Германия във Федералната република след 1949 г.).

Палестинската страна настоява тези бежанци да не се връщат в бъдещата палестинска държава, а в Израел. Израелците категорично отхвърлят това искане, тъй като това би означавало край на еврейския характер на тяхната държава; във всеки случай те биха приели един символично малък брой възвращенци.

Това никога няма да удовлетвори техните палестински партньори в преговорите - дори и най-умерените от тях. Защо? Защото повечето от онези четири милиона, разбира се, са поддръжници на радикалната ислямистка групировка Хамас.

Палестинската автономна власт е с толкова малка демократична легитимност, колкото беше например режимът на Мубарак в Египет; тя остава на власт само защото - впрочем с помощта на Израел - успя да установи някакво благосъстояние в градове като Рамала, Наблус и Ерихон.

Притокът на 4 милиона души би унищожил незабавно тези придобивки. Ще последва изборна победа на Хамас и в крайна сметка Махмуд Абас и приближените му ще бъдат бутнати от някоя висока сграда, след като преди това бойците на Хамас са им счупили капачките на коленете - това се случи с привържениците на Фатах в Ивицата Газа. Умерените палестинци нямат друг избор, освен да искат бежанците вкупом да отидат в Израел.

Второ. Друго искане на палестинците е израелците да се откажат от всичките си селища на Западния бряг и да се оттеглят зад линиите на примирието от 1948 г. Такова пълно изтегляне няма да се случи никога. Защо? Не защото повечето израелски селища (ако отклоним поглед от картата и видим как изглеждат нещата на място) са по-скоро истински градове в околността на Ерусалим.

Израел имаше Ямит - селище на Синайския полуостров, което трябваше да се превърне в голям пристанищен град - и беше заравнено с булдозери, когато Синай беше предаден обратно на Египет.

Не е непреодолима пречка това, че междувременно на Западния бряг живеят 350 000 заселници и още 300 000 в Източен Ерусалим. Повечето от тях не са фанатици с шапчици "кипа" и автоматичен пистолет, а съвсем нормални израелски семейства. Те могат да бъдат убедени с пари и добри думи да се преселят в Негев, вместо да водят трудното съществуване на диаспора в пустинята на Юдея и в библейската Самария.

За това, че пълното премахване на израелските селища днес е невъзможно, има друга причина: 2005 г. Паметта на човечеството е изненадващо къса, затова трябва да се припомня, че през месец август преди девет години Ариел Шарон върна Ивицата Газа на палестинците. За Израел това беше травмиращо изживяване: по телевизията имаше кадри на това как собствените му войници къде с повече, къде с по-малко насилие извеждаха еврейски семейства от домовете им. Травмата можеше и да е заздравяла, ако в замяна Израел беше получил поне малко спокойствие - ако палестинците бяха изградили функциониращо съвместно съществуване с тях след края на окупацията.

Никой не би трябвало да очаква, че Ивицата Газа за една нощ ще се превърне в нещо бляскаво като Хонконг. Но в една друга реалност бихме могли да си представим там хотелски вериги; туризъм (Ивицата Газа има прекрасен пясъчен бряг); пристанище, в което се товарят и разтоварват стоки за целия Близък изток.

Вместо това израелското изтегляне от Газа доведе до катастрофа. Израел не пожъна мир, а ракети. Защо израелците биха искали да получат втори подобен резултат, ако се изтеглят напълно от селищата си на Западния бряг?

Трето. При последната си офанзива израелците установиха, че под Ивицата Газа има втори град. При тунелите, за които слушаме в новините, става дума не за дупки в земята, а за професионално строителство от цимент с електрическо осветление. Там долу има цели складове за провизии и оръжие. Такива тунели израелците откриха още през 2006 г. в Ливан в областите под контрола на Хизбула.

Как палестинците са успели да построят това? С помощта на Иран. Това е третата неудобна истина: израелско-палестинският конфликт отдавна е вторично военно огнище. Хамас не е нищо повече от удължената ръка на Ислямска република Иран (това, че в случая с Хамас става дума за сунитска арабска групировка, почти не играе роля. Антисемитизмът е по-силен от подобни дреболии.)

