Порошенко обеща, че Украйна ще е осигурена с газ за зимата

Договорена е "зимна цена" от 385 долара за хил. куб. метра
Обновена: 19 окт 2014 13:29 | 19 окт 2014 13:29,
24
Порошенко обеща, че Украйна ще е осигурена с газ за зимата
Снимка: Ройтерс

Украинкият президент Петро Прошенко обеща на своите сънародници, че страната ще бъде осигурена с природен газ за зимния сезон. Увереността на Порошенко за решаване на кризата са проведени срещи в Милано по време на форума Европа – Азия (ASEM), става ясно от съобщение на пресслужбата на украинския президент.

Още по темата
Пред журналисти той обясни още, че е договорена „зимна цена” на природния газ за Украйна в размер на 385 долара за хиляда куб. метра. Тя ще важи до 31 март 2015 година.

Украйна обаче ще настоява и за „лятна цена” на газа, когато потреблението е по-малко. През летните месеци Киев предлага да купува руски газ на цена от 325 долара за хиляда куб. метра.

Руската телевизия НТВ отбелязва още, че пред украински медии Порошенко е обяснил, че на 21 октомври ще има нов кръг от преговори в състав Русия, Украйна и ЕС в Брюксел и тогава ще бъде решена и газовата криза.

От НТВ допълват, че руският президент Владимир Путин също е потвърдил за определен прогрес на преговорите с Украйна. Той посочи още, че страните са договорили доставки на газ за зимния период.

Припомняме, че от юни Киев не получава доставки на газ от „Газпром” след спор за цената на суровината. От Москва изчисляват, че „Нафтогаз Украины” дължи 5,5 млрд. долара, но украинската страна смята, че сумата е далеч по-ниска.
Русия и Украйна подадоха паралелни искове в Стокхолмския арбитражен съд и сега очакват съдът да се произнесе за цената на руския газ за Украйна в минали периоди и съответно – какви са дълговете на „Нафтогаз”.

Преди разговорите в Милано руският президент Владимир Путин беше категоричен, че "Газпром" ще намалява доставките за Европа, ако Украйна отделя от транзитния поток.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: УкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.