След петрола - обещанията на един саудитски принц

Може ли страната да се избави от зависимостта си от черното злато?
Обновена: 2 май 2016 22:05 | 2 май 2016 20:45,
59
След петрола - обещанията на един саудитски принц
Снимка: архив Reuters

Вторият в линията за саудитския трон е едва на 30 години. При все това принц Мухамад бин Салман вече може да се похвали, че е най-младият военен министър в света. Освен това е и вицепремиер. 
 
Макар и не пряк престолонаследник Мухамад е решен да остави следа в историята, пише сп. “Икономист”. Принцът представи изключително амбициозен план за прекратяване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола в срок от 14 години. Предвид настоящата ситуация в страната, която е най-големият износител на петрол в света, подобна инициатива граничи с научната фантастика.
 
Мухамад обаче не спира дотук като изрази твърда позиция, че кралството може да преодолее “всяка зависимост от петрола” в рамките на едва 4 години. “Икономист” посочва, че младата генерация в саудитския кралски двор изглежда максимално мотивирана, но и маниакално оптимистична по отношение политическите и икономически реформи в страната.

Част от мерките, които младите управници искат да наложат – пускане на пазара на акции от  националната петролна компания (която е и най-голямата в света), създаване на най-големия самофинансиращ се инвестиционен фонд в света и навлизане в множество различни икономически отрасли, повече работни места за жените, развиване на минната и военната индустрии.

Мерките са радикални, особено за страна, чиито приходи на 90% идват от търговия с петрол. Но постъпките изглеждат наложителни, тъй като бюджетният дефицит достигна 13.5% от БВП след 18-месечния срив на цените на черното злато.
 
Принц Мухамад препотвърди всички поети ангажименти в речта си през изминалата седмица. Очаквано, но и разочароващо за Запада, вицепремиерът обяви увеличение на жените в работната сила на страната с едва 8 на сто в следващите 15 години – от 22 до 30 процента. Тук се вижда и дългата ръка на ултраконсервативно уахабитско религиозно движение, упражняващо пълен контрол върху Саудитска Арабия.

Шофирането ще остане химера за жените, не беше споменато нищо и за демократични реформи.

Мухамад акцентира върху продажбата на 5% от националната петролна компания, което ще доведе до цялостна пазарна оценка в размер на 2 трилиона долара. “Ще превърнем тази компания в глобален индустриален конгломерат”.

Повече подробности не бяха дадени. Ясно е само, че всички приходи ще бъдат вложени в Обществен инвестиционен фонд, който трябва да натрупа активи в размер на около 3 милиарда долара.

Саудитска Арабия има 3-ият най-голям военен бюджет в света, но харчи едва 2% от него у дома. Мухамад иска развитие на военната промишленост, което да позволи до 2030-та година повече от половината бюджет да бъде инвестиран на домашната сцена.
 
Всички тези цели изглеждат чудесно на хартия, но реализацията им неизбежно е свързана с участие на международни специалисти и вливането на чуждестранни капитали. Това ще наложи и прилагане на международни правила за прозрачност, което директно влиза в противоречие с твърдото убеждение на влиятелните проповедници за изолация от останалия свят. Могъщи бизнес интереси вътре в самата кралска фалимия също ще забавят процеса по изпълнение на плана. От друга страна налице е конфликтът с Иран, който ескалира все повече, въпреки усилията на международната общност.
 
Генерално психологическата бариера, свързана със зависимостта от петрола също е сериозен препъникамък. Както казва един коментатор: “Да кажеш на саудитския народ, че петролът вече не е важен и не може да разчита на него, е все едно баща да каже на 40-годишния си син, че е време да си намери работа”.

Голяма част от притесненията би трябвало да получат отговор в края на май, най-късно началото на юни. Тогава ще бъде представена Националната стратегия за трансформация. Чуждестранните инвеститори търпнат в очакване, но признават, че голямата промяна вече е налице: “Саудитските управници най-накрая признаха, че са неефективни, корумпирани и имат нужда от промяна”.
 
Но бизнесът очаква чисти сметки и ясни договори. Инвеститорите няма да се хванат зад политика под надслов: “Повярвайте ми, ще ви платим”.

Към момента се случва точно това. На сцената се появи нова влиятелна фигура – синът на краля, който е втори в линията за наследяване на трона.

Мухамад бин Салман изглежда уверен във възможностите си да използва поверената му власт и да извърши истинска революция: “Това не е мечта, това е реалност, която ще бъде постигната с воля на Аллах!”.

