Защо Башар Асад впери поглед към Москва?

Страхува ли се сирийският президент от приятеля си Иран?
Обновена: 9 окт 2015 09:10 | 9 окт 2015 08:52,
49
Защо Башар Асад впери поглед към Москва?
Снимка: архив Reuters

Страх от неговите врагове беше основната причина сирийският лидер Башар ал-Асад да се обърне за помощ към Москва, пише в свой коментар списание "Шпигел". "Но веднага след това идва и страхът от приятелите му", допълват представители от посолстовото на Русия в Москва.

А приятелят, от който го е страх, е Иран. Най-важният защитник на сирийския режим.

"Асад и тези около него се страхуват от иранците", казват руски източници. Арогантността на иранците, които третират Сирия като своя колония също допринася за това, продължават от посолството. И най-вече - Сирия не се доверява на целите на Техеран, за които позицията на Асад може би вече не е удобна. "Затова сирийците ни искат в страната!", твърдят от руска страна.

Но без помощта на шиитите от Иран, Афганистан, Пакистан, Ирак и Ливан, чието набиране и трансфер е организирано от Революционната гвардия на Иран - режимът на Асад отдавна щеше да загуби своите сили. Това поне твърдят руските представители от посолството в Дамаск. Въпреки това, техните думи се потвърждават от някои детайли и така се запълват празните пространства в една картина на режим, който зад кулисите е нестабилен, отбелязва изданието.

Иранската революционна гвардия отдавна планира и реализира някои от най-важните мисии и операции в сирийския режим. Те са отговорни за успешните офанзиви в Алепо и Дараа, които започнаха през 2013 г. В Иран Революционната гвардия е една от групировките, които са твърдо зад каузата за продължаване на "Ислямската революция" - победата на шиити над сунити. Те са държава в държавата, притежават няколко компании и са отговорни само пред върховния лидер Али Хаменей. Президентът Хасан Рухани няма каквато и да е власт над Революционната гвардия.

Техните цели са далеч отвъд възстановяване на статуквото в Сирия. В ранните месеци на 2013 г. Мехди Таеб, един от тези, които стоят зад намесата на Иран в Сирия, заяви "Сирия е 35-тата провинция на Иран и като такава е стратегическа за нас." В продължение на няколко десетилетия съюзът между Асад и Иран беше ползотворен. Но днес Асад разчита на Иран да остане на власт и Техеран се възползва от тази ситуация.

Техеран използва и цивилни, и военни методи, за да се установи в Сирия. Например шиитските сили на Хизбулла покрай границата с Ливан са подкрепяни от Иран. Създадени са и Националните отбранителни сили на Сирия, военни сили, които съществуват редом със сирийската армия. Бойците в редиците на Националните отбранителни сили са тренирани в Иран. "Шпигел" обаче отбелязва, че всъщност те са допринесли за дестабилизирането на някои региони в Сирия.

Смяна на ходовете

Въпреки създаването на отделни доброволчески отряди, най-важната промяна е в цивилния сектор. В Дамаск, Латакия и Джебла се отварят редица шиитски религиозни центрове за обучение. Тяхната цел е винаги да са в опозиция на сунитите, и дори алауитите, към които принадлежи Асад. Те се опитват да "коригират" шиитския ислям с проповедите си.

Всичко това предизвиква недоволство сред алауитите. "Те ни връщат хиляди години назад. Ние не носим чадори и не сме шиити!", недоволстват алауитите. А в новоотворена джамия в Латакия имамът е заявил "Ние не се нуждаем от вас. Имаме нужда от децата и внуците ви!".

В допълнение иранци купуват земи, директно или чрез посредници и заселват там шиити от други страни. Талиб Ибрахим, алауит от Масяф обобщава ситуация по следния начин: "Асад иска иранците на своя страна, но те все повече се намесват в идеологияа и вътрешните работи. Руснаците не правят това."

Ето защо Асад сега реши да довери съдбата на Сирия в ръцете на Русия, с която няма да има религиозни проблеми.

