Джихадистите превзеха бежанския лагер Ярмук в Сирия

В лагера страдат от недостиг на храна, вода и на медикаменти
Обновена: 1 апр 2015 16:58 | 1 апр 2015 16:58, Елка Василева
7
Джихадистите превзеха бежанския лагер Ярмук в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Джихадистката групировка Ислямска държава е превзела днес по-голямата част от палестинския бежански лагер Ярмук в южната част на Дамаск, заяви Ануар Абдел Хади, директор по политическите въпроси на сирийския клон на Организацията за освобождение на Палестина, цитиран от Франс прес.

"Бойците на Ислямска държава щурмуваха тази сутрин лагера Ярмук и превзеха по-голямата му част'', каза Хади и допълни, че се водят боеве във вътрешността на лагера.

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че екстремистката групировка контролира голяма част от лагера.

Ислямска държава води боеве с палестинската въоръжена групировка "Акнаф Бейт ал Макдис", която също е против режима на Башар Асад. Бойците се промъкнали в лагера през съседната, контролирана от бунтовници, местност Хаджар ал Асуад.

Ярмук е най-големият палестински бежански лагер в Сирия. Преди войната в него живееха 160 000 души, но сега там са останали едва 18 000.

През февруари 2014 г., след споразумение с режима в Дамаск, сирийските бунтовнически групировки се изтеглиха от лагера. Там останаха единствено въоръжени палестински групи, противници на режима.

Хората в лагера страдат от недостиг на храна, вода и на медикаменти заради почти пълната обсада, наложена от повече от година от режима.

Йордания съобщи, че временно е затворила главния си граничен контролно-пропускателен пункт със Сирия заради насилие, избухнало от сирийската страна на границата, предаде Ройтерс.

"Границата бе затворена временно за транспортни средства от съображения за сигурност", съобщи министерството на вътрешните работи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съвременните военни са тотално оядени и нашишкавяли с огромните заплати! и като се стигне до престрелка, се продрискват и колективно излизат в болнични!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еегати и "великите" сили! уж претендират, че са най силни, пък едни джихадисти ги направиха за смях! иначе велики са само по усвояване на финанси!
1
1
 
5
 
! Отговори
УЖАС! преди 9 години
УЖАС!