Бежанската криза. А къде са страните от Персийския залив?

Сирийци прииждат към Европа и даже не поглеждат към Залива
5 сеп 2015 07:30,
176
Бежанската криза. А къде са страните от Персийския залив?
Снимка: Twitter

Светът е прикован от разгръщащата се бежанска криза в Европа. Прилив на мигранти, безпрецедентен от Втората световна война насам.

Човечността беше изхвърлена на брега, и цената, която платихме, беше телцето на малкият Айлян.

Светът обвинява западните правителства, че не успяват да посрещнат адекватно идващите от Сирия. Над 4 млн. души са напуснали страната, а малко от тях са получили убежище в Европа. Америка смело обвинява ЕС, но САЩ и Канада също не помагат особено.

Но страните като Саудитска Арабия и богатите страни около Персийският залив не изглеждат особено заинтересовани, пише вестник "Вашингтон Пост". 

Наскоро Амнести Интернешънъл отбеляза, че шестте страни от залива – Катар, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия, Кувейт, Оман и Бахрейн, са дали убежище на... нула сирийски бежанци.

Изпълнителният директор на организацията дори сподели снимка на бежанци в надуваема лодка в Twitter с въпроса: ''Предположете колко от тези сирийски бежанци са предложили да приютят Саудитска Арабия и останалите държави от залива?''

Отговорът е един и същ – нула

Иначе сирийците биха могли да кандидатстват за туристическа виза или пък разрешение за работа, за да влязат в някоя от тези страни, отбелязва Би Би Си. Но процесът е скъп, а и широкоразпространеното мнение, че в тези страни има неписани ограничения да се спъват сирийските граждани, съвсем отказва бежанците да се насочат натам.

Относителната близост на тези страни до Сирия предизвиква полемика както в социалните мрежи, така и в медиите дали държавите от залива нямат по-голям дълг от ЕС към сирийците. Още повече, че те не са просто безучастни наблюдатели, а донякъде субекти и в Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ или Кувейт имат подозрителна роля във финансирането на Ислямистки фракции.

И докато правителствата и на Запад, и на Изток, бездействат, потребители в социалните мрежи започват да споделят постове с хаштага #Welcoming_Syria's_refugees_is_a_Gulf_duty (Да се приемат бежанците от Сирия е дълг на страните от Залива).

Пуснете ги!

Драмата привлича и внимание от местната преса и политически актьори. И не един и двама споделят снимка, на която мъж с традиционно арабско облекло се крие зад врата и бодлива тел и сочи към врата със знамето на ЕС и казва: ''Защо не ги пускате, неучтиви хора такива?''.

Но въпреки призивите от социалните медии, държавите от Залива едва ли ще променят към по-добро позицията си към сирийските бежанци, завършва Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
сосо преди 8 години
Саудитска Арабия-ще помогне.Ще финансира строежа на стотици джамии в Европа,както финансира строежа на джамии у нас.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страните от Залива не искат сирийците, те идват в Европа неканени по суша и вода. Но защо вместо да са благодарни и да допринесат с нещо за подобряване на положението си, бежанците не уважават приелите ги християнски общества, държат се арогантно, искат да отидат непременно в по-богатите страни, не поддържат чисти местата, където са настанени, а замърсяват, рушат и чупят край себе си? Всички са им задължени, те само искат привилегии, макар че биха могли да стоят в държавата си и да се борят.
98
1
 
13
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
Никой не ще да бъде третиран като роб! А точно така се третират чужденците в тези арабски султанати, емирати, халифати, кралства...Кой би се наврял в подобна държава, където ще бъде смятан за куче или някакво подобно животно, но не и за човешко същество? Ако сте ходили из тези страни, вероятно знаете какво е отношението на местните спрямо чуждите, да не говорим за чуждоверците. Европа е шанс за по-добър живот за тези хора, но те си живееха добре, докато не се намесиха отвъдокеанските "демократи"
97
2
 
1
 
! Отговори
Как? преди 8 години
До Анонимен 145Мойто момче, на колко си годинки?
96
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До АнонименТи напушен ли си или пишеш за квото ти плащат......
95
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
основния виновник за бежанската криза е путин!!!!АКО ПУТИН НЕ ПОДКРЕПЯШЕ БАШАР АСАД ДОСЕГА ДА Е ПУКНАЛ И НЯМАШЕ И ДА ИМА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!!!ХОРАТА В СИРИЯ БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА НА АСАД С МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ОТ ВОЙНАТА НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА С АСАД!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАРТИНКАТА КЪМ СТАТИЯТА КАЗВА ВСИЧКО!!!!!!!!
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Арабите да ги приемат , за тази война те ли са виновни за цялата арабска пролет , кои са виновните европа и америка
92
0
 