Войските на Москва поставят Асад в доста по-удобна позиция. Сега той разполага и с Иран, и с Русия на своя страна и може да продължи кампанията си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... допълват представители от посолстовото на Русия в Москва."---Борянче, пиле, и друг път съм писал - четете материалите преди да ги публикувате.Защото нкой път предизвикат усмивки. Например:"... доктор Азал Атраф, ТЕРОРИСТИЧЕН АНАЛИЗАТОР", или"Страната (Франция) разполага с новия си самолетоносач ЧАРЛЗ ДЕ ГОЛ ..."На френски, а и на български се произнася и пише ШАРЛ ДЬО ГОЛ. Нали си чувала за великия френски държавник генерал Шарл дьо Гол?
24
10
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
Проблемът че Русия зддраво стъпва в кереча.Черните ирански *** няма да се задоволят с хапката Сирия.Ще искат още.И е само въпрос на време да се обърнат срещу неверниците -довчерашния съюзник Русия.Аятоласите го булнуват това 30 години-Първо унищожаване на Израел а после на неверниците.Сирия е просто площадка.Радикалните шиити са Иран,Пакистан,Афганистан,части от Ирак......Тежко ни
23
26
 
4
 
! Отговори
бб преди 8 години
Тоя Башар ал-Асад, нема ли кой да го отрепе та да се мирне света.Защото тази трета световна война не ме кефи!
22
0
 
11
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Ти, от къде видя?. Или те информираха в п.....ският клуб на реформаторската помия.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Сальман 11 пристигнат в Сочи, където ще посети състезания на "Формула-1" и ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колеги, каква е тази цензура?. "нежните евроатлантици" не могат да бъдат наричани с истинското им име " ***" . Това обидно ли е?.
19
6
 
2
 
! Отговори
Мирянин преди 8 години
Слабо ме вълнуват *** и техните проблеми.Да правят каквото си искат само да не заливат Европа.
18
3
 
19
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
...ракетите са паднали по последна информация на ЦРУ в "задният двор" на софийските соросоидо-***.
17
11
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
А като пристигнат САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ близо до Сирия?
16
1
 
9
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Мразя *** и техните спонсори......
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама вярно ли е дето разправят, че ракетите, дето уж летели към Сирия, взели, че паднали в Иран. Тебе думам дъще - сещай се снахо, демек.
14
2
 
6
 
! Отговори
АЗзззз преди 8 години
Важно е кой ще се радва последен - САЩ или Русия!
13
0
 
21
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
Някой пита радио Ереван: "Къде са болниците и сватбарите в Сирия, Пакистан, Афганистан и Йемен?" Радио Ереван отговаря: "Барак, познахме те по гласа! Спри да задаваш този *** въпрос вече за стотен път!"
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще бъде приключено с соросоидо-ислямските тероеисти
11
2
 
23
 
! Отговори
638 атентата преди 8 години
Най-яко финансираното разузнаване в света Цру, проспа връщането на Крим в Русия, проспа обновяването на руската база в Латакия, проспа началото на бомбардировките срещу ИД, проспа създаването на руските крилати ракети, проспа ракетната атаката от Каспийско море, допусна 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро.
10
0
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Винаги който пръв е започнал СВЕТОВНА ВОЙНА - знаете какво му се случва!
9
3
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Много си промит от евроатлантическа пропаганда другарю.
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американосите изоставиха исламистите от ИД както само преди месеци изоставиха и укрофашистите в Донбас.Търсят вече новото огнище на въоръжени конфликти обаче Путин мисли 1-2 години напред и предвидливо строи бази в накои страни в Л.Америка...Сащ са в паника-трябва им гомяба война а навсякъде където се опитват да я разпалят минават руснаците и гасят пожарите.САЩ си заминава ако не направи голяма война скоро!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13. Защото колкото и да удрят по ИДИЛ , пропагандата е че не удрят !
6
7
 
26
 
! Отговори
Баба Василка преди 8 години
Защо не казвате най-новото? Че руснаците са ударили още 23 цели на ИДИЛ. Във вести.бг я има новината, вие се правите на разсеяни.