Омразата към Израел в Иран - както стоят нещата днес – е част от държавната доктрина. Тази омраза обединява умерени и радикали, молли и аятоласи. Който вярва, че Ислямската република би могла да мине без тази омраза, би могъл със същото основание да разчита, че някой ден севернокорейският режим ще открие привързаността си към Кока Кола, рокендрола и американския империализъм.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
мозес преди 9 години
Че с какво право антисемитизма е противозаконен??? А защо не се говори за Арменският геноцид например. Антисемитизъм е една глупост. Семитският език е древен език на който са говорели в тези райони които окупира Израел. Да Израел е окупатор в тези земи. Няма право да буде там тъй като никога не имало евреи там. Но малко хора говорят истинската а не библейска история. Евреите са сменили вярата си християни, които са дошли от територията на Русия преди мнооого време. Не ми се обяснява ,,лека нощ
40
4
 
5
 
! Отговори
мозес преди 9 години
Евреите са причина за всичкото зло на земята. Може би не обикновените хора но и те са вече с промити мозъци. Евреи има навсякъде по света и те ръководят финансовите пазари и банките ерго манипулират цялото човечество. Насила изтласкаха хората от земите им и се настаниха там позовавайки се на книга, за която нито един древен историк не говори. Най голямата манипулация в историята на човечеството е историята на Израел. Всичко е ала бала. Анти семитизма е направо противозаконен!!!!!!!
39
3
 
4
 
! Отговори
връзката преди 9 години
А някой вярва ли,че без еврейската национална религиозна доктрина,просмукана до костите на всеки жител на Израел може да се мине?Доктрина,съгласно която всеки евреин е "човек",а всеки неевреин,"гой",нещо по-долно от ***?Ако този въпрос бъде решен по някакъв чудодеен начин,множество от най-големите злини на Света ще изчезнат.По този проблем ,обаче ,се мълчи,сякаш не съществува.Съществуват само другите,гойските религиозни проблеми и особено,ислямистките.(близко копие на юдаизма?!).
38
2
 
8
 
! Отговори
do Elka Vasileva преди 9 години
Katar e strana s po malko ot polovin milion bogati chalmi, i poveche ot edin milion chujdestranni slugi.Katar na godina vadi 12 miliarda dolara za orajie. Ot kade idva i kade otiva tova orajie?Amerika kupuva neft ot Katar. Nefta otiva v Amerika a parite v Katar. Do tuk dobre no Amerika si iska parite obratno. Kak stava? Mnogo lesno. Katar kupuva orajie ot Amerika i vrashta parite obratno ot AmerikaSega razbrahte li kade e klucha ot gnilata baraka? Katar e opasna muslamska strana
37
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камиларите едва ли са толкова *** че да настъпват мотиката всеки ден. За 60 години трябва да се научили че ако хвърлят камък по Израел - от другата страна идва граната, ако изстрелят куршум - им връщат ракета, ако изстрелят ракета - се връща ескадрила бомбардировачи. По скоро някой постоянно им "пали фитилите" - "отмсътете за близките си" (който преди това се вързаха на същия номер). Иран да не *** срещу Израел, че ако не беше Израел - Садам щеше да има атомна бомба!
36
9
 
6
 
! Отговори
Пророк Исая преди 9 години
Това трябваше да се случи, за да разберат всички, какво е Исляма. Сега се случва друго, за да разберат всички, какво е Путинизъм!
35
2
 
21
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Има още една истина, спестена ни от тъпата шваба. Тази вина заради холокоста винаги ще ги преследва. Та тази истина е казана от евреин: Ако утре арабите оставят оръжието, на другия ден настъпва мир. Ако утре ние оставим оръжието, на другия ден няма да има Израел.
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашиятав "нормалните" времена когато "по силния" започне да прочиства идват един милиярд араби от околните държави и им разказват играта.... както множеството пъти на европейски крале императори и тн и тн... всите "най силни"! Докато такива като теб "расъждават" ще има и конфликти и войни!
33
2
 
12
 
! Отговори
do Elka преди 9 години
Kak Hamas se snabdiha s tova orajie ako Gaza e zatvoren ? Nali sa zatvoreni ? Mnogo lesno. Kontrabandata po tunelite pod granicata Egipet - Gaza beshe pozvolena dori nasarchena ot bivshia egipetski prezident Mursi koito e zavarshil za doktor v Amerika i Obama mu pomogna da stane prezident na Egipet. Obama dori ne podozirashe che amerikanski vaspitanik ot arabski proizhod moje da e islamist i da sadeistva na terora. Fakt. Obrazovanite i nai opasni islamisti dnes vlizat v Azia ot Amerika i Evropa
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kak palestincite uspiaha da postroiat tunelite i podzemnia grad Gaza koito obslujva samo teroristite ot Hamas? Elke, ot Iran ne e vleznal beton za Gaza! Cimenta beshe vkaran v Gaza ot Izrael prez prohoda Kerem Shalom s cel da badat postroeni sgradi, uchilishta i bolnici za palestinskia narod, no Hamas napravi ot betona tuneli pod grada i pod granicata s Egipet. Po tezi tuneli vlezna v Gaza i orajieto ot Iran. Bivshia Egipetski prezident Mursi beshe islamist i pozvoli na Hamas da vkara orajie
31
1
 