5
 
! Отговори
Тачо преди 8 години
Ох че си ми *** бе Боно...
91
17
 
9
 
! Отговори
БОНО ШКОДРОВ преди 8 години
ЗАЩО НЕ БЯГАТ В НЕОБЯТНАТА РУСИЯ...НА ПУТИН?....А , БЯГАТ В ГЕРМАНИЯ!
90
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма "законно" избрани президенти и правителства --ПО ДУЛОТО НА ОРЪЖИЯТА!ТОВА СИ Е ЧИСТА КОМУНИСТИЧЕСКА ЛЪЖА!Войната в Сирия ,започна АСАД---С РУСКО ОРЪЖИЕ И РУСКИ СПЕЦИАЛИСТИ.НЕ СЛУШАЙТЕ И НЕ ЧЕТЕТЕ , РУСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ И ПРОПАГАНДНИ ТРИКОВЕ!ТОВА СА БОГАТО ПЛАТЕНИ ОТ РУСИЯ МЕДИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има тука някакъв ГУРБЕТЧИЯ с антибългарска насоченост който проповядва антисоциално поведение явно платено я от Алфа Банк, я от Москва.За сведение на по-младите аз произхождам от балканско село на гурбетчии и дядо ми е Поборник! В тежките времена когато временно е била прекъсната Българската държавност и най-плодородните земи заграбени да изхранват армията на завоевателя, гурбетчиите са издържали синовете на България. Не кръстчетата и Московските заръки, а гурбетчиите са били гръбнака на Българ
88
5
 
12
 
! Отговори
ЯНЕВ преди 8 години
ЧЕТА ЛОГИКАТА НА ЕДИН ГУРБЕТЧИЯ И СЕ ЧУДЯ ДАЛИ Е ДОБРЕ СГЛАВАТА ,ЩАТИТЕ И ЗАПАДНА ЕВРОПА РЕАЗПАЛИЛИ ВОЪНАТА В СИРИЯ НО РУСИЯ ПОДКРЕПЯЛА СИРИЯ И АСАД И ЗАТОВА СТАНАЛА ЕМИГРАНТСКАТА КРИЗА ДОКОЛКОТО ЗНАМ АСАД Е ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ ИЗБИРАН ОТ СИРИЙЦИТЕ А ЩАТИТЕ И ЗАПАДА СЕ ОПИТВАТ ДА ГО СВАЛЯТ ТА КАКВА Е РОЛЯТА НА РУСИЯ КОЯТО ЗАЩИТАВА ЗАКОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТ ???? ДОСТА СИ Е ТЪПИЧЪК ***
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 135А ще трябва да си ги искаме. Нали и ние откарахме "демокрация" в Иран. Паси обеща че благодарните иранци ще кръстят я булевард,я площадна името на България. Еми сега идват да ни изкажат благодарност.
86
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то арабеските не си ги искат, ако и да са една кръв и вяра, та ние ли да ги искаме?
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна не съм чел толкова глупави коментари. Сирия е светска държава. Сирийците няма какво да правят в религиозните държави като Саудитска арабия ,Катар и другите . Да не се забравя че Саудитска Арабия и сие въоръжават бойците от ИД. Но нека сега да приемат бежанци от Сирия , Ирак , Афганистан държавите които искаха да насаждат "демократични ценности"! Въпреки че в края на краищата става въпрос за природни богатства. Нефта на Ирак,природната газ на Сирия,стратегическото място на Афганистан .
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давут ципурков намериха цаката на Европата!Дали някой,който трябва го усеща?
83
14
 
6
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Ти гурбетчия глупав си от комунистическите на Московска служба, дето грабиха, грабят и сега България. Дано ти индексират рублите че иначе с тази мизерна надница жив да те оплаче човек.
82
2
 
0
 
! Отговори
АНАКИН преди 8 години
Как се процедира с пясъчни хора:https://youtu.be/2UhQ9uuM-YQ
81
6
 
11
 
! Отговори
относно гурбетчия преди 8 години
Гурбетчиите са честни хора отишли да работят в странство за да донесат пари в България и да освободят работни места на по-ниско квалифицираните.Този гурбетчия е един *** който лиже рашките между бутовете.