Жена командва кюрдите срещу джихадистите в Кобане

Жени отдавна са сред въстаниците от Кюрдската работническа партия
13 окт 2014 22:30, Елка Василева
35
Жена командва кюрдите срещу джихадистите в Кобане
Снимка: архив, Reuters

Жена командва кюрдските бойци в битката им срещу джихадистите от групировката Ислямска държава (ИД), които са на път да превземат сирийския кюрдски град Кобане на границата с Турция, съобщиха неправителствена организация и местни активисти, пише Франс прес.

"Майса Абдо, известна с партизанското си име Нарин Африн, оглавява Народните отряди за отбрана (НОО) в Кобане заедно с Махмуд Барходан", заяви за АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман - тези отряди от 16 септември насам отблъскват мащабния щурм срещу Кобане, предприет от ИД.

Както е прието сред кюрдските бойци, Майса се сражава под прякор - използва името на родния си регион Африн, крепост на кюрдите, разположена също като Кобане в северната провинция Алепо.

"Познатите й казват, че е образована, интелигентна, резервирана жена. Поддържа бойния дух в редиците, следи отблизо проблемите на бойците", посочи пред АФП Мустефа Ебди, кюрдски активист от Кобане.

Четирийсетгодишната Майса Абдо се сражава рамо до рамо с Махмуд Барходан ("Махмуд Партизанина" на кюрдски).

Женското присъствие в кюрдските сили не е нещо ново.

Въстаниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), вдигнали се на оръжие в Турция през 1984 г., за да създадат независима кюрдска държава, а преди две години започнали мирни преговори с Анкара, отдавна приемат в редиците си жени. През 90-те години на 20-и век техните сестри по оръжие добиха световна известност, по-специално със самоубийствени операции.

На 5 октомври една от тях - Дилар Генксемис, представена от нейното движение с бойния й прякор Арин Миркан, извърши саможертва и уби "десетки" джихадисти в покрайнините на Кобане.

Това бе първото съобщение за кюрдска жена камикадзе от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 г. НОО - основната сила на кюрдското опълчение в Сирия, са въоръженото крило на "Демократичен съюз", най-значителната кюрдска политическа партия в Сирия.

Тази светска партия със социалистически уклон, успяла след избухването на войната в Сирия да създаде в кюрдските зони система за самоуправление въз основа на местните съвети, дава начало на може би първия сравнително успешен демократичен
експеримент в страната, управлявана близо половин век от автократичен режим. Жените са близо 40 на сто от състава на тези съвети.

От своя страна ИД проповядва крайна версия на исляма и провъзгласи в контролираните от джихадистите сирийски и иракски територии халифат - мюсюлманска монархична система, изчезнала преди столетие.

Групировката с лека ръка обезглавява, убива с камъни, дори разпъва на кръст онези, които смята за свои врагове.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До пешко - 10Сащ си ги създадоха и си ги направляват. Това че ги бомбардирали си е чисто и просто за заблуда. Очаквайте да пламне Турция и Иран и ще се наредят картите на САЩ - голяма част от петролните залежи да са под ръка и да има голям/и военни конфликти далече от собствената територия.
20
2
 
9
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До хахахаЕй тука си много прав: Държава и нация не се става лесно иска кръв и сълзи.Кръвта на милиони гърци, арменци, българи е изтекла само пеоследните двеста години за да се създаде турска нация в Османската империя. Дане говорим за онези от времето на Византия.
19
3
 
12
 
! Отговори
dido преди 9 години
До хахахаТи какъв си бе? Не си ли българин? Нима кюрдите не се сражават, дори като цялата иракска армия побягна. На никого не искаме да отмъщаваме, но знаем какво е под турско. Никой не се крие просто всички се борят заедно за обща цел.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей тази ще свърши голяма работа. Като се разкрачи и вдигне крачета и виж Кюрдистан е реалност.Само простите *** да си мислят какво си пожелават. Сиреч и те имат вътре доста турци.А тюрките когато са били гонени от изток са идвали на запад по тези земи де.Та така,като гледам обстановката в страната и на Балканите не е по-различна от 1290-1399 години..Много е глупаво и подло човек да мисли лошото на съседа си.Но щом бугарин го прави няма кусур.Само бугаринът може да е толкова зъл и злобен,жалък
17
15
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Колко злоба !!Простичкият и страхлив бугарин иска да отмъсти на турчина но не със своя кръв а с кръвта на кюрда.Там си и приличате с тези нехранимайковци. Вие си изкупихте "свободата" с руска кръв а тези с американска и когато се наложи я зящитават започнаха да молят Турция да се намеси и да спаси град Кобане от ИДИЛ-сиреч този път с турска кръв-СВОБОДА.ЕХ ДА, ТО НЕ Е ДА СЕ КРИЕШ В ШАЛВАРИТЕ НА ЖЕНИТЕ ПО СЕЛАТА В ТУРЦИЯ.ИСКА СЕ СЪРЦЕ А ТЕ НЯМАТ.Държава и нация не се става лесно иска кръв и сълзи
16
3
 
