Обстрелваха кораб с хуманитарна помощ на ООН край Аден

Обвиниха за стрелбата шиитските бунтовници хуси
1 юни 2015 09:00, Елка Василева
0
Обстрелваха кораб с хуманитарна помощ на ООН край Аден
Снимка: архив, Reuters

Кораб с хуманитарна помощ на ООН, предназначена за Йемен, е бил обстрелван, докато доближавал пристанището на Аден, съобщи Франс прес, позовавайки се на служител от местната администрация.

Служителят обвинил за стрелбата шиитските бунтовници хуси, които контролират някои квартали на Аден, че са попречили на кораба да акостира в пристанището. Той бил принуден да смени курса и в момента се намира на 8 морски мили от Аден.

Според същия източник корабът плавал от Джибути - страна, която ООН използва като транзитен пункт за международната хуманитарна помощ, предназначена за Йемен.

Служителят обвинил хусите, че са наложили блокада върху доставките на храни в зоните в Аден, контролирани от народната съпротива - съюз на сили, враждебни на шиитските бунтовници.

Хусите, подкрепяни от армейски части, останали лоялни на бившия президент Али Салех, завоюваха миналата година столицата Сана и обширни райони в северните, централните и западните части на Йемен, преди да продължат с офанзива на юг. При пристигането си в Аден те принудиха президента Абд Рабо Мансур Хади, който се бе скрил там, да избяга в Саудитска Арабия.

Междувременно богатото на петрол кралство оглави арабска коалиция, която от 26 март нанася въздушни удари в Йемен, за да попречи на бунтовниците да завземат цялата страна.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ЙеменАден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари