ЕС се готви на наложи санкции да страните в либийския конфликт

Не спазват мирното споразумение договорено този месец
2
ЕС се готви на наложи санкции да страните в либийския конфликт
Снимка: Reuters, архив

ЕС обмисля дали да въведе санкции срещу враждуващите либийски фракции, които не спазват договореното този месец с посредничеството на ООН мирно споразумение, предаде Ройтерс.

Съобщението бе направено след като една от групировките, която контролира столицата Триполи, отказа да подпише мирния план.

Според цитирани от агенцията европейски дипломати вече са в напреднал стадий планове за замразяване на активи и налагане на забрани за пътувания на отделни лица.

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини е повдигнала вече в Брюксел този въпрос пред външните министри на страните от ЕС и пратеника на ООН за Либия Бернардино Леон.

Не можем да седим и да чакаме да се случват трагедии. Ако диалогът не води до успех, звучи логично да се наложат санкции, каза пред журналисти испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Ройтерс се позовава на поверителен документ, предложен като база за дискусии от европейската дипломатическа служба. Той предвижда поредица от ограничителни мерки, включително налагане на пълно петролно ембарго. Дипломати обаче смятат, че по-вероятният вариант е съставянето на "черен списък" на физически лица. Не се уточнява за кои организации и хора става дума.

Споразумението за подялба на властта и примирие в Либия бе постигнато в началото на юли след неколкомесечни преговори. То бе подписано от делегацията на международно признатия парламент, базиран в Бенгази, но не и от парламента в Триполи. Негови представители изобщо отказаха да се включат в преговорите, водени в Мароко./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ЕСсанкцииЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
И никакъв износ на капитали. ..целокупна ти ги шом си неудобен. ..Инвестират в страната си...Петрол не срещу зелена тоалетна хартия а срещу инвестиции за диверсикацията на икономиката. .
1
0
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Какво петролно ембарго..Европа ще загине без война..нали руския петрол се насочва към Китай и Азия. .Сега и Либия ако спре да изнася...Сащ унищожава Европа. .