Над 100 цивилни загинали в Алепо за 10 дни

Настъплението на сирийската армия не жали и цивилните
10 фев 2016 14:22,
35
Над 100 цивилни загинали в Алепо за 10 дни
Снимка: архив Reuters

Над 500 души, сред които близо 100 цивилни, са били убити в Алепо от началото на офанзивата на сирийските правителствени сили в северната провинция на 1 февруари, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Сирийската армия и нейните съюзници предприеха настъпление, за да си върнат град Алепо и околните райони до турската граница, с поддръжката на руската военна авиация.

До вчера вечерта при офанзивата са били убити 506 души, съобщи Рами Абдел Рахман, директорът на базираната във Великобритания неправителствена организация, която черпи информациите си от широка мрежа от информатори и активисти в Сирия. Загинали са най-малко 143 бойци от силите на режима, 274 бунтовници и джихадисти и 89 цивилни, обобщи Абдел Рахман, цитиран от БТА.

23 деца са били убити при руски въздушни удари. Сред загиналите бойци на режима са 14 иранци и най-малко трима членове на ливанското движение Хизбула. Убитите бунтовници включват 169 сирийци и 105 чуждестранни джихадисти, уточни директорът на СЦНПЧ.

От началото на офанзивата правителствените сили си върнаха няколко сектора в северната част на провинция Алепо и обсадиха източните части на едноименния град, които са под контрола на бунтовници и където живеят около 350 000 цивилни.

Днес се водят ожесточени сражения в Тамура, северно от Алепо, а руската военна авиация нанася интензивно удари в няколко селища в същата зона.

31 000 сирийци, 80 процента от които жени и деца, са избягали от домовете си в провинция Алепо от началото на офанзивата по данни на ООН.

Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи като напълно неприемливи твърденията на Съединените щати, че Русия използва в Сирия неуправляеми бомби, които убиват мирни жители, предаде ТАСС.

"Това са спекулации, информация, която не е потвърдена от никакви факти. За съжаление обвиненията се увеличават, очевидно това е тактика", коментира Захарова. Тя отбеляза, че обвиненията идват "от същите тези хора, които наистина използваха такива методи в Сърбия, Ирак и Афганистан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На война, като на война. Млъквайте, евролиберасти, които безропотно следвате черната павиана във Вашингтон при съсипването на арабския свят, което всъщност унищожава самата Европа!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Крети преди 8 години
В Алепо няма цивилни само семействата на терористите , тия мантри са за неосведомени хора !
23
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Създаването и финансирането на И.Д е дело на Путин.Да сте чули пострадал руснак от И.Д?Всички главорези са обучавани в Русия.
22
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските главорези доказаха, че по жестокост и античовечност НЯММАТ РАВНИ'
21
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MOR za RUSIA ,IRAN I ASAD
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се минират границите. Ако до сега т.нар. Бежанци- чисти криминални, нарушаваха границите на РБ, то вече нарушителите са от редовната турска армия. от джихадисти която се опита да завладее Сирия и така да изпълни Пан османските блянове на Ердоган и неговия слуга местан. Мобилизация на армията и тотален блокаж на границата, за да не се лее кръв.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ АРАБИ А И ТЕЗИ ОТ АТЕНТАТИТЕ СА НА СМЕТКАТА НА U S
18
1
 
12
 
! Отговори
ЦИВИЛЕН ТЕРОРИСТ преди 8 години
Това е нещо ново в речника на ГРАНТАДЖИИТЕ на СОРОС
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, в исляма няма такива понятия цивилни и военни. И второ щом стоят край ИД или са заложници или същите главорези. Сега ми идва един въпрос, тези дето застреляха 100 човека в Париж, военни ли бяха или цивилни?
16
1
 
3
 
! Отговори
Александър преди 8 години
До чикоЩото им се спускат готови материалите ;)
15
1
 
14
 
! Отговори
Александър преди 8 години
И тази статия не е пропагандна ... някой да не си помисли, че е ... !?!
14
0
 
6
 
! Отговори
proroka Oleg преди 8 години
Vajnoto e 4e infoto idva ot onia *** v London......edinstvenia 4len na t.nar centur. Shtom toi kazva zna4i e taka. Maloumnici...sprete da citirate tozi ***
13
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако приемем,че тези цифри са верни,то броят на жертвите(от всички страни+цивилни) е невероятно нисък!?Възможно ли е това?То само като погледнем разрушенията....Или пък населението е напуснало района още преди това?
12
2
 
38
 
! Отговори
болници и сватбари преди 8 години
Докато руснаците бомбардират главорезите от ИДИЛ и от другите ислямски банди, американците традиционно бомбардират само болници и сватбари!
11
1
 
31
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Над 100 джихадисти, преоблечени като цивилни, загинали в Алепо за 10 дни. В опит да дезертират от ИДИЛ.
10
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Към 8Да, и аз гледах репортажа. Направо си умрях от смях. Какво ли неправи човек за някоя лира. Но ето че е фактор - Цитират го такива агенции. Агенции и журналисти които: Или "копи - пейст" за някой лев, или са им платили да го направят, или изобщо не им пука какво цитират - само и само да има какво "да излезе" и къде да закачат банерите на рекламодателите си. Няма как - Нали нашият ходи "на спявка", иначе ще му дърпат ушите и заеми няма да види повече.
9
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
ХОРА вземете разберете РАЗЛИКАТА между Специални части, Полицейски части(включително техните спец части ) и АРМИЯСпец частите не трябва никой нито да ги види и чуе докато не си свършат работата а и след това ако можеПолицията атакува като се стреми да спаси заложници и имуществоАрмията - когато стрелят по нея тя взема първото попаднало оръжие под ръка и почва да стреля по противника. След това изкопава най-тежкото оръжие което има и отвява противника. Армията нищо не пази и не се влияе от зало
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимка: архив Reuters - демег разрушенията на снимката са от коалицията...егати и пропагандата!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"базираната във Великобритания неправителствена организация" само съобщава и никога досега не е дала доказателства.Значи са лъжци на издръжка!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази, така нречена "Сирийска обсерватория за човешките права" е "организация" състояща се от един човек- въпросният Рами Абдул Рахман, който след като 3 пъти е осъждан в Сирия, през 2000г. бяга в англия. И това е основният източник на информация за жертвите в Сирия на западните и прозападни(dnes.bg) СМИ. Най- малкото е несериозно.