Кога ще има мир в Сирия? Говори Башар Асад

"Когато Западът престане да поддържа терористите"
2 дек 2015 07:52,
40
Кога ще има мир в Сирия? Говори Башар Асад
Снимка: Reuters

Мирът ще се върне в Сирия, когато Западът и Саудитска Арабия престанат да подпомагат терористите, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Франс прес, в интервю, излъчено от чешката телевизия.

"За да настъпи мир, трябва няколко страни - "Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия, Катар и още няколко да престанат да подкрепят терористите. Още на следващия ден положение ще се подобри, а няколко месеца по-късно в Сирия ще се установи мир", каза той.

В интервюто, записано на 29 ноември, Асад изрази скептицизъм относно възможността за създаване на широка коалиция срещу тероризма.

"Защо те не научиха нищо от "Шарли ебдо"? Не можете да се преборите с тероризма, докато подпомагате пряко терористите с оръжие и сте в съюз с най-големия поддръжник на тероризма в света, какъвто е саудитската монархия", каза той.

"Ако наистина искате да се борите с терористите и да ги победите, то трябва да отрежете доставите им на припаси, оръжие, пари, които идват основно през Турция с помощта на саудитци и катарци", каза Асад, цитиран от ТАСС.

"Франция не прави нищо сериозно, докато руснаците са много сериозни в борбата с тероризма и има сътрудничество между тях и сирийската армия", отбеляза сирийският президент.

Помолен да коментира свалянето на руски самолет от турската авиация, Асад каза, че турският президент е изгубил присъствие на духа, тъй като руската интервенция е променила съотношението на силите на място.

"Този провал на Ердоган в Сирия, провалът на неговите терористични групи е знак за края на политическата му кариера и той иска да направи всичко възможно да попречи на успеха в Сирия", подчерта Асад.

Попитан възможно ли е терористи да влизат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, президентът каза, че това се е случило, но е трудно да се каже колко са тези хора.

"Това е факт. Мисля, че на снимки и видеозаписи в интернет могат да се намерят доказателства, че лица, убивали и дори обезглавявали хора в Сирия, са заминали за Европа като мирни граждани", добави той.

На въпрос кои ценности би искал да запази, Асад отговори - светския характер и умереността, говорейки за съжителството на различните етнически и религиозни общности в Сирия.

В края на интервюто Башар Асад казва, че не смята да подава остава "насред войната". "Един ден, когато има избори, сирийците ще решат дали имат нужда от мен. Ако имат, ще бъда щастлив да съм президент, ако нямат - ще съм щастлив да си тръгна. Нямам никакъв проблем с това", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината говори Асад.
28
0
 
1
 
! Отговори
Явор преди 8 години
До Вуте - "Светът се управлява от две неща-алчност и страх"За съжаление си прав, но ще добавя, че има и любов, има и добро, има и истина сред цялата тази истерия и лудост. Дори и в коментарите в този сайт - има например един откачен ***, които неистово вие срещу Русия, и пише от различни никове, да изглежда като много хора. Обаче, ако погледнеш другите мнения, тук-там може да откриеш и верни, мъдри и добри слова.Та има надежда за умните хора тук, има надежда за България, за планетата.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Факт!"Защо няма интервю на Башар Асад в българските телевизии? Отговорете си сами..."----Защото България, за разлика от Франция, или Чехия, се управлява от вулви ...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГОЛАТА ИСТИНА! DO 32BALGARIA BESHE SAUZNIK NA RUSIA I NARODA SI GIVEESHE V OHOL I BOGATSTVO.GARZIA BESHE SAUZNIK NA USA I POSTIGNA NAI-GOLIAMATA SI KRIZA.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NevienСамо да си върнат мира, сирийците ще си възстановят страната. Те са около и над 20 млн. души, имат образовани хора. Ние от колко национални катастрофи сме се възстановявали. Япония и Германия са сринати през ВСМ, в голяма степен и СССР, и с огромни човешки загуби, и се възстановяват.
24
19
 
23
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА! преди 8 години
Всички страни, чийто диктатори бяха достатъчно глупави да се хванат с Русия срещу САЩ, сега тънат в развалини.
23
2
 
18
 
! Отговори
биров преди 8 години
След това изказване мир няма да има.Всеки знае че ислямска държава,това е Европа и Сащ.Русия предлижи мир няколко пъти,сега ще се трепат до последно.Не че Русия са светци,и те са същите бизнесмени като другите.Ще страдаме ние,хората,но си го заслужаваме,нямаше нито един протест срещу тази война в целия свят,хората са вече зомбита и парите са платта с която се хранят.
22
0
 
7
 
! Отговори
До "Известия&qu преди 8 години
Ти си мно'о тъпо парче....и неграмотно.
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма интервю на Башар Асад в българските телевизии? Отговорете си сами...
20
1
 
35
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Бог да го пази и да му дава сили!Между другото, Асад има изключително представителен европейски вид.За разлика от турския Ам-Гъл...
19
0
 
45
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Там демокрация не може да има. На Балканите даже нямаме такова нещо, а само имитираме. Симпатизирам на този човек. И е прав за много неща! Какво й беше на Сирия преди 2011 година? Сега някой дали би пристъпи там? Даже самолетите заобикалят...
18
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдбата на Сирия ще е като на Виетнам. Агресорите не проумяха, че със завоевателни войни нищо не се печели и измислена демокрация със сила не се налага.
17
0
 
40
 
! Отговори
Nevien преди 8 години
Сега всички искат коалиция защото има бъдещ пазар, територия и безплатен газ петрол. Заключение: неуспешен експеримент на кръга Рокфелер и Рокшилд. Жалко е, парите пак наделяха над любовта, братството и разбирателството. Нека Новата 2016 даде на всички хора мир и много здраве.
16
0
 
51
 
! Отговори
bluesky1 преди 8 години
Асад се оказа силен държавник и истински демократ, за разлика от тези, които искат да "демократизират" страната му.
15
0
 
38
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
"Това е факт. Мисля, че на снимки и видеозаписи в интернет могат да се намерят доказателства, че лица, убивали и дори обезглавявали хора в Сирия, са заминали за Европа като мирни граждани", добави той. ИСТИНАТА А МЕРКЕЛ БОРИСОВ И ДРУГИ ПОДОБНИ ЩЕ ИЗБЯГАТ КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА ВИ КОЛЯТ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ И СТИГА С ТАЗИ ФАШИСТКА ЕВРОПА И САЩ ПООГЛЕДАЙТЕ СЕ...КАКВО СТАВА ОКОЛО ВАС ИЗВАДЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ ОТ ПЯСЪКА.
14
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стахотен човек!Страхотен президент! Казва им на двуличниците истината в очите.Истината за 5г война.Истината за стотици хиляди жетрви и за милиони опропастени съдби.Ако трябва да има нов Нюрнберг,то много Европейски лидери трябва да сенат на скамейката(Саудитска Арабия и особено Катар връзките на обувките няма да си завържат без позволението на САЩ).И так как тези които създадаха тероризма,ще се борят с него.Единственото обяснение е че се включват дане би Русия помитайки ги да вземе всичко.
13
0
 
53
 
! Отговори
Баш така преди 8 години
Работя със Сириици !Булшинството от Сирииския народ иска Башар Асад да си остане на власт ! Създават се едни изкуствени "Опозиций" които се подкрепят от определени "Играчи" , които всиички знаем ! Създава се паника , безпокойство , военно положение а на края източване на държавите ! Тероризъм не съществува в тези страни , той се внася от външни структори подкрепяни финансово от големите подстрекатели с цел икономически облаги !
12
0
 
35
 
! Отговори
Nevien преди 8 години
Сирия може да продава газ на Европа, Азия и където си иска, което значи, че става ключов играч на енергийния пазар. Русия още преди години точно в този район Тартуз за 30 год. нае от сирийското правителство военна база защото очакваше рано или късно да се случи тази енергийна война. ИДИЛ им оставаше седмици да се насочат към Тартуз. Русия защити базата и съвместната бъдеща експлотация на газа. По последни данни за възстановаването на Сирия ще са необходими около 200 милиарда долара.
11
2
 
47
 
! Отговори
Nevien преди 8 години
Причината за тази война са две:1. След възкачването на власт Ердоган , Турция започна да превръща страната в силно религиозна ислямска държава, където вместо да се строят университети започнаха да се строят религиозни центрове. На фона на това в Сирия точно обратното започнаха да се строят големи университети и се даде тласък на светското пред радикализма. Това претисни Турция и най- вече Саудитска Арабия2. В района на Тартуз се намира най- голямото газово находище на планетата, това значи
10
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавай да мачкаш платената с.г.ан на хамериканеца, Докторе!И знай, че Владимир никога няма да те изостави!