Но Саудитска Арабия търси диверсификация години наред и все така остава зад петролната стена. Принцът демонстрира воля за промяна... За да му повярва светът, ще са нужни и дела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 7 години
А един мармот завиваше алабализмите със целофан....Ти да не си Путин бе, уважаеми другарю принц?! И камиларските ти поданици да не са руснаци? Свърши ли ви мазута ще умрете от жажда за има-няма два месеца бе, алллаааа(х)нкоооллуууу. Ти нямаш право да решаваш щом нямаш пари....пардон вода.
39
0
 
2
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
До СъоръжениеЗа какво са им нужни фото волтаици не занам, но знам,че, ако ги опстроят, ще съхранят Амазонската джунгла от изсичане, запазвайки това, че Амазонската джунгла ще продъжи да храни местните, независимо, че не я продават.Мрън,мрън....
38
1
 
2
 
! Отговори
Съоръжение преди 7 години
До Веско:За какво са им фотоволтачни паркове като могат само с бензинова електроцентрала да задоволят нуждата на тези 100 000 000 ариканци.
37
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Преди време бях чел, че имали план с който да снабдяват Африка с ток. 1млд души нямат достъп до електричество. Щяли да го произвеждат чрез слънчеви панели. Това е напълно възможно, предвид парите с които разполагат и териториите които не са подходящи за друго. Проблема е само в пясъчните бури...
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ЩЕ ПРЕМАХНАТ БУРКИТЕ, ЩЕ СПРАТ ДА ОБРЯЗВАТ ЖЕНИТЕ (ЗА ДЕ ИЗПИТВАТ НАСЛАДА ОТ СЕКСА).
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат много пари, но са и много мързеливи. Единствения начин да заменят петрола е да плащат на вносни инженери. И да внасят постоянно нови. Това ще измени изцяло облика на страната, обаче. И ще трябва да се конкурират на технологичния пазар с Европа, САЩ и Китай. Което им е невъзможно. Няма да стане тяхната.
34
0
 
4
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
Една Жена ти Каза, нали !?
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви опраа за 800 дни вервайте ми :) :) :)
32
1
 
17
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Саудитските принцове със златни кендзефи яко са го зкъсали!
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38 Да ама не , отдавна инвестират петродоларите в кво ли не по света ,а ето че сега и този инвестиционен фонд .
30
0
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Индустрия? Тоя да не си мисли, че това е да продаваш индуси като роби ?
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е да искаш, друго е да можеш а трето и четвърто да го направиш. Саудитец - работник. Това е най-краткия виц.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че накого са му запотрябвали акции от петролна компания, като петрола е на привършване ! единствената печалба за Саудитите е за износ е религията и шизофринията от нея.......
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29 Не е минала преди 50 години , тези на някой друг Точно сега си се случва
26
3
 
14
 
! Отговори
До бай киро 28 преди 7 години
Ти пък да не се мислиш за много умен, като ги плещиш такива? Скоро в Сибир ще бъде рай, в сравнение с откачената западнала еуропка, пълна с абсолютно неизвестен, безродни племена, неграмотен, безработен, отчаян и недоволен народ!
25
4
 
19
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Ерата на петрола минава още отпреди 50 години, пък още не си е отишла. А това за фондовете на тия с чаршафите е такава приказка, като за лаици като тебе! НА ТЯХ ПЕТРОЛА ИМ Е 90% ОТ БЮДЖЕТА И НИЩО ДРУГО НЯМАТ......Нито пък имат воля и акъл нещо друго да направят, освен да дупчат пустинята!
24
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си купиш акции от саудитската петролна компания е като да си купиш фабрика на 9.IX.1944, а малко след това комунистите да ти я национализират. Петролът е енергията на миналия век и се задава драматичен спад в потреблението заради електрическите коли. Да го дуат саудитските талибани. Да копат фурмите и да си доят камилите(и мъжките).
23
13
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Боже, какви "умници"!!!!!! Че кой ще ти купува тия автомобили, за които са хвърлили "луди пари"? Че те ще станат златни дотогава! Да не забравяме, че не е само работата в електрическите двигатели, а в СКЪПИТЕ И ПРЕСКЪПИ БАТЕРИИ!!!! Които на всичко отгоре са и взривоопасни! Още дълго време това ще си е екзотика!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва краят на петролната ера и всеки се спасява както може . Арабите правят инвестиционен фондРуснаците се въоръжават
21
0
 
29
 
! Отговори
Чорбан преди 7 години
Аз арабин бачкер нито съм чул нито съм видял.