14
 
! Отговори
dido преди 9 години
Дано от всичката лошотия там да излезе и нещо добро и кюрдите най- накрая да имат собствена държава. Помежду другото ако жена убие ислямистите не отиват в рая с 40 девици или там както беше, затова ги е много страх от жени войни, ***.
15
6
 
18
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Оказа се че това е най-големия кошмар на ислямистите - жена с пушка в ръка. Кюрдите заслужават да имат държава. А Турция ще има да пати заради геноцида над тях. Както България е била наказана с турското робство заради гоненията на богомилите, така и Турция ще бъде наказана. Много скоро!! Не съм суеверен, но вярвам че има сила, която рано или късно въздава справедливост и всеки си получава заслуженото.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо, няма да падне в плен на ислямистите. Второ, човек не ги мисли тези неща като опре ножа до кокала. Има и по-важни работи от дребното "аз" особено за човек, който обича народа си. Така или иначе в такава ситуация той вече няма какво да губи. Къща - няма, нормален живот - няма, пари - няма, бъдеще - няма, семейството - там кой знае колко са убити и прокудени и човек се озверява, хваща една пушка и ...... Справка тази храбра жена, както и всички хайдути по българските земи. Успех на кюрдите!
13
17
 
4
 
! Отговори
Pertinax преди 9 години
Тази Майса Абдо носи в паласките си туби с вазелин защото знае,че ако падне в плен на ислямистите доста вазелин ще и трябва!Разбира се ако и разрешат да ги ползва!
12
10
 
27
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
Скоро и Турция ще пламне в Адски огън,това което правите срещу Кюрдите ще ви се върне многократно.
11
10
 
38
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
Ердоган ислямиста си мисли че ИДИЛ ще направи това което той иска,да бъдат изтрепани Кюрдите,Ислямисте Кюрдите са над 50 милиона и са по 8-9 деца в семейство докато Турците максимум са 3 деца.Кюрдите са най голямата общност във света без суверенна държава.Турците много скоро ще плачат от това което вършат и че помагат на тези варвари.
10
8
 
2
 
! Отговори
lev преди 9 години
Kakvo komandvat tova na g to4kat li mejdu krakata
9
3
 
33
 
! Отговори
пешко преди 9 години
А турците май са с ИДИЛ,искат да бъдат изчистени кюрдите,но това е наивно-ако продължава така можа да се стигне до война в самата Турция-там бъка от кюрди...Но една война в Турция ще означава хаос и ИД ще стигнат до Балканите...Някой много здраво ги подпира тия...Че са добри,има и ветерани сред тях,ама е наивно,много наивно да се мисли,че могат да воюват очи в очи с редовна светска армия...Америка ги бомбардира,кой тогава им помага?!Халифи някакви?!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
niama losho samo taka bravo na tia hora i to jeni yspeh.e tva da izkash svoboda i se chystvash svoboden ne rob na sistemi ,svobodata se izvouva s orajie .
7
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кюрдите се бият яко в сирия, защото запада им обеща голяма област за кюрдистан, и няма лошо. по-добре кюрди отколкото ислямисти или асадисти. да не забравяме че мюслито асад е масов убиец на кюрди, а те са светски хора, не екстремисти, просто се борят за независимост.
6
22
 
11
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Кюрдите си мислеха че с помощта на САЩ ще прелапат арабските земи и нефт в Ирак ,дори президента беше кюрд който посее буря ще пожъне ураган арабите отиват на война за да умрат мъчно се воюва с мъртъвци.
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жена и с цвете не трябва да се удря нали така БЕШЕ.Казват по телевизиите били убити еди колко си жени и деца,щом носи оръжие от оръжие ще мре.
4
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, щом жени са се заели с тази борба, спукана им е работата на джихадистите!
3
1
 
19
 
! Отговори
GAY преди 9 години
И сега тия където не удрят жени какво ще правят ???
2
11
 
57
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Стига с това кюдско име Кобане! Официалното име на града е Айн Ал Араб и се намира в суверенна република Сирия, не в Кюрдистан! За мен ползването на името Кобане от нашите журналисти означава незачитане на Сирия като държава. На мен също няма да ми е приятно ако примерно в Германия започнат да пишат за Ески Джумая вместо за Търговище.