Кобане се готви за погребение, Айлан вече е у дома...

Телата на момченцето, братчето му и майка им бяха предадени на бащата
Обновена: 4 сеп 2015 09:39 | 4 сеп 2015 09:36,
57

Снимка: Reuters

Тленните останки на загиналото във водите на Средиземно море 3-годишно сирийско дете, чиито снимки потресоха света, бяха предадени на бащата.

Тази нощ ковчезите на Айлан Кюрди, петгодишният му брат Галиб и 27-годишната им майка Рехан пристигнаха в родния им град Кобане, където телата ще бъдат погребани. Тримата  се удавиха при опит да достигнат гръцкия остров Кос.

Малкият Айлан се удавил, когато гумената лодка се преобърнала. От цялото четиричленно семейство е оцелял само бащата, който смятал да отведе семейството при сестра си в Канада, която живеела там от 20 години. Сега обаче, бащата ще трябва да се върне в сирийския град Кобане, за да погребе семейството си. 

За трагичната нощ и своето безсилие той разказва неутешим и задавен от сълзи. "Децата се изплъзнаха от ръцете ми, когато гумената лодката се пълнеше с вода на около 500 метра от турския бряг. Опитвахме се да се държим за малката лодка, но тя потъваше".

Още по темата

"Доплувах до брега, ориентирайки се по светлините (от брега), но там ги нямаше жена ми и децата ми. Когато не ги намерих на мястото, където се срещаме в града, отидох в болницата, и там ми казаха ужасната новина", сподели осиротелият баща.

Междувременно Канада съобщи, че не е получавала молба за убежище от родителите на  момченцето, а от други членове на семейството му. Молбата била върната,  защото е била непълна и не е спазвала законовите изисквания за доказване на статута на бежанец.

Тема Кюрди, сестра на Абдуллах, който е бащата на двете деца, призна, че отказаната от Канада молба за убежище е била за другия й брат Мохамед и неговото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Пена преди 8 години
Всеки божи ден, около италианските брегове, морето изхвърля стотици трупове на деца, мъже и жени. Как пък точно за тези се загрижиха и ги направиха медийни звезди. Така дъртата Европа да се засрами и да приема още, и още, и още ИДилци.Не знаех, че до Канада най прекия път е през Гърция.
31
2
 
11
 
! Отговори
? преди 8 години
00стига!преди 4 минутиАРАБСКИЯТ свят да се СЪБУДИ и да ПРИЕМЕ БРАТЯТАТА си! Стига си измиват ръцете с ХРИСТИЯНИТЕ! КАК ще живеят при грешните християни? Бруней,ОАЕ,СА, Индонезия,Путин да не спотайва- КИргизстан, Казахстан, Туркменистан.... да приемат братя по вяра.Другата тема е:1.КАК щеше да отиде до КАНАДА през о.Кос-в Гърция този??2.Като бяга от ИД (Кобане) КАК сега ще погребва там детето?Не го ли е страх? МНого лъжи има в тези истории.Изповядващите Ислям страни да ИМ помогнат.
30
2
 
8
 
! Отговори
Niamama kirilica преди 8 години
Potreseme novinata, no zashto tozi muj ne e spasil purvo decata si, a posle sebe si? Ne mi stana iasno ot statiata. Razbiram, che dopluval toi do brega i tam ne nameril decata si koito izpusnal ot lodkata.
29
8
 
2
 
! Отговори
Така преди 8 години
До Що бе??: Айде млъкни и ти с твоя донецк и луганск! По всяка статия си сeр*et все едни и същи ла****.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо е трябвало да ходят до остров Кос,само там ли има самолет до Канада,иначе въобще как са щяли да стигнат до Канада с лодка едва ли,останалото са много харчове и пак самолет.
27
5
 
9
 
! Отговори
честит преди 8 години
Алллллооооооууууууууу Днес-аджиите с колко ви наквасиха от Фондация Америка за България,че вече мощно взехте да триете всичко де не е в синхрон ПиСи с американската политика за бежанците (демек - те са много хубави, ама си ги дръжте и хранете в Европа, ние в аМЕРИКАТА ги не щем). А дано да са много милионите от Фондацията , а плюскайте си ги със здраве, защото и с тех ще си останете. Чака ви съдбата на Икономедия Пркопиева, на 20 то место по посещаемост ще си останете. *** !!!!
26
12
 
32
 
! Отговори
Що бе?? преди 8 години
Що не циврихте така, когато гинеха дечица, бебета и майките им съвсем скоро в Украйна, Донецк и Донбас????????????????????????????????????????
25
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия мигрантите защо не се насочат към Обединените арабски емирства ами драпат към Европа ,там няма война
24
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо ТашункоНяма по-нагли, подли и долни хора от туррците. Троянският кон в Нато. Аллах, Аллах.
23
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
четох че тои сам хвърли децата за да има място за него влодката
22
12
 
37
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Престъпно лекомислие е да "бягаш" с две невръстни деца и за всичко покорна жена, която не знае да плува, през морето и то през нощта. Бащата носи пълната отговорност за смъртта на семейството си. Трагедията е ужасна, но с какво сме виновни за нея ние, обикновените хора? Копи-пейст е обобщил брилянтно причините и последствията. Поздравления за изчерпателното изказване! Аллах да прости невинните дечица и глупавата им майка. Може да не е искала да тръгват, но при мюсулманите е така,заповядват мъжет
21
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Час по скоро военнопрестъпниците Ердоган и Обама трябва да пъдат предадени на международния съд в Хага.
20
8
 
39
 
! Отговори
копи-пейст преди 8 години
Ниско интелигентни хора,религиозни фанатици тръгнали организирано да се преселват във Светска Европа заради социалните помощи и безплатните квартири...Искайки много а не давайки-нищо!Те дори не се отказват и от религиозния си фанатизъм който в Европа е нежелан а искат да го наложат и на нас.За смъртта на децата си са виновни единствено и самите те а за да бъдат "разбрани" трябва да променят посоката си на движение на 180 градуса(ако изобщо разбират какво значи това) а ако не-отговорът е ОБРАТНО!
19
1
 
30
 
! Отговори
ККК преди 8 години
А защо на всеки заловен мъж над 18 не му дадем по един калашник и обратно да извоюват свободата си?Жените и децата могат да останат на лагер тук и да ги храним докато мъжете им спечелят, тогава не мисля че ще има един българин против, ако ще и две години да ги храним. Според мен това е най човешкото решение на проблема.
18
3
 
27
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
Жалко за децата и съпругата му! Трагедия!Не искам да съм на негово място, но ако случайно съм - записвам се в армията и ще боря срещу джихатите до последен дъх! Тези съсипаха 3 държави - Ирак, Сирия и Либия, разбира се не споменавам и ред други държави от този континент!Тези изверги трябва да се изтребят до крак!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормален човек ще рискува ли живота на семейството си по такъв начин?
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кобане е освободен от *** е в ръцете на правителството.Ако си беше вкъщи щяха да са живи и здрави.А този страхливец да хваща автомата и да се запише в националната армия на Сирияи да се бие срещу терористите от ИД и налагания от тях Халифат
15
2
 
17
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Ако сеги им се беше разминало, после като тръгне пак с гумена лодка от Анлия за Канада пак щеше да се издавят
14
4
 
28
 
! Отговори
KKK преди 8 години
сега трябва да му съчувствеме заради безотговорната му постъпка ? ... с какъв акъл ще влизаш с гумена лодка в открито море ???? ... аз лично тоя бих го вкарал в затвора
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато умрат 3-*** е трагедиякогато умрат 300 000 е статистика