Сирийските власти арестуваха роднина на Асад

Сулейман Асад застрелял офицер заради инцидент на пътя
11 авг 2015 10:21, Елка Василева
7
Сирийските власти арестуваха роднина на Асад
Снимка: архив, Reuters

Сирийските власти са задържали роднина на президента Башар Асад след необичаен протест в Латакия, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна агенция.

Стотици сирийци организираха демонстрация в събота вечер в крайбрежния град - крепост на президента Асад и неговата алауитска общност, за да поискат Сулейман  Асад - син на покойния братовчед на президента Хилял Асад, да бъде наказан за убийството на офицер от армията при кавга след пътен инцидент.

Агенция САНА съобщи само, че властите са арестували Сулейман Хилял Асад и са го предали на компетентните органи, без повече подробности. Официални информации за протеста, за пътния инцидент или предполагаемото убийство не е имало.

Според в. "Ал Уатан", цитиран от ТАСС, инцидентът е станал в четвъртък. Сулейман Асад се разгневил, защото полковник Хасан аш Шейх изпреварил неговия автомобил на улица в Латакия и затова малко след инцидента го застрелял пред очите на семейството му, което също било в колата с офицера.

Според видео в социалните медии участници в протеста в събота скандирали: "Народът иска екзекуция на Сулейман", наред с лозунги в подкрепа на президента, който лично бил обещал на вдовицата, че виновникът ще бъде наказан.

Бащата на задържания - бригаден генерал Хилял Асад, беше убит в сражения с ислямистки бунтовници през март миналата година, отблъсквайки атаките срещу арменския град Касаб. Той командваше Силите за национална отбрана в Латакия.

В гражданската война в Сирия алауитите, които представляваха около 10 процента от 23-милионното население, подкрепяха Асад срещу сунитските бунтовници, но опозиционни активисти твърдят, че в Латакия назрява недоволство поради високата смъртност сред алауитските бойци и цивилни в конфликта - от порядъка на десетки хиляди, и поради корупцията в държавния апарат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Атези от т.нар правозащитни организации броят само колко души са избити.За един лъв се вдигна целия свят а ХОРА са избивани всекидневно и никой не се впечатли поне колкото за лъва. Макар че това с лъва си е чист естествен подбор.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ВЪПРОС КЪМ КИМ 3 ВЯРНО ЛИ Е 4Е Е МЕТНАЛ ВУЙ4ОСИ НА КУ4ЕТАТА . ОТГОВОРА БИЛ. НИ Е НЕ СМЕ ВАРВАРИ ЕСТЕСТВЕНО ПЪРВО ГО РАЗТРЕЛЯХМЕ ....
3
2
 
4
 
! Отговори
Евротолераст преди 8 години
Ще го екзекутират човечеца като нищо тия варвари!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1:които с нищо не се различават от руските, американските, нашенските, европейските и които още да се сетиш. Въпрос на гледна точка, пристратия и субективност.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 Украинска ама от САНА и ИТАР_ТАСС явно е згазил лука