26
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
абе ще приключи той конфликта, такива дълги конфликти в нормалните времена е имало само между равностойни противници, каквито тия не са. днес цари толерастия и само това е причина още да има конфликт. в нормалните времена евреите като по-силни просто щяха да смажат всяка съпротива и конфликта щеше да трае година две докато се прочистят и последните "борци за свобода". тя толерастията няма да трае вечно, нормалните времена пак ще дойдат и тоя конкретно конфликт ще остане в историята.
30
27
 
25
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Това е една манипулативна статия с изсмукани от пръстите аргументи.
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е че евреите не го приеха а на тези които го приеха даде възможност да станат чеда Божии.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименhristos e evrein kyv eproblema?
27
18
 
18
 
! Отговори
Айдар преди 9 години
Кой е пиян от кръвта на Божиите светии, на пророците, на свидетелите на Иисус? - Блудницата Изрел на чието чело пише "Тайна - Вавилон Велики - майка на блудниците и на земните гнусотии". Кой налага гнусотиите по земята? Кой следва Вавилонския Талмуд - сатанинските писания? Ако искате истината четете Библията - защото там е Истината, която ще ви отвори очите и освободи.
26
13
 
26
 
! Отговори
Айдар преди 9 години
Великата блудница Вавилон от Откровение на Йоан е именно Изрел, който се е отметнал от Бога и е станал езически-сатанинско сборище, който с чашата си пълна с гнусотии е напоил всички народи - феминизъм, ***, окултизъм и какво ли още не. С магиите си ги е заблудил - като нарича злото - толерантност, а доброто предрасъдаци той е извратил истината, с медийната пропаганда сее лъжи. И седи на звяра - новия световен ред - кои са начело на НСВ? - евреи ционисти.
25
12
 
12
 
! Отговори
Айдар преди 9 години
Кой е истински израелтянин? - в когото няма лукавство, в колцина от сегашните евреи няма лукавство? Истинският евреин трябва да прославя Божието Име където и да иде с добрите си постъпки, той трябва да вярва на Тората - моисеевите книги а не на лъжливите сатанински писания на равините. Кои са такива? - може би само караите - еврейски клон който отхвърля вавилонския талмуд и приема само тората.
24
8
 
9
 
! Отговори
Айдар преди 9 години
До 37Господ Иисус Христос ще събере само отломък от израилтяните - тези които вярват в Него, които са отхвърлили лъжливите сатанински писания на вавилонския талмуд. Както е казано в пророците - ще се спасят само остатък както остават по няколко зрънца глозде след гроздобер невидени. За отметналите се от Бога - гибел. Прочети Откровение на Йоан където лично Господ Иисус Христос ги нарича - "тези които се наричат юдеи а не са а са сатанинско сборище"
23
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреите в Изрел ни лъжат да интегрираме чужди и долни етноси с което да отслабнем като народ и в крайна сметка изчезнем а те правят точно обратното завземат и изтласкват местното население и не позволяват чужд етнос да живее с тях. Лъжци и лицемери, убиват ни с лъжливи измислени доктрини като глобализма, интеграция и толерантност докато те правят каквото е нужно за да се запазят и процъфтяват като народ а ни говорят правете каквото ви казваме а не това което правим. Лъжци и лицемери!
22
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Палестинската страна настоява тези бежанци да не се връщат в бъдещата палестинска държава, а в Израел. Израелците категорично отхвърлят това искане, тъй като това би означавало край на еврейския характер на тяхната държава" Така ли??? А защо нещастното, лицемерно, лъжливо к*пеле - изрелския посланник ни нарежда да сме интегрирали *** и имигрантчета и нашенските ционисти и шабец гои веднага изпълняват. Това няма ли да промени българският характер на нашата държава? А? Естествено че да!!!