Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец

Конфликтът вече е погълнал над 270 млрд. долара
8 мар 2016 22:00, Бойчо Попов
13
Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец
Снимка: БТА

В навечерието на петата годишнина от гражданската война в Сирия, неправителствената организация World Vision направи нови изчисления за разходите в следствие на конфликта. Според нея войната коства всеки месец по 4,5 млрд. долара (около 4,1 млрд. евро) само под формата на пропуснати икономически шансове. За хората в страната и за повечето бежанци това значи "живот с все по-малко ресурси, все по-високи дългове и повече причини за бягство".

През последните пет години гражданската война коства на сирийската икономика загуби за 275 млрд. евро, казва World Vision в доклад за настоящите и предвидимите загуби за Сирия, Ливан, Йордания и Турция, който е изготвен съвместно с консултантската компания Frontier Economics. "Загубените пари" никога "няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата", пише в доклада.

"Смята се, че ако войната продължи до 2020 г., разходите ще скочат до 1,3 трлн. долара", казва се в доклада. Загубите отразяват и страданията на населението. "Зад всеки долар, зад всяка статистика, зад всеки процент се крие дете - дете, което не е в състояние да ходи на училище, което е принудено да си ляга гладно, дете, което не получава необходимата медицинска помощ, и дете, което няма приличен покрив над главата си", пише още World Vision.

Средната продължителност на живота в Сирия е паднала с 15 години от началото на войната. В Ливан и Йордания пък бежанците от съседната страна едва могат да намерят възможност за работа и препитание.

"В отчаянието си много семейства трябва да вземат сериозни решения – става дума за ранен брак и детски труд, само за да може да оцелее семейството", казва World Vision. Децата "се пращат сами по пътя към Европа, тъй като цената на нелегалната имиграция за цялото семейство е твърде висока", пояснява още организацията.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 г. първоначално с мирни протести срещу президента Башар Асад. Те обаче бързо се разраснаха в гражданска война, в която според ООН живота си са изгубили над 260 хил. души. Половината от населението на държавата вече са бежанци. В момента има примирие, но то е крехко, а преговорите ще продължат тази седмица.

Целият доклад е достъпен тук!

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg


13
Още по темата: Сириявоенни действия
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ужас... и колко Терориста убиват за 4.5 милярда на месец... близо 100... ако им бяхте дали парите и обещали по 100 девици на оня свят досега всички да се бяха гръмнали намясто
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Загубите за едни са грандиозни печалби за други. Другите се наричат миротворци и са най-голечмите производители на оръжия и муниции.
8
0
 
4
 
! Отговори
gtf преди 11 месеца
До Анонимен №8 разбира се, че сирийците преди войната живееха по-добре от нас. Дори имаше доста българи, които да работят там за заплати сравними с европейските. Лично моето мнение - железен ред, изключителна чистота и поддържани зелени площи (преди 10 години)
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди два дни наш репортер разпитва бежанец в Македония. За преминаването през една!граница, плащат 2000€ на човек. Това са стотици хиляди хора от началото само на войната в Сирия! Въпросът е следният-не са ли живели тези хора по добре от нас в ЕС? Защо 99% от тях не щат да чуят за подслон тук?Представете си семейство от пет души, минаващо няколко граници, плащащо 2000€ на глава?Когато краварите унищожиха Ирак, беше същото!И вие се мислите за напредничави и проспериращи европейци!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А що не казвате, за печалбата, че е 20 пъти повече?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-големият кошмар на военно-промишления комплекс е да няма войни. А сега когато Хилъри стане президент - game over за целия свят
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди няколко дни еврочиновниците решиха да ни уплашат, че затварянето на Шенген щяло да доведе до 18 млрд. евро на година. Жалко е, когато подобни хора не виждат по-голямата картина. Жалко е, когато едни недалновидни хора определят съдбите на толкова много други хора. С тези 275 млрд. можеха да се направят чудеса в Близкия изток. Вместо това направиха война.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец"

За сметка на това други правят печалби. Войната не се води с камъни. Боеприпасите някой ги произвежда и продава за печалба. Нелегалния петрол който ИД продава също генерира печалба. Така е в живота. За едни е разход. За други приход.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец" - но пък резултатът е "неповторим".
1
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тези пари можеха да превърнат Сахара в плодородна земя и да храни много страни по света. Но те предпочетоха да ги дадът за изтребление. И ако това не е дяволска работа здраве му